Piyasa Özeti
Endeksin güne hafif alıcılı bir seyirle başlamasını bekliyoruz…
Yurt içi tarafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası enflasyon sunumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası istatistikleri takip edildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ‘Enflasyon Raporu 2024-III’ sunumunu gerçekleştirdi. Dezenflasyon sürecinin öngördüğü şekilde başladığı, makro göstergeler bu süreçle uyumlu ilerlediği, yurt içi talebin ikinci çeyrekten bu yana azaldığı ve talepteki dengelenmenin güçlenerek devam edeceğini öngörüldüğü, para politikasında kararlı duruşun değişmediği, sıkı para politikası duruşlarının değişmediği ve bunun sonucunda kredi büyümesindeki yavaşlamanın son dönemde belirginleştiği vurgulandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerini değiştirmediklerini belirtti. TCMB bu yıl sonu için tahminini %38 2025 yıl sonu %14, 2026 yıl sonu tahmini %9 olarak korundu. Sıkı duruşun fiyat istikrarı sağlanana kadar süreceği açıkça anlaşılmakta. TL mevduat cazip oranlarının devam edeceği bunun da TL reel değerini koruyacağı görülmektedir. Enflasyon hedefi için ne gerekiyorsa yapılacağının altının çizilmesi ile likidite fazlasını sterilize etmeye devam edilerek ek diğer para piyasalarında da işlem yapılmaya başlanacağı vurgulanması piyasadaki nakit sıkışıklığını artıracaktır.
26 Temmuz-2 Ağustos haftasında yurt dışı yerleşik yatırımcılar, reel olarak 169,2 milyon dolar hisse senedi satışı, 162,1 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi satışı ve 16,7 milyon dolar Özel Sektör Tahvil alımı gerçekleştirdi. Böylelikle yurt dışı yerleşik yatırımcılar geçtiğimiz hafta toplam 314,6 milyon dolarlık menkul kıymet sattı. Hisse senedi piyasasında yabancıların payı 2 Ağustos itibariyle %38,3 olurken önceki haftada bu oran %38,4 seviyesindeydi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinde yeni rekor seviye gerçekleşti. TCMB verilerine göre, brüt rezervler 2 Ağustos ile biten haftada 150,4 milyar dolar seviyesine yükseldi. Bir önceki hafta brüt rezervler 148 milyar dolar düzeyindeydi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, 2 Ağustos haftasında kur korumalı mevduatlar 67,7 milyar TL gerileme yaşadı. Bu gerileme son 6 ayın en hızlı gerilemesi olarak gerçekleşti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Temmuz’da eşik değer olan 50’nin üzerinde kalarak üst üste yedinci kez aylık bazda güçlendiğine işaret etti. 50,8 olarak gerçekleşen endeks, Haziran ayındaki 51,6 seviyesine göre gerileme kaydederken, ihracat talebi koşullarındaki iyileşmenin Ocak ayından bu yana en düşük oranda gerçekleştiğini gösterdi.
Yurt dışı tarafta gözler ABD işsizlik başvurularında idi.
ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verileri açıkladı. Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 3 Ağustos ile biten haftada 233 bin artış göstererek önceki haftaya kıyasla düşüş gösterdi. Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen başvuru sayısının 240 bin olacağı öngörülüyordu. Söz konusu soğuma, Michigan, Missouri ve Teksas gibi son haftalarda büyük artışlar kaydeden eyaletlerdeki daha az işsizlik maaşı başvurularıyla desteklendi.
BIST100 endeksi Perşembe günü %0,74 oranında artış ile 10098,5 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Böylelikle endeks hafta başındaki sert geri çekilme sonrasında toparlanma arayışına devam etmiş oldu. Gün içinde EREGL, THYAO, SASA endekse en çok katkı sağlayan hisseler olurken BIMAS hissesi zayıf performansı ile endeks üzerinde puan bazlı baskı oluşturdu. Alt sektör endeksleri içinde XFINK finansal kiralama/faktöring en çok yükselen olarak öne çıkarken EREGL ve KRDMD hislerindeki hareketlilik ile XMANA metal ana sanayi ikinci sırada yer aldı. XBLSM bilişim ve XSGRT sigortacılık sektör endeksleri ise en çok düşenler olarak negatif tarafta yer aldı. Bunların yanında BIST100 hisseleri arasında VESTL, TOASO, BTCIM, VAKBN ve TKFEN hisselerindeki göreceli iyi performanslar dikkat çekti. İlk 5 aracı kuruma göre para girişi incelendiğinde ise BSOKE, OYAKC, SDTTR, TCELL, KARSN hisseleri öne çıkıyor.
Teknik olarak bakıldığında endekste sınırlı bir alanda fiyatlamalar takip ediliyor. Yukarı yönlü hareketlerin gün sonunda korunması ise önemli. Bununla beraber 10180-10300-10440 seviyeleri yükselişler karşısında direnç konumunda olmaya devam ediyor. Aşağıda ise 10000-9905-9775 seviyeleri destek olarak güncelliğini koruyor. Endeksin güne hafif alıcılı bir seyirle başlamasını bekliyoruz.
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: ALARK, ENERY, CIMSA, TUPRS, YYLGD.
Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;
Kaynak: Global Menkul