Borsa Yorumu / İnfo Yatırım – (25.09.2024)

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksinde geçtiğimiz gün risk iştahı yüksekti. Endeks, günü %1,4 yükseliş, 142 puan artışla 10.030 seviyesinden tamamladı. Böylelikle 14 işlem günü sonrasında endeks 10.000 seviyesinin üstüne çıkmış oldu. Endekse puansal bazda en çok katkıyı bankalar yaptı. Kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen mesajlar, Borsa’da vergi sürecinin gündemde olmadığı ve enflasyon muhasebesinin değerlendirileceği haberleri endekse katalizör oldu.

Jeopolitik gerginlikler artarak devam etse de yurt içi dinamiklere bağlı haber akışları, bankacılık önderliğinde BİST100 endeksi 10.000 seviyesi üstünde tutunmaya çalışıyor. 1 Kasım’da Türkiye değerlendirmesi yayımlaması beklenen S&P verdiği rapordan önce verdiği mesajlarla öne çıktı. S&P Global Ratings Kıdemli Direktörü Gill, Türkiye’nin not artışına ilişkin verdiği konuşmada, “Net rezervlerdeki iyileşme ve cari açığın hızlı şekilde daralması çok önemli. Not artışı kararı büyük ölçüde bu iki faktöre bağlı diyebiliriz. Ayrıca, Türkiye’nin enerji ve altın ithalatındaki gerileme de çok önemli gelişme. Bu arada, not kararı için TCMB’nin faiz politikasına da bakacağız.” ifadelerini kullandı. Bu durum kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye notunu yukarı yönlü revize etme beklentisi ile bankaları öne çıkardı.

Bir diğer haber akışı da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıklamalarıydı. 2024 yılında Borsa’ya vergi gelebileceğine dair haber akışları kısa süreli risk iştahında bozulmaya sebebiyet vermişti. Özellikle Meclisinde açıldığı bu günlerde tekrar bu ve benzer haber akışı olabilme tedirginliği varken Yılmaz’ın yaptığı haber merkezlerinde yer alan ‘’Borsa, kripto vergileri gündemimizde yok’’ açıklaması yurt içi piyasaları kısa vadeli rahatlatmış görünüyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları ve yurt içi dinamiklere bağlı olarak yabancı yatırımcının gelme ihtimalinin yükselmesi de bankacılık tarafını öne çıkarmış durumda. Makro verilerdeki olumlu seyir ve yabancı yatırımcının tabir-i caizse bildikleri yerden devam etmesi, bankalarının BİST’teki ağırlığının da yüksek olması kaynaklı BİST’in yönünü yukarı çeviriyor. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ABD temaslarında olması ve olumlu beklentiler fiyatlamalar arasına girmeye başladı. Bilanço döneminde sıkı politikadan baskılı olarak etkilenen BİST100 endeksinde 10.200 – 10.400 arası gap kapanmadan gelebilecek alımların tepki alımları olduğunu düşünmekteyiz.

Jeopolitik gerilimlerin etkisi güvenli limanlara olan geçişleri artırırken, risksiz getirilerin enflasyon karşısında yeterli kaldığı algısı da kısa vadeli piyasadan para çıkışlarını hızlandırmıştı.

Dün Fitch tarafından, “Türkiye: Politikanın Yeniden Dengelenmesi Sürecinde İlerleme ve Zorluklar” başlıkla bir webinar düzenlendi. Webinar’da Politikanın tersine dönme riski ve erken politika gevşemesi riski bulunduğuna dikkat çeken Morales, sıkı parasal koşulların TCMB’nin 2025’in ilk çeyreğine kadar sürmesi gerektiğini belirtti. Türkiye ekonomisinde yıl sonunda %3,5 büyüme beklediklerini belirten Morales, 2025 ve 2026 için sırasıyla %2,8 ve %3,7 büyüme beklentilerinin olduğunu ifade etti.

Bugün Teknik Olarak Hareket Yapmasını Beklediğimiz Paylar

Kaynak: İnfo Yatırım Hisse & VİOP Günlük Bülten