Piyasa Özeti
Endeksin güne alıcılı bir seyirle başlamasını bekliyoruz…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Haziran ayında TÜFE aylık %1,64 seviyesinde gerçekleşti. Yıllık olarak bakıldığında TÜFE %71,60 seviyesinde gerçekleşti. Haziran TÜFE piyasa beklentisi olan %2,2 seviyesinin altında %1,64 seviyesinde gerçekleşti. Çekirdek TÜFE (C grubu) %1,73 seviyesinde gerçekleşirken yıllık bazda da %75,0’ten %71,4’e geriledi. Enflasyonun ana eğilimini yansıtan çekirdek enflasyon göstergelerindeki gerileme fiyatlardaki artış eğiliminin zayıfladığına işaret etti. Döviz kurundaki yatay seyir yurtiçi ÜFE’de beklentilerin altında açıklanmasındaki önemli unsurlardan biri oldu.
Kurdaki yatay seyrin devam etmesi Temmuz ve Ağustos aylarındaki baz etkisi ile yıllık enflasyondaki düşüşün devam edeceği göstermektedir. JPMorgan ve Barclays Türkiye’de açıklanan Haziran ayı enflasyon verisi sonrasında paylaştığı raporda bu yıl için enflasyon beklentisini aşağı yönlü revize etti. Beklenenden düşük gelen enflasyon yıl sonunda bir faiz indirimi ihtimalini de güçlendi.
Küresel piyasaların odak noktası Fransa’daki ikinci tur seçimlerinin 7 Temmuz’da yapılması ve İran’da 5 Temmuz’da ikinci tur başkanlık seçimleri yer almakta. Avrupa’da Fransa seçim sonuçlarının Avrupa’nın diğer ülkelerine de yayılması olasılığı Avrupa Merkez Bankasının ikinci bir faiz indirimi için elini zayıflatabilir.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde tarafından hafta içinde yapılan açıklamalarda da belirsizliğin olduğu ve daha sonraki adımlara yönelik taahhütte bulunmaktan çekindiği gözlemlendi.
ABD’de 29 Haziran ile biten haftada işsizlik maaşı başvuruları Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşa da beklentilerin üzerinde açıklandı. Hafta içinde ABD’nin işgücü piyasasının yavaşladığını gösteren JOLTS açık iş sayısı verisi ardından Fed Başkanı Jerome Powell, JOLTS verilerinin “epeyce bir iyileşmeye” işaret ettiğini ve işgücü piyasaları ile fiyat baskısının daha iyi bir dengeye geldiğini belirmesi ile gözler Cuma günü yayınlanacak tarım dışı istihdam verisine odaklandı. Hizmet Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziranda aylık bazda 5 puan azalışla 48,8’e inerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Ayrıca fabrika siparişleri de mayısta artış beklentilerinin aksine yüzde 0,5 azaldı. Ekonomide soğumaya işaret eden veriler faiz indirimlerine başlayabileceğine dair beklentileri artırtırdı.
BIST100 endeksi Çarşamba günü %2,26 oranında artış ile 10682 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Böylelikle endeks hafta başındaki kayıplarını neredeyse telafi etmiş oldu. Bu hareket içerisinde AKBNK, SAHOL, EREGL, TUPRS, ISCTR endekse en çok katkı sağlayan hisseler olarak ön plana çıktı. Bu duruma paralel alt sektör endeksleri arasında XBANK bankacılık, XMANA metal ana sanayi ve XHOLD holding sektör endeksleri en çok yükselenler oldu. Ayrıca BIST100 hisseleri arasında OYAKC, EKGYO, ISDMR, MEDTR hisseleri gösterdikleri göreceli iyi performans ile dikkat çektiler.
Teknik olarak bakıldığında son yükseliş ile birlikte endeksin bir kez daha 10725-10800 direnç seviyelerini test etme ihtimali güçlenmiş durumda. Haziran ayı içerisinde bu bölgeden gelen satışlar yükselişin önünü kesmişti. Bu direnç seviyelerinin yukarı yönlü geçilmesi durumunda endekste pozitif fiyatlamanın güçlü şekilde devam etme olasılığı bulunuyor. Aksi takdirde 10610-10500-10420 destek seviyelerine doğru bir baskı oluşabilir. Endeksin güne alıcılı bir seyirle başlamasını bekliyoruz.
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: MEDTR, GARAN, ULKER, TCELL, AKSA.
Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;
Kaynak: Global Menkul