Piyasa Özeti
Endeksin haftaya hafif yukarı yönlü bir seyirle başlamasını bekliyoruz…
ABD’de Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi Nisan ayında 175 bin kişi artışa işaret ederken hem beklentilerin oldukça altında kaldı hem de Fed faiz indirim beklentisini Kasım’dan Eylül’e çekilmesine neden oldu. İşsizlik oranı ise %3,8’den %3,9’a yükseldi. İlk çeyrek büyüme rakamının beklentilerin altında kalması ve şimdi işgücü piyasasındaki zayıflama sinyaller ardından bu sene Fed’in hiç faiz indirimi yapmayacağı yönündeki görüşün zayıfladığı görülüyor. Verinin fiyatlamalar etkisine baktığımızda ABD endeksleri Cuma günü %1,00 üzerinde yükselişler kaydettiği görülürken vadeliler ise yeni haftaya hafif alıcılı bir seyirle başlıyor. Fakat bu gelişmenin sabah saatlerinde karışık seyir izleyen Asya/Pasifik endekslerine sınırlı yansıdığı söylenebilir.
Yurt içinde ana gündem maddesi kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global’in Cuma günü piyasa kapanışının ardından Türkiye’nin uzun vadeli ülke notunu bir basamak artırarak B’den B+’ya yükseltmesi ve not görünümünü pozitif olarak belirlemesi olarak karşımıza çıkıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, S&P’nin kararının ardından uygulanan ekonomik programın olumlu sonuçlarının kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarına yansıdığını ve yansımaya devam edeceğini belirtti. Bu artırımla birlikte Türkiye’nin kredi notu hala yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altında olsa da gelecek dönemde olumlu revizyonların devamının da beklenmesi nedeniyle S&P kararını risk iştahı için olumlu olarak değerlendiriyoruz.
Diğer taraftan Cuma günü TÜİK tarafından açıklanan verilerine göre, TÜFE Nisan ayında aylık bazda %3,18 artış gösterirken, yıllık TÜFE önceki ayki %68,50 seviyesinden %69,80 seviyesine yükseldi. Şubat, Mart ve Nisan ayı verilerine bakıldığında aylık TÜFE artış hızının Ocak ayına göre yavaşladığı dikkat çekiyor. Önümüzdeki dönemde özellikle Haziran ayından itibaren yıllık enflasyonda da baz etkisiyle azalış bekleniyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yaptığı değerlendirmede enflasyonun gelecek yıl daha hızlı düşeceğini ve 2026 yılında ise tek haneye ulaşılacağını ifade etti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) cuma günü nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından bugün saat 10:00’da Nisan Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesini yayımlayacak. Yurt içi piyasaya baktığımızda Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 292 seviyelerine gerilerken USD/TL kuru da 32,30 seviyelerinde dengeli hareketine devam ediyor.
BIST100 endeksi Cuma günü %0,67 artış ile 10277 rekor seviyesi civarında bir kapanış gerçekleştirdi. Bununla birlikte BIST100 endeksi geçtiğimiz hafta genelinde %3,64 oranında yükseliş kaydetti. Hafta genelinde endekse en çok katı sağlayan hisseler BIMAS, SASA, TUPRS, KCHOL ve SAHOL oldu. Alt sektör endeksleri içinde YUNSA ve YATAS tarafındaki yükselişlere paralel XTEKS tekstil, MAVI, BIMAS, SOKM, MGROS hislerinin pozitif fiyatlaması ile XTCRT ticaret sektör endeksleri geçtiğimiz hafta en çok yükselenler oldu. XBLSM bilişim ve XINSA inşaat sektör endeksleri ise en zayıf performans gösterenler olarak öne çıktı. Ayrıca KRDMD, KONTR, KARSN, TKFEN, AEFES hisseleri hafta genelinde fiyatlamalar açısından öne çıkan diğer BIST100 hisseleri oldu.
Teknik olarak bakıldığında endekste pozitif eğilim içinde yükselişin devam ettiği görülüyor. Dolar bazlı grafiklerde 317,80$ ile 2018 yılından beri en yüksek noktada bulunuyoruz. Bununla birlikte 322$ (10400-10500 bölgesi) seviyesi hedef konumuna gelmiş durumda. Geçtiğimiz haftanın devamı ve piyasada beklentilerin gerçekleşmesine paralel olarak endeksin güne hafif yukarı yönlü bir seyirle başlamasını beklerken 10300-10400-10500 seviyeleri sırası ile hedef olarak takip edilecektir. Pozitif eğilim içinde olası aşağı yönlü bir düzeltmede ise 10150-10040-9935 seviyeleri destek olarak izlenebilir.
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: GARAN, GENIL, SOKM, KCHOL, SASA.
Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;
Kaynak: Global Menkul