BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.
BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününde yurtdışı piyasalara paralel satışlarla açılışta devre kesicilerin çalışmasıyla 9.733 puan görüldü. Endeks günü %5,54 değer kaybıyla tamamladı BIST 100 endeksine dahil hisseler arasında endeksi yukarı taşıyan hisse olmazken, BIMAS, THYAO, AKBNK, EREGL, ISCTR hisseleri ise endeksi en çok aşağı çeken hisseler oldu.
TÜİK verilerine göre Temmuz ayında aylık enflasyon %3,23 oldu. Haziran ayında aylık enflasyon %1,64 olarak kaydedilmişti. Yıllık enflasyonda ise yavaşlama ivmesinin devam ettiği görüldü. TÜİK verilerine göre, Temmuz’da yıllık enflasyon %61,78 olarak gerçekleşti. Veriler çekirdek yıllık çekirdek göstergelerde de yavaşlamaya işaret etti. Buna göre Temmuz’da yıllık çekirdek enflasyon %60,23 oldu. Haziran ayında yıllık çekirdek enflasyon %71,41 düzeyindeydi.
Piyasalar üzerindeki ABD’deki resesyon kaygıları sonucu ortaya çıkan negatif etki Türkiye’nin kredi risk primlerine sıçradı. Cuma günü 261.59 baz puanla kapanış yapan Türkiye’nin 5 yıllık CDS primleri, 300 baz puanı aşarak 306 baz puana yükseldi.
Yurtdışı tarafta ise, ABD’de “Muhteşem 7″li olarak adlandırılan “Apple”, “Alphabet”, “Amazon”, “Meta Platforms”, “Microsoft”, “Nvidia” ve “Tesla”nın toplam piyasa değeri resesyon endişeleriyle yaklaşık 700 milyar dolar geriledi. ABD’de geçen hafta açıklanan veriler sonrası ekonomik aktivitenin öngörülünden daha sert yavaşlayabileceği endişesiyle pay piyasalarında negatif bir seyir izleniyor. ABD Merkez Bankası son toplantısında politika faizini sabit bırakırken eylül toplantısı için faiz indirim sinyali verse de geçen hafta boyunca açıklanan verilerin resesyon endişesini beslemeye devam etmesi risk algısının önemli derecede yükselmesine neden oldu. Ülkede geçen hafta açıklanan verilere göre, tarım dışı istihdam temmuz ayında 114 bin kişi artarak beklentilerin altında gerçekleşmişti. İşsizlik oranı ise aynı dönemde %4,1’den 4,3’e çıkmıştı. Ard arda 4 aydır artış gösteren işsizlik oranı, bu dönemde Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.
Tedarik Yönetim Enstitüsü’nün (ISM) imalat sanayi PMI da temmuzda 46,8 ile 8 ayın en düşük seviyesine gerileyerek piyasa beklentilerinin altında kalmıştı. Söz konusu verilerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda, FED’in eylülde politika faizini 50 baz puan indirme ihtimali %90’ın üzerine çıktı.
Resesyon endişeleriyle güvenli liman varlıklara olan talep güçlenirken, ABD’de 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi %3,66 ile Haziran 2023’ten beri en düşük seviyeyi gördü. ABD’de 2 yıllık Hazine tahvili getirisi %3,66’a kadar geriledi ve Temmuz 2022’den bu yana ilk kez 10 yıllık tahvil faizinin altına indi.
Kaynak: İnfo Yatırım Hisse & VİOP Günlük Bülten