Borsa Yorumu / İnfo Yatırım – (14.03.2025)

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü de pozitif tamamladı ve haftalık bazda yaklaşık 220 puan yükseldi. Jeopolitik gerginliklerin azalması ve ABD enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalması endeksi destekledi. 10.400 seviyesinin üstünde kalındığı sürece kısa vadeli 11.100 seviyesinin hedef haline geldiği kanaatindeyiz.

ABD’de ÜFE Şubat ayında piyasa beklentilerinin altında kalarak yıllık bazda %3,2 artış kaydetti (Beklenti: %3,3, Önceki: %3,5). Ocak ayına ilişkin veri ise yukarı yönlü revize edilerek %0,6 artış olarak güncellendi. Piyasa beklentisi, Şubat ayında %0,3’lük bir artış yönündeydi. Enerji ve gıda fiyatları hariç tutulduğunda çekirdek ÜFE %0,1 düşüş gösterdi (Beklenti: %+0,3). Ticaret hizmetleri hariç çekirdek ÜFE ise %0,2 arttı ancak bu da piyasa beklentisi olan %0,3 seviyesinin altında kaldı. Yıllık bazda manşet ÜFE %3,2 artış kaydederken, Ocak ayındaki %3,7 seviyesinden aşağı yönlü bir ivme dikkat çekti. Çekirdek ÜFE yıllık bazda %3,4 yükselerek Ocak’taki %3,8 seviyesinden geriledi.

Piyasalar, 19 – 20 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek Fed toplantısında faizlerin sabit tutulmasına kesin gözüyle bakıyor. Öte yandan, beklentiler Haziran ayında ilk faiz indiriminin gerçekleşeceği ve yıl sonuna kadar toplamda 75 baz puanlık gevşemenin fiyatlandığı yönünde. Veri sonrası ABD hisse vadelileri kayıplarını sınırlandırırken, tahvil getirileri yükselişini korudu.

Özetle;

• Hizmet fiyatları %0,2 düşerek ÜFE’yi aşağı çekti.

• Mal fiyatları %0,3 arttı.

• Mal fiyatlarındaki yükselişin %66’sı, yumurta fiyatlarının %53,6 artışından kaynaklandı. Kuş gribi nedeniyle arz daralırken, Mart ayında fiyatların gevşediğine dair işaretler görülüyor.

• Hizmet sektöründeki düşüşün %40’tan fazlası, makine ve araç toptan satış marjlarındaki %1,4’lük gerilemeden kaynaklandı.

Şubat ayına ilişkin enflasyon verileri, Fed’in kademeli bir faiz indirim sürecine gireceğine dair beklentileri güçlendirirken, mal ve hizmet fiyatlarında ayrışmanın sürdüğüne işaret ediyor.
Yabancılar, geçtiğimiz hafta 216,3 milyon dolarlık hisse alırken, 159,4 milyon dolarlık DİBS sattı. Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçtiğimiz hafta 5,64 milyar dolar artışla 177,13 milyar dolar oldu. Yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı geçtiğimiz hafta 2,49 milyar dolar arttı. KKM de haftalık bazda 21,2 milyar TL düşüşle 825,4 milyar TL oldu.

Bugün Teknik Olarak Hareket Yapmasını Beklediğimiz Paylar

Kaynak: İnfo Yatırım Hisse & VİOP Günlük Bülten

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!