Piyasa Beklentimiz
Borsa endeksi geçen haftayı %0,8 getiri ile haftayı tamamladı. Yeni rekor seviyelerin gelmesine karşın yükseliş hızının ve hacim desteğinin sınırlı kaldığını söylemek mümkün. Bankacılık endeksinde son dönemde yaşanan sıkışma elimi tam olarak kırılmış değil. Buna karşın yukarı yönde eğilim devam ederken bankacılık endeksi geçen haftayı %2’lik yükselişle haftayı tamamladı. Bu hafta bankacılık endeksini etkileyebilecek gelişler olabilir. Dolayısıyla gözümüz bankacılık endeksindeki sıkışmada olmaya devam edecek.
Moody’s Türkiye notunu iki kademe artırdı ve not görünümünü pozitif tarafta bıraktı. Bu kadar olumlu yönde oldukça güçlü bir karar. Beklenti tarafına baktığımızda bir kademe not artırımı kesin gözüyle bakılıyordu. İki kademe not artırımı da beklentiler dahilindeydi ancak hem notun hem de görünümün pozitif tarafta olması güçlü bir fiyatlama içinde değildi. Endeksi ilerleyen dönemlerde de pozitif bir algıma sağlayabilecek önemli bir gelişme diyebiliriz. Moody’s not adımı ile birlikte kredi ve derecelendirme kuruluşlarında daha dengeli bir durum oluştu. Piyasa bunu pozitif algılayacaktır. Buna karşın geçmiş not artışı dinamiğine bakıldığında, not artırımı gelmeden önceki hafta beklenti güçlü bir şekilde fiyatlara yansır ve gerçekleşme sonrası kar realizasyonları gelir. Hem beklentinin sonlanması hem de küresel piyasalarda yaşanan kar realizasyonlarının etkisi, güçlü desteklere doğru geri çekilmenin nedeni olabilir. Buna karşın endeks açılışında güçlü bir hareket beklemekle birlikte devamının gelip gelmeyeceğini izlemek gerekiyor. Tüm bunlara karşın endekste ana yön yukarı olmakla birlikte banka ve holding başta olmak üzere beklentisi olan şirket hisselerine girişlerin olmaya devam edeceği görüşündeyiz. Güçlü desteklerden gelebilecek tepkilerin riskli varlıklardan çıkış ve beklentisi olan hisselere giriş yönünde fırsat sunabileceği görüşümüzü koruyoruz.
Küresel piyasalarda siyaset karıştı. Trump’a suikast girişi, yaptığı basın açıklamalarında farklı sektörlere yönelik değişim sinyalleri, Fed’e yönelik açıklamalar ve son olarak ABD Başkanı Biden’ın seçim yarışından çekileceğini açıklaması siyaset tarafında işleri karıştırdı. Tüm bu gelişmeler ABD hisse senedi piyasasına güçlü bir şekilde yansıyor. Son dönemde S&P endeksinde yaşanan sert satışların bu hafta tepkisi gelir mi izleteceğiz. Ancak hem ABD’de Salı günü teknoloji bilançolarının etkisi hem de haftanın ikinci yarısından sonra ABD ekonomisine yönelik gelecek önemli veriler endekslerdeki geri çekilmenin sınırlı mı ya da daha güçlü mü olacağını gösterecek. S&P endeksinde 5425 seviyesine doğru kar satışları bizim de kar realizasyonları için tetikleyicimiz olabilir. Buna karşın Biden haberi sonrası buralardan gelebilecek bir yukarı hareket yeni rekor seviyelerinin destekleyicisi olabilir.
Bu hafta yoğun veri akışı bizi bekliyor. İçeride en güçlü veri Salı günü açıklanacak TCMB faiz kararı olacak. Kurum olarak Merkez Bankasının faiz kararında değişikliğe gitmesini beklemiyoruz. Buna karşın TL likidite fazlası için alınabilecek bazı düzenlemelerin muhtemel olduğunu söylemek mümkün. Düzenleyici bir etki yaratması açısından faiz koridorunun alt bandında teknik bir ayarlama yapılabilir. Aynı zamanda sterilazyonla alakalı yeni kararların gelip gelmeyeceğini izleyeceğiz. Bunlar piyasada bir miktar kafa karışıklığı oluşturabilir ancak Merkez Bankasının sıkı para politikasından şaşmayacağı bir toplantı olmasını ve enflasyondaki ifadelerinde yumuşama mesajı vermeme konusunda temkinli olacağı görüşündeyiz. Küreselde Perşembe ve Cuma günü açıklanacak ABD verileri endeks ve dolar endeksinde etkili rol oynayabilir. Verilerin beklentilerden ne kadar sapma göstereceğini izlemek gerek. Perşembe günü ABD’de 2. Çeyrek ilk okuma büyüme verisi açıklanacak. Cuma günü ise kişisel tüketim ve harcama verileri ön planda olacak. Bunla birlikte bu hafta açıklanacak PMI verileri de piyasanın takibinde olacak. İmalat sektörü PMI verisinin genişleme bölgesinde kalmaya devam etmesi genel olumlu bir hava oluşturabilir.
Teknik olarak; Borsa endeksinde güçlü teknik görünüm korunuyor. Yükselen trend desteklerinden gelen tepkiler halen daha devam ediyor. Buna karşın yeni rekor seviyesi yakınlarından gelebilecek kar realizasyonlarının bir önceki tepe olan 11088 seviyesinde karşılanıp karşılanmayacağı önemli olacak. Satışların 11088 seviyesi üzerinde karşılanmaya devam etmesi halinde yükseliş hızının artması beklenebilir. Buna karşın 11088 desteğinin altında günlük kapanışların oluşması halinde satış baskının artması ve 10750 desteğine doğru gerilemesi beklenebilir. Ancak diplerin daha sınırlı kalmaya devam ettiğini ve desteklerden tepkilerin geldiğini izliyoruz. Dolaysıyla kar realizasyonu gelse bile bunun sınırlı kalmasını bekleriz.
BIST 100 Endeksi
BİST 100 endeksi yükselen trendine devam ediyor. Satışların 11088 seviyesi üzerinde karşılanmaya devam etmesi halinde yükseliş hızı artabilir. Buna karşın satışların 11088 seviyesi üzerinde karşılanmakta zorlanması halinde satış baskısının 10750 seviyesine doğru hız kazanması beklenebilir.
Destekler: 11088 / 10990 / 10800
Dirençler: 11500 / 11800 / 12100
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:
AGHOL: Geri çekilmenin ardından yukarı yönde tepki beklentimiz sürüyor.
AKBNK: Bankalardaki tepkinin sürmesi beklentimizi koruyoruz.
BIMAS, MGROS, TTKOM: Güçlü teknik görünüm sürüyor.
ISCTR, EREGL: Haber desteği
VIOP Strateji – XU030 Spot Endeks
Bist30 spot endeksi geçtiğimiz hafta 12245,85 seviyesini görerek rekor tazelemişti. Spot endekste (Bist30) yukarı yönlü yükseliş eğilimi devam ediyor. Bu nedenle uzun pozisyonların korunması faydalı olabilir. İlave uzun pozisyonların açılması için 12245,85 seviyesinin geçilmesini beklemek faydalı olabilir. Kısa pozisyonların denenmesi için 11985 desteğinin altında bir günlük kapanış görmeyi beklemenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Genel stratejimiz geri çekilmelerde alım yönünde durulması şeklinde olmaya devam ediyor.
Kaynak: İntegral Yatırım BİST Günlük Bülten