Piyasa Beklentimiz
Borsa endeksi Bayram sonrası haftayı %1,23 artıda kapattı. Bunda özellikle Cuma günü bankalara gelen alımların oldukça etkisi olduğunu söylemek mümkün. Bankalar haftayı %3,98 yükselişle tamamladı ve son birkaç haftanın en güçlü yükselişini gerçekleştirdi.
Endeks bankalar öncülüğünde hareket etmeye devam ediyor. Bunda yürütülen ekonomi politikalarına yurt dışının dikkat çekmesi ve ilk bu tarafa girecekleri algısı yavaş yavaş gerçekleşiyor diyebiliriz. Geçen hafta yurt dışı yerleşiklerin alımlarının muhtemelen büyük bir kısmı bu taraftan oldu. Bu hareketle birlikte endeks izlediğimiz 9450 desteğinden güçlü bir tepki gerçekleştirdi. Muhtemelen kısa bir süre için 10200 seviyesi test edilebilir. Sanayi endeksi geride kalmaya başlamasına karşın şimdilik bu tarafta güçlü bir teveccüh yok gibi görünüyor. Faizlerdeki yüksek seyir ve ekonomideki yavaşlama beklentisi daha ağır basmış gibi görünüyor. Ekonomideki kararlı duruşun sürmesi ve sıcak para girişinin gerçekleşmesi büyük sanayi şirketleri için bir fırsat olabilir.
Bu hafta Merkez Bankasının faiz kararı takip edilecek. Faizlerde bir değişikliğe gidilmesini beklemiyoruz. Mart ayında yapılan faiz artırım kararının etkileri bir süre izlenmek istenebilir. Dolayısıyla karar metnindeki ifadelerin ön plana çıkacağı bir toplantı olacaktır. Merkez bankasının bu toplantıda sıkılaşma mesajını koruyup korumayacağı önemli olacaktır. Bankalarda tepki alanı genişleyebilir. Küresel piyasalarda ise Cuma günü çekirdek PCE takip edilecek.
Yüksek jeopolitik tansiyonu geride bıraktık ve CDS’lerde çok büyük bir hasar olmadı. Dolayısıyla bankacılık endeksindeki güçlü eğilimin devam etmesi beklenebilir. Yer yer kar realizasyonları olsa da büyük resimde bankalardaki ana yön yukarı olmaya devam ediyor.
Teknik olarak endekste 9450 desteği önemini koruyor. Bu seviyenin üzerinde satışların karşılanması halinde yükseliş eğiliminin sürmesi beklenebilir. Buna karşın 9450 seviyesi altında günlük kapanışların olması halinde endeks 9200 seviyelerinden tepki verebilir. Ana yön yukarı olmakla birlikte geri çekilmelerin güçlü bir fırsat yaratabileceği görüşümüzü koruyoruz. Endekste kısa vadeli teknik hedefimiz 10200 olmaya devam ediyor.
BIST 100 Endeksi
Bist 100 endeksi 9450 destek seviyesine geri çekildikten sonra buradan aldığı güçle yükselişini sürdürdü. 9450 seviyesi üzerinde satışların karşılanmakta başarılı olunması halinde yükseliş eğiliminin sürmesi beklenebilir. Teknik göstergeler güçlü. Dolayısıyla 9450 seviyesi üzerinde kalındıkça yeni zirve seviyeleri test etme olasılığı yüksek olabilir. Yukarıda bir önceki zirve seviyesi olan 9850 direnç olarak izlenebilir. Bu seviye yakınlarından yeni pozisyon alınması oluşabilecek bir kar realizasyonu ihtimali dikkate alındığında riskli olabilir.
Dirençler: 10000 / 10200 / 10300
Destekler: 9450 / 9220 / 9100
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:
AKFYE, AKSEN, BERA, CWENE: 50 günlük ortalaması üzerinde güçlenme isteği
HALKB: 22 ve 50 günlük ortalamasının bir birine yaklaşması sonrası güçlü tepki ihtimali
KCHOL: Bollinger bandından gelen olumlu sinyaller
SAHOL: Güçlü teknik göstergeler
VIOP Strateji – XU030 Spot Endeks
BİST 30 viop kontratı gün içi işlemlerde spot piyasadaki 10200 seviyelerine geri çekildikten sonra buralardan destek alarak yükseliş eğilimini sürdürdü. Ana yön yukarı. Dolayısıyla yükseliş eğiliminde oluşabilecek bir yavaşlamada kısa pozisyon değerlendirmek yerine, destek seviyelerinden uzun pozisyon değerlendirmek daha doğru bir strateji olabilir. Spottaki 10395 üzerindeki seyirler sürdüğü sürece uzun pozisyonlar korunabilir. Spottaki 10600 seviyesi üzerinde kapanışların oluşması halinde ise ilave uzun pozisyonlar eklenebilir.
Kaynak: İntegral Yatırım BİST Günlük Bülten