Piyasa Beklentimiz
Borsa endeksi geçen hafta %3,96 satıcı seyretti. Bir önceki hafta yatay kapanışa karşın geçen hafta bu eğilimi koruyamadı ve bankacılık endeksindeki %4 kayba paralel bir hareket izlendi. Bununla birlikte BİST30 hisseleri %4,45 düştü. Bis100 şirketlerinde BİST30 şirket hisseleri çıktıktan sonra kalan diğer şirketler %2,68 geriledi. Genel olarak Borsa açısından olumsuz bir hafta geçirdiğimizi söylemek mümkün. Ancak gelinen seviyeler özellikle teknik olarak anlamlı yerler. Teknik seviyelerin üzerine tutunmakta ısrarcı olunması halinde 10.500 seviyesine doğru kademeli olarak yeni bir yükseliş izlenebilir.
Haftayı kapatmadan önce BDDK ve TCMB’den iki önemli karar açıklandı. BDDK, kredilerde risk ağırlıklarını güncelledi. Döviz ticari kredilerin kullanımında risk ağırlığını yüzde 200’den yüzde 20-100 aralığına indirdi. TCMB, KKM hesapları için belirlenen asgari faiz oranı politika faizinin yüzde 70’inden yüzde 50’sine düşürüldüğünü açıkladı. KKM için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıklara faiz veya telafi ödemesi uygulaması yeni açılan ve yenilenecek olan KKM hesapları için kaldırıldı. Buradaki amaç, KKM2den çıkışı hızlandırmak. Bu iki gelişmenin doğrudan çok büyük bir oynaklık getirebileceğini düşünmüyoruz. Ancak bu hafta Merkez Bankasının faiz kararı olması nedeniyle özellikle bankacılık endeksinde hareketlilik olmasını bekleriz.
Bu hafta küresel piyasalarda Noel rehavetini göreceğiz. Geçen hafta Fed kararlarından oldukça güçlü etkilenen küresel piyasalarda bu hafta veri akışı oldukça zayıf ve Noel tatili etkileri hissedilecek. Dışarından gelecek tepkilerin zayıflamasını ve veri akışı etkisinin az olmasını bekleriz bu hafta içi. Ancak bizim içeriye döndüğümüzde işler pek te öyle değil. Merkez Bankasının faiz kararı 26 Aralık Perşembe günü açıklanacak. Anketlere göre bu toplantı için faizin sabit tutulacağı, 150 – 200 -250 baz puan faiz indireceğine yönelik karışık ihtimaller bulunuyor. Buna karşın bir faiz indirimi gelse piyasa çok yabancı kalmayacaktır. Sürpriz olmaz. Elbette ki banka, GYO, büyüme odaklı sektörlerde yükseliş eğiliminin artması beklenebilir. Faiz kararında bir değişiklik olmaması halinde piyasa Merkez Bankasının vereceği mesaja odaklanacak. Böyle bir durumda karışık sinyaller gelebilir.
Küresel piyasalarda Fed çok büyük yankı uyandırdı. Powell bu toplantıda bir önceki toplantılarda verdiği mesajları değiştirdi. İstihdama kaydırdığı fokusu tekrar enflasyona getirdi. Bu iletişim tüm piyasaların odağının da değişmesine neden oldu. Piyasayı hafif ısıtarak hazırlamaktan ziyade Fed iletişimi doğrudan yapmayı tercih etti. Bu tarz, daha ani iletişimler gelişmekte olan ülkeler açısından daha sert fiyatlanıyor. Brezilya reali, rekor düşük seviyelere gerilerken Brezilya Merkez Bankası döviz piyasalarına müdahale etti. Hint rupisi dolar karşısında tarihi düşük seviyesini yeniledi. Risk iştahının habercisi olan Güney Afrika randı, doların yükselmesiyle yüzde 1,3 düşerek gelişmekte olan para birimleri arasında en kötü performansı gösterdi. Bu etki azalmasına karşın güçlenen dolar endeksinin GOP’lar üzerinde baskı yaratmaya devam etmesini bekliyoruz. Gelişmekte olan ülkeleri ilgilendiren bir diğer konu ise sermaye akışının GOP’lara girişinin sınırlı olması. Fed’in daha fazla gevşeme sağlamasını ve para akışının ve risk iştahının GOP’lara kayacağı beklentisi vardı. Ancak bu toplantıdan çıkan mesajlar bu kapıyı hafif kapadı gibi görünüyor.
Trump’tan Avrupa Birliği’ne tarife tehdidinde bulundu. Bu gelişmelerin ardı ardına gelmesi iyi değil. Ekonomideki dengelerin ve siyasi otorite kaslarının zedeleneceği bazı durumlar oluşturabilir. Dolayısıyla piyasa bu tarife değişikliklerini sorgulayıcı fiyatlamaya dönebilir. 2025 yılında bu konuları fazlaca konuşacağımız ortamlar sık sık karşımıza çıkacak gibi görünüyor. AB’nin Trump’a ne cevap vereceğini izleyeceğiz.
BIST 100 Endeksi
BİST100 endeksi teknik olarak 50 haftalık ortalaması olan 9690 seviyesine doğru geriledi. Teknik göstergelerdeki ana eğilim kararsız seyrini sürdürse de pozitif bölgedeki teknik göstergelerde zayıflama görüldü. Endeksin 9690 seviyesi üzerinde kalmakta zorlanması halinde 9500 seviyesine doru gerileme potansiyeli bulunuyor. Endekste teknik göstergeler henüz güçlü bir yapıya dönmüş değil. 10.200 bölgesindeki güçlü dirence doğru günlenmeyi desteklese de henüz bu seviye üzerinde bir güçlenmeyi desteklemiyor. Dolayısıyla kısa vadeli bakan yatırımcıları Perşembe gününe kadar yoran bir piyasa görebiliriz. Ana hareketin Perşembe günü gerçekleşmesi ve o güne kadar daha yatay eğilim izlenmesini normal karşılarız. Benzer bir teknik görünüm BİST30’da da var. Bankacılık endeksinde ise teknik görünümdeki marj daha açık. Şimdilik yüksek pozisyonlardan kaçınmakta fayda olabilir. Bu hafta izlemede kalmak yararlı olacaktır.
Destekler: 9690 / 9570 / 9500
Dirençler: 9800 / 9850 / 9900
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:
AEFES, BRYAT: Teknik göstergelerde güçlenme eğilimi
GARAN, ISMEN: 22 günlük ortalama desteğinden gelen tepkinin devamı beklentisi
ECILC, TABGD: 200 günlük ortalamayı aşma potansiyeli
ISCTR: 100 günlük ortalama desteğinden tepki beklentisi
DMRGD, KRDMD: KAP haber desteği
VIOP Strateji – XU030 Spot Endeks
BİST 30 spot endeksi Cuma günü %0,61 değer kaybederek günü 10606 puan seviyesinden kapattı. 2 haftadır devam eden düzeltme hareketi ile spot endekste 11293 puan seviyesinden 10606 puan seviyesine kadar %6’yı aşan bir geri çekilme yaşamış durumdayız. Spot endekste 22 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 10820 puan seviyesini direnç olarak takip ediyoruz. 22 günlük ortalamanın altındaki seyrin devam etmesi halinde spot endeksteki geri çekilme 50 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 10325 puan seviyesine kadar devam edebilir. Bu nedenle vadeli taraftaki kısa pozisyonların sürdürülmesi kazanç yaratmaya devam edebilir. 22 günlük ortalama direncinin aşılması ve bu seviye üzerinde gün sonu kapanışları gelmesi durumunda ise vadeli taraftaki kısa pozisyonların sonlandırılarak uzun pozisyonların açılması faydalı olabilir.
Kaynak: İntegral Yatırım BİST Günlük Bülten