Piyasa Beklentimiz
Borsa endeksi geçen haftayı %0,8’lik satıcılı seyirle kapattı. Bankacılık endeksinin %3,5 artıda olması endeksteki kayıpları sınırlı kılmış olabilir. Buna karşın bankacılık endeksini yakından izlemeye devam ediyoruz. Bankacılık tarafında yaşanan yukarı yönlü tepkilerin daha anlamlı olabilmesi için 13900 seviyesi üzerinde kapanışlara ihtiyaç var. Borsa endeksi geçen hafta dünyadan negatif ayrışmaya devam etti. Geçtiğimiz Pazartesi, yaşanan fırtınadan sonra dünya endekslerinde güçlü toparlanma izliyoruz. Öyle ki, DAX endeksi haftayı %3.4, S&P endeksi %3.9, Nasdaq endeksi ise %5.3 yukarıda tamamladı. Asya cephesinde de benzer bir tablo var. Kırmızılarla boyana Nikkei endeksi geçen haftayı %8.6 yukarı tamamladı.
Dünya toparlanırken BİST 100 endeksinin geride kalmasının birkaç nedeni var. Yılın başından bu yana getiri anlamında dünyayı sollayan ve en yüksek getiri elde eden BİST 100 endeksinde kriz zamanı düşüşte hızlı oldu ve kar realizasyonu beklenenden uzun sürdü. Bu düşüşe rağmen BİST 100 endeksindeki getiri, yılın başından bu yana %31 seviyesinde bulunuyor. Bize en yakın getiriyi sunan Nasdaq %17 seviyelerinde. Dolayısıyla en yüksek getiri en hızlı düşüş eğilimi biz de oldu diyebiliriz. Tabi ki bankacılık endeksi bunda baş rol oynadı. Yılın başından bu yana %100’e yakın getiri sunan bankacılık endeksinde beklentilerin bitmesiyle kar realizasyonu derinleşti. 13900 seviyesi üzerinde yerleşik seyirler olmaması halinde bir tur daha satışlar gelebilir. Pazartesi yaşanan düşüş sonrası teminatların tetiklenmesi, fon çıkışları ve nakit bulma isteği satışların derinleşmesine zemin hazırlarken, Borsa’ya yeni giriş yapan katılımcıların bu tarz düşüşlere hazırlıklı ve deneyimli olmaması nedeniyle panik satışları tetiklendi. Yeni bir hikayenin yokluğu, artık var olan tüm hikayenin fiyatlanması, büyüme odaklı bir ekonomiden uzaklaşma ve şirket karlılıklarının düşüşk geleceği beklentisi de algılamaları bozdu.
Ancak 11.400 yakınlarından kademeli olarak düştüğümüz var sayılırsa yaklaşık %16’lık bir geri çekilmeye tekabül ediyor. Bu bazı şirketlerde çok daha derin hissedildi. Dolayısıyla bir bu kadar düşmek için bir tetikleyiciye ihtiyaç var. Maymun Çiçeği virüsü ve jeopolitik tansiyondaki değişim bunu tetikleyebilir. Bu iki konudaki gelişmeleri yakından izliyoruz. Ancak bununla birlikte bir bu kadar daha düşmek için bir neden şimdilik yok. Olurda 9700 seviyesi altında kapanışlar söz konusu olursa 9200 – 9100 bölgesine kadar düşme riski var. Ancak bunun için yeni bir nedene ihtiyaç var.
2. çeyrek bilançolar endeksin güçlenmesinde ana katalizör olamaz. Zayıf bilançolar geliyor. Elbette içlerinde sürprizler var ancak genel görüntü zayıf. 3. Çeyrek bilançoların iç talepte daha güçlü bir zayıflama nedeniyle daha zayıf geleceği bariz. Dolayıyla bilanço döneminde hisse bazlı eğilim daha fazla izlenebilir. Endekste hava kötü olmasına rağmen iyi bilanço kısmen de olsa iyi fiyatlama oluşturabiliyor. Ancak kötü bilanço daha çok cezalandırılıyor.
Bu hafta içeride en önemli günden maddesi Salı günü gerçekleşecek Merkez Bankası faiz kararı olacak. Jackson Hole toplantısı nedeniyle Salı gününe alındı. Çarşamba günü geçtiğimiz Fed toplantısının tutanakları gelecek. Perşembe günü veri yoğun bir gün dünyada imalat ve hizmetler sektörüne yönelik PMI verileri açıklanacak PMI verileri Ağustos ayının ilk okuması olacak. Geçen hafta PMI verilerinde oluşan hassasiyet sonrası izlenmesinde fayda olan bir veri seti diyebiliriz. Jackson Hole toplantısında verilecek mesajları izleyeceğiz. Özellikle Powell’ın vereceği mesajlar dikkat çekici olabilir.
Teknik olarak borsa endeksi 9700 ila 10000 seviyesi arasına sıkıştı. Düşmeyen endekste toparlanma emareleri izlenebilir. ilk etapta endeksin 10200 seviyesi üzerine yerleşmesi olumlu olur. Ancak daha sonra 10500 seviyesi üzerine yerleşmekte başarılı olması halinde yükseliş hızı artabilir. Bunda başarılı olunamaması halinde 9700 seviyesi denemeleri gündeme gelebilir. Aşağıda 9200 seviyesine doğru boşluk var. Dolayısıyla 9700 seviyesi üzerinde kapanışların devam etmesi önemli olacaktır.
BIST 100 Endeksi
BIST100 endeksi yatay eğilimini sürdürüyor. 9700 – 10200 arasında sıkışan BİST 100 endeksi henüz bu aralığı yukarı ya da aşağı kırmadı. Bu aralıkta git gel devam ediyor. Şayet, 9700 seviyesi altında güçlü kapanışların olması halinde satış baskısının 9100 seviyesine doğru kademeli bir şekilde sürmesi beklenebilir. Ancak bunun için 9700 seviyesi altında birkaç günlük güçlü kapanış olması gerekmektedir Aksi takdirde 10200 denemeleri devam edebilir. 10200 seviyesi üzerinde birkaç günlük kapanış olması halinde ise 10500 seviyesine doğru yükseliş eğilimi sürebilir.
Destekler: 9700 / 9430 / 9100
Dirençler: 10000 / 10200 / 10300
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:
ALFAS, ECILC, GWIND, SKBNK, TTKOM: Teknik göstergelerdeki toparlanma etkisiyle yukarı yönlü tepkilerin devam etme beklentisi
VIOP Strateji – XU030 Spot Endeks
BİST30 spot endeksi geçtiğimiz haftayı 10685 puandan kapattı. Spot endekste 10580 desteğinin kırılması ve bu seviyenin altında saatlik kapanışlar gelmesi halinde geri çekilme 10400 seviyesine kadar hız kazanabilir. Öte yandan bu hafta spot endekste 100 günlük hareketli ortalamanın bulunduğu 11100 seviyesi üzerinde günlük kapanışlar gelmesi durumunda ise 11350 seviyesine kadar alımlar hız kazanabilir. Bu nedenle 11100 seviyesinin üzerinde kısa pozisyonların sonlandırılarak uzun pozisyonların açılması faydalı olabilir.
Kaynak: İntegral Yatırım BİST Günlük Bülten