Piyasa Beklentimiz
Borsa endeksi geçen haftayı %0,31 getiri ile yatay kapattı. Bankacılık endeksi hafta genelinde kabaca %12’ye yakın bir yükseliş yapmasına karşın haftanın ikinci yarısında gelen kar realizasyonları sonra %4,8’lik getiri ile sonlandı. Bunda Yapı Kredi Bankasına yönelik haberlerin etkili olduğunu söylemek mümkün. Haberin etkisi haftanın başında bankaları ve holdingleri domine ederken, haberin etkisinin sönümlenmesiyle birlikte kar realizasyonlarının etkili olduğu bir süreç yaşadık. Geçen hafta gelen rekor seviyesi hacimli yükselişi beraberinde getirmesine karşın genele yayılan düzeyde değildi. Borsa endeksindeki hem temel hem de teknik tabloyu olumlu okumakla birlikte haber etkisinin geçen hafta ağırlıklı olarak fiyatlandığını düşünüyoruz. Bununla birlikte beklenti altında gelen bilançoların hisse bazlı etkisi dikkat çekti. 2024 yılı 1. Çeyrek bilanço dönemi devam ediyor. Bilanço bazlı hisse hareketleri sürebilir.
Geçen hafta iletişim, sigorta, aracı kurum ve bankacılık sektörleri kar realizasyonu olmasına karşın güçlü bir görünümle haftayı kapattı. Genel olarak kar realizasyonunun devam etmesi halinde bu sektörlerdeki alımların geri verilmesi beklenebilir. Buna karşın büyük resimde söz konusu sektörlere yönelik olumlu beklentimizi koruduğumuzda orta ve uzun vadeli pozisyonların korunmasında fayda olabileceği kanaatindeyiz.
Hazine ve Maliye Bakanı sayın Mehmet Şimşek’in Proje Gayrimenkul Yatırım Fonlarının kurulmasına yönelik düzenleme yapıyoruz açıklaması önemli özellikle bugün GYO’lar üzerinde hareketlilik yaratabilir.
Geçen hafta Merkez Bankasının aldığı faiz kararı beklentiler dahilindeydi ancak karar sonrası piyasadan likidite çekmeye yönelik aldığı makro ihtiyati kararlar piyasanın önemli ölçüde sıkılaşmasını destekler nitelikte. Dolayısıyla son dönemde gerileyen Mevduat faizlerinde yeniden yukarı yönlü bir eğilim görülebilir. KKM’ye yönelik uygulanan faizin cazibesinin azalması buraya yönelik ilginin daha da azalmasını desteklerken çıkışların hızlanması beklenebilir. Alınan kararların para politikasına katkı sunduğunu söylemek mümkün.
Bu hafta veri bazlı etkilerin görülebileceği ve takvimin nispeten yoğun olduğunu söylemek mümkün. Bugün İngiltere ve Amerika piyasaları Anma günü nedeniyle kapalı olacak. Haftanın genelinde Fed üyelerinin açıklamaları takip edilecek. Bu Fed’in faiz patikasını anlamak açısından önemli. Geçen ay açıklanan Fed toplantısının tutanakları geçen gafta yayımlandı. Oldukça şahindi. Yine Fed başkanlarının açıklamaları da oldukça şahin bir yapıya işaret ediyor. Dolayısıyla Dolar endeksinin bulunduğu 105 se4viyesinden çok fazla bir gevşeme beklememekle birlikte parite çiftlerine ve dolar karşısındaki enstrümanları baskılamaya devam edebilir. Perşembe günü geçen hafta gerçekleşen PPK toplantısının özeti yayımlanacak. Önemli bir etki yaratmasını beklemeyiz. ABD’den 1. Çeyreğe ilişkin ikinci okuma büyüme verisi açıklayacak. Büyümedeki soğumanın sürmesi bekleniyor. Şayet, %1,3 gibi ya da daha altında bir büyüme rakamının gelmesi solar endeksinin sınırlı gerilemesini destekleyebilir. Perşembe günü ABD’den kişisel gelir, ham petrol stokları ve İngiltere Merkez Bankası başkanının açıklamaları izleniyor olacak. Cuma günü ise Japonya TÜFE, Türkiye 1. Çeyrek büyüme, Euro Bölgesi TÜFE ve ABD’den kişisel gelir ve harcamalar verisi ön planda olacak.
Teknik olarak borsa endeksi simetrik hedefine doğru yükseliş hızını dürdüremedi ve bir önceki yükselen trend direncinin altına geriledi. Bu aşamada kar realizasyonlarının devam etmesi beklenebilir. Teknik görünümde teknik göstergelerde aşağı yönlü bir eğilim olmasına karşın güçlü yapı korunuyor. Bu nedenle 10370 seviyesine doğru oluşabilecek geri çekilmeyi düzeltme olarak algılamaya devam edeceğiz. Ancak 10370* seviyesi altında günlük kapanış olması halinde kısa vade kısaya yakın orta vadeli pozisyonların tekrar gözden geçirilmesinde fayda olabilir.
BIST 100 Endeksi
Bist 100 endeksi simetrik hedef olan yükselen trendin altında kapanış gerçekleştirdi. Teknik göstergelerde eğim aşağı yönde olsa da gücünü halen daha koruyor. Dolayısıyla yaşanan geri çekilmeyi kar realizasyonu olarak okumaya devam ediyoruz. Genel olarak satışların 10360 seviyesi üzerinde karşılanmaya devam etmesi halinde ana yön yukarı. Endeks için kısa vadede düzeltme olsa da büyük resimde güçlü teknik görünüm sürüyor.
Destekler: 10600 / 10450 / 10300
Dirençler: 10900 / 11000 / 11500
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:
AKFYE: 22 günlük ortalamasının yukarı yönde aşılması
EKGYO, ZOREN, EUPWR: Haber etkisi
CCOLA, CIMSA, DOHOL: Güçlü teknik göstergelerin devamı
VIOP Strateji – XU030 Spot Endeks
BİST 30 endeksinde ana yön yukarı olmasına karşın kısa vadede düzeltmenin etkili olduğunu izliyoruz. 30 endeks VIOP kontratında spottaki 11840 seviyesi üzerinde kapanış gerçekleşmediği sürece kısa vadeli teknik görünüm zayıf seyredebilir. Dolayısıyla spottaki 11840 seviyesi üzerinde kapanışlar gerçekleşmeden yeni uzun pozisyonlar riskli olabilir. 11840 seviyesi üzerindeki kapanışlarda ilave uzun pozisyonlar açılabilir.
Kaynak: İntegral Yatırım BİST Günlük Bülten