Borsa Yorumu / İnfo Yatırım – (21.10.2024)

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi geçtiğimiz haftayı %0,9 düşüşle 8.794 seviyesinden tamamladı. En çok yükselen sektörler, yatırım ortaklıkları ve inşaat olurken, en çok değer kaybeden sektörler sigortacılık ve bankacılık oldu. Özellikle, üçüncü çeyreğe ilişkin bankacılık tarafına gelen raporların etkileri haftanın son işlem gününde bankalardaki baskının önemli unsuru olarak öne çıktı. Teknik olarak kısa vadede ise bir çok indikatörün bozulması, tepki yükselişi ihtimalini de yükseltmiş durumda. 10.200 seviyesi kırılana kadar gelebilecek tüm alımların tepki alımları olacağı kanaatindeyiz. Bu hafta yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, global taraftaki haber akışları yakından takip edilecek.

Geçen hafta, TCMB tarafından faiz kararı açıklandı. TCMB, politika faizini, beklentilere paralel %50’de sabit bıraktı. Eylül ayı enflasyonun beklentilerin üstünde gelmesi metinde vurgulanırken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesinin beklendiği açıklandı. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini de Merkez Bankası vurguladı. Merkez Bankası özetle enflasyon kontrol altına alınana karar sıkı duruş mesajı verdi ve piyasanın kısa vadeli faiz indirim beklentisini rafa kaldırdı. Ekim ayı enflasyonu ile birlikte bundan sonraki aylarda Merkez Bankası’nın nasıl bir yol haritası çizeceğinin ip uçları önümüzdeki süreçte aranacak. Beklentimiz dünkü PPK ile 2024 yılında politika faizinin %50’de kalacağı yönünde. Yabancı kurumlarda da benzer görüş hakimken, Citi ekonomistleri, yurt içinde faiz indiriminin Kasım’da başlayacağı görüşünü korudu.

3. çeyrek finansalları 15 Ekim’de gelen ASELS bilançosu ile başladı. Bu hafta EREGL, ISDMR, TAVHL, EBEBK, AKBNK ve ARCLK ile bilanço döneminin devam etmesi bekleniyor. Üçüncü çeyrek bilanço döneminin de ikinci çeyreğe paralel geçmesini bekliyoruz desek yanlış olmayacaktır. Çünkü, sıkı para politikası kaynaklı olarak iç talebin düşmesi ve ekonomik daralma bu çeyreğe de yansıyacaktır. Diğer yandan kur tarafının yatay seyirde olması, global taraftaki resesyon endişeleri neticesinde ihracat kanallarının kapalı olması, ihracatı yüksek şirketlerin baskılanması ve enflasyon muhasebesi karmaşıklığı, bu bilanço dönemine de sirayet edecek gözüküyor.

Kaynak: İnfo Yatırım Hisse & VİOP Günlük Bülten

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!