BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.
BİST100 endeksi geçtiğimiz haftayı %6,9 değer kaybı ile 9.109 seviyesinden tamamladı. Haftalık bazda sigortacılık sektörü pozitif ayrışırken, en çok değer kaybeden sektörler iletişim ve madencilik oldu. Jeopolitik gerginliklerin gölgesinde haftayı geçiren ve bakiye düzenlemeleri kapsamında satışların arttığı endeks sonrasında, haftanın son işlem gününde 211 puan değer kazancı yaşandı. Gün sonuna doğru ABD istihdam verisinin ekonominin sağlıklı işlediğine dair algıyı oluşturması, yurt dışındaki pozitifliği yurt içine de yansıttı.
ABD’de Tarım Dışı İstihdam verileri açıklandı. Eylül ayı beklentilerinin 150.000 olduğu veride gerçekleşen 254.000 oldu. Bu da istihdam piyasalarının güçlü seyrine dikkat çekti. ABD istihdam verisinin ekonominin sağlıklı işlediğine dair algıyı oluşturması, yurt dışındaki pozitifliği yurt içine de yansıttı. Verilerin ardından para piyasalarında Kasım ayına ilişkin 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi geriledi.
Geçtiğimiz hafta TÜİK tarafından Eylül ayı enflasyon verileri yayımlandı. Piyasa beklentisinin %2,2 olduğu aylık bazda TÜFE, %2,97 gelerek piyasayı şaşırttı. Neredeyse her Eylül döneminde olduğu gibi eğitim harcamalarının fiyatlardaki yukarı yönlü seyri ve okul yurtlarına gelen zamların etkisi aylık bazda enflasyonun en önemli sebebi olarak öne çıktı.
TCMB’nin PPK Toplantı Tutanağında son aylarda ‘aylık bazda enflasyondaki yavaşlama eğilimi’ cümlesini görüyorduk. Mayıs ayındaki zirve yapan enflasyon sonrasında Haziran – Temmuz ve Ağustos aylarında enflasyonun geri gelmesi ile başlayan dezenflasyon süreci sonrasında, faiz indirim beklentileri de artarak konuşulmaya başlanmıştı. Fakat, Eylül ayı enflasyonunun beklentilerin üstünde gelmesi ile birlikte faiz indirimi konusunun kısa vadeli rafa kalktığını düşünüyoruz.
TCMB Başkanı Karahan’ın da ”TÜİK enflasyonu beklentilerimizin üzerinde geldi” açıklaması ardından ”Para politikasındaki sıkı duruşu fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceklerini” ileten Karahan mesajları ile de Kasım ayında beklediğimiz faiz indirimin Aralık ayında olacağını düşünüyoruz. Bu süreç içerisinde makroekonomik verilerle birlikte Ekim ayı enflasyonu da yakından takip edeceğiz. %1,5’un üstünde gelebilecek Ekim ayı enflasyon verisi olursa Aralık ayındaki beklentimiz 2025’e de sarkabilir. Faizlerin yüksek olması ve risksiz getirilerin enflasyon karşısında kısmen yeterli göründüğü algısı BİST’i de baskılıyor.
Yabancı kurumlarda benzer görüşlere hakim. Morgan Stanley, UBS, Barclays, JP Morgan ve BBVA gibi kurumlar, Eylül enflasyonu sonrasında TCMB’nin faiz indirimi beklentilerini ay bazında öteledi.
Kaynak: İnfo Yatırım Hisse & VİOP Günlük Bülten