Piyasa Beklentimiz
Dün küresel piyasalardaki tüm dikkat ABD’de açıklanacak Nisan ayı TÜFE verisindeydi. Çekirdek yıllık enflasyon %3,8’den %3,6’ya gerilerken, yıllık manşet veri %3,5’ten %3,4’e gerilemiş oldu. Aylık verilerde de bir önceki açıklanan enflasyon verisinin altında bir tablo var. Hal böyle olunca küresel piyasalardaki risk iştahında artış yaşandı. Ancak enflasyon verisinin beklenenin altında gelmesi Fed’in faiz indirimlerine daha erken başlayacağı anlamına gelmiyor. Aksine sıkı faiz politikasının daha uzun süre sürmesinin pozitif etkilerinin görülmesi yönünde yorumlanabilir. Dün iki Fed üyesinin açıklamaları da aslında daha uzun soluklu sıkı para politikasının korunması ve faiz politikasında aceleci olunmaması yönünde. Biz kurum olarak Fed’in yılın son çeyreğinde bir faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentimizi koruyoruz. Enflasyon verisinden sonra 105 seviyesinden 104 seviyesine gerileyen Dolar endeksi (DXY) bu sabah 104,2 seviyesinde hareket ediyor. EURUSD paritesi 1,09 seviyesi yakınlarında bulunurken, ons altın 2400 yakınlarında hareket ediyor. Veri odaklı bir küresel piyasa hareketi görmeye devam edeceğiz. Bizim içeride ise düşük hacimli daha yatay bir görünüm hakim. Muhtemelen bir süre majör destek seviyelerine doğru gerileyen ancak yatay eğilimini koruyan bir endeks görünümü oluşabilir. Şu an hem 2023 yılı son çeyrek bilançoları (enflasyon muhasebesi uygulanan) hem de 2024 yılı 1. Çeyrek bilançoları almaya devam ediyoruz. Bilanço bazlı öne çıkan şirketleri izlemeye devam edeceğiz. Dün gıda perakende sektöründe pozitif ayrışmalar izledik. Zaman zaman beklentisi olan sektör hisselerinde öne çıkmalar olabilir. 9950 seviyesi üzerindeki seyirler korundukça kısa vadeli pozisyonlar sürdürülebilir. Buna karşın 9950 seviyesi altında gün sonu kapanışların oluşması halinde ise düzeltme boyunun ve zamanın daha fazla artabileceği beklentisiyle 9500 seviyesine doğru geri çekilmeler izlenebilir. Buna karşın orta ve uzun pozisyonlar için yaşanan bu geri çekilmenin düzeltme olarak kalmasını beklemekle birlikte ana olumlu fikrimizi değiştirmiyoruz.
BIST 100 Endeksi
Bist 100 endeksi 22 günlük ortalamasının yakınlarından yukarı yönde tepki gösterdi ve 10000 seviyesi üzerinde ısrarcı oldu. Teknik göstergeler güçlü tarafta kalmasına karşın eğilim aşağı yönde dönmeye başladı. Dolayısıyla endekste sert satışlar beklememekle birlikte momentumda kırılmaların olmasını bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte destek seviyelerine doğru gerileyen daha yatay bir eğilim izlenebilir. Hacmin de az olması bu görüntüyü destekliyor. Yaklaşık olarak 22 günlük ortalamasına denk gelen 9950 seviyesi üzerindeki seyirler korundukça düzeltmenin sınırlı kalmasını bekleriz. Buna karşın 9950 seviyesinin altında kapanışların olması halinde ise düzeltme boyunun daha uzun soluklu olabileceğini ve 9500 seviyesine doğru gidebileceğini düşüneceğiz.
Destekler: 10000 / 9950 / 9500
Dirençler: 10385 / 10400 / 10500
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler:
AGHOL. MAVI, MGROS, SNGYO, TTRAK: Güçlü teknik görünüm korunuyor. Teknik göstergeler pozitif.
AKSEN, ECILC: 22 günlük ortalamasından gelen tepkilerin devamı
ISCTR: Bollinger bandının üst bandındaki güçlü hareket alanı devamı
GEREL: KAP Haber desteği
VIOP Strateji – XU030 Spot Endeks
BİST 30 viop kontratı spottaki 11000 seviyesi üzerine yerleşmesi halinde uzun pozisyonlar denenebilir. Bist 30 endekste Ana yön yukarı olmakla birlikte ara ara düzeltme boyunun arttığını izliyoruz. Bu dönemlerde VİOP stratejisi kurgulamak zorlaşır. Saatlik grafikte teknik göstergelerdeki bozulma daha bariz. Dolayısıyla direnç bölgelerinin yukarı yönde aşılmasını bekleyerek uzun pozisyonlar oluşturmak stratejik olarak daha doğru olabilir. Kısa pozisyon için spottaki 10900 seviyesinin altındaki kapanışları izlemek yararlı olabilir.
Kaynak: İntegral Yatırım BİST Günlük Bülten