Borsa Yorumu / Global Menkul – (25.07.2024)

Piyasa Özeti

Endeksin güne yatay bir seyirle başlamasını bekliyoruz…

Yurt için tarafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıklamaları takip edildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program’da Eylül ayında güncellemeye gideceklerini belirtti. Orta Vadeli Program’ın kararlı bir şekilde de uygulamaya devam edileceğinin altını çizdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi kapsamında, kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen döviz karşılığı TL swap işlemlerine 25 Temmuz tarihinden itibaren son vereceğini açıkladı. TCMB yerel seçimler sonrası rezerv birikimi politikası ile toparlanan rezerve seviyeleri ile, TL likidite fazlasını azaltmak için spotta döviz alımı içeren bir ihale açmayacağını belirtmiş oldu. TCMB Saudi Fund for Development ile gerçekleştirilen 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işleminin karşılıklı mutabakat ile sonlandırıldığını açıkladı. Swapları azaltarak parasal aktarım mekanizmasını daha doğrudan bir yapıya ulaştırmayı hedefleyen Merkez Bankası rezervlerdeki üçüncü ülkelerin varlıklarını da azaltarak bu amaç doğrultusunda ilerlendiğinin altını çizmiş oldu.

Merkez Bankasının rezervlerindeki toparlanma sonrası Deutsche Bank yayınladığı makro ekonomik değerlendirmede, Temmuz ayında ve muhtemelen Ağustos ayında enflasyonun ana eğiliminde döviz kuru istikrarı ve iç talepteki yavaşlamanın etkisi ile düşüş yaşanacağını belirtildi. Yılsonu politika faizinin Kasım ve Aralık aylarında 500bps’lık indirimlerle %45’te indirileceğini, gelecek yıl için, kalıcı dezenflasyonla birlikte, faiz indirimlerinin 2025’te kademeli bir şekilde devam etmesini beklediklerini ve politika faizinin yıl sonunda %25 seviyesinde beklediklerini açıkladılar.

Yurt dışı tarafta Satın alma Yöneticileri Endeksi (PMI) endeks verileri takip edildi. Euro Bölgesi’nde bileşik PMI Temmuz ayında beklentilerin altında gerçekleşerek 50,1 olarak açıklandı böylece bileşik PMI Şubat ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Avrupa’nın en büyük ekonomilerine bakıldığında Almanya’nın Bileşik PMI verisi beklentilerin altında 48,7 seviyesinde, Fransa’nın da Bileşik PMI verisinde 49,5 olarak açıklandı. 50 eşik seviyesi altındaki kapanışlar ekonomilerdeki soğuma işaretleri olarak algılanmaktadır. Avrupa’daki soğuma belirtileri Avrupa Merkez Bankasının faiz indirimi için elini kuvvetlendirecektir.

ABD’de de şirketlerin açıklanan altıncı ay finansal sonuçları yatırımcıların odağında bulunmakta.

Alphabet ve Tesla gibi büyük teknoloji şirketlerinin beklentilerin altında gelen finansal sonuçları sonrası piyanlarda negatif fiyatlamalar izlendi. Tesla ve Alphabet’in açıkladığı finansal sonuçlarının beklentileri karşılayamamasının ardından çip üreticilerinin hisselerindeki düşüş de öne çıktı. Nvidia’nın hisseleri % 6,8, Broadcom’un hisseleri % 7,6 ve Arm’ın hisseleri % 8,2 değer kayıpları yaşandı.

ABD’de imalat sanayi PMI endeksi, Temmuzda aylık 2,1 puan azalarak 49,5 ile piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. ABD tarafında yaklaşan ABD ekonomik verilerinin önümüzdeki aylarda Fed’in hızlı bir faiz indirimi döngüsüne gireceği beklentilerini güçlendirmekte. Bugün açıklanacak ABD ikinci çeyrek ekonomik büyüme verisi ve yarın açıklanacak kişisel tüketim harcamaları verileri bu beklentileri desteklerse kuvvetli dolar zayıflayacaktır.

Sabah saatlerinde Asya borsalarında da satıcılı bir görünüm hâkim. Japonya Merkez Bankası’nın gelecek hafta yapacağı para politikası toplantısında faiz artırımını olasılığı ve tahvil alımlarını yarıya indirme planını ile Güney Kore’nin beklentilerin biraz altında gelen ikinci çeyrek GSYİH rakamlarını bu düşüşte etkili olmakta.

BIST100 endeksi Çarşamba günü %0,88 oranında azalış ile 10991,5 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. Gün içerisinde özellikle BIMAS endekse en çok pozitif katkı sağlayan hisse olarak öne çıkarken AKBNK, TCELL, KCHOL, SAHOL gibi hisselerdeki zayıf performanslar endekse negatif olarak yansıdı. Alt sektör endeksleri arasında ENKAI hissesindeki yükselişe paralel XINSA inşaat ve KOZAL hissesindeki iyi performans ile XMADN madencilik sektör endeksleri pozitif ayrışırken XILTM iletişim ve XBANK bankacılık endekslerinde zayıf seyir devam etti. Ayrıca BIST100 hisseleri arasında TABGD, GUBRF, ENERY, TKFEN hisselerindeki göreceli iyi performanslar dikkat çekti.

Teknik olarak bakıldığında endekste 11000 seviyesinin aşağı yönlü geçilmesi ile görünüm biraz daha zayıflamış, aşağı yönlü riskler artmıştır. 11000 seviyesi altında düzeltme sürecinin uzaması durumunda 10915,10820 ve 10750 ana destek seviyelerine doğru gerileme söz konusu olabilir. Fakat tepki alımlarının devreye girmesi ve tekrar 11000 seviyesinin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 11090-11150 direnç seviyelerine doğru hareketlilik yaşanabilir.

Endeksin güne yataya yakın bir seyirle başlamasını bekliyoruz.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: AKCNS, GENIL, TABGD, KAREL, BIMAS.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul