Piyasa Özeti
Endeksin güne yataya yakın bir seyirle başlamasını bekliyoruz…
Yurt içi piyasalar açıklanan İSO imalat ve TCMB haftalık verilerini takip etti.
İSO Türkiye imalat PMI endeksi üst üste beşinci ayda da azalarak Temmuz’da 47,2’ye geriledi. Endeks, dördüncü ay üst üste eşik değer olan 50’nin altında açıklandı. Yeni alınan siparişlerde, Kasım 2023 ile aynı oranda olmak üzere son 20 aylık dönemin en sert düşüşü kaydedilirken, çalışan sayısındaki düşüş, son 21 ayın en yüksek hızında ölçüldü. Üretimde ise giyim ve deri ürünleri haricindeki tüm sektörlerde daralma yaşandı. Bu gelişmelerin sonucunda istihdam ve satın alma faaliyetleri de yaygın şekilde düşüş kaydetti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası net rezerv göstergelerinde 26 Temmuz haftasında yükseliş görüldü. Suudi Arabistan ile depo işleminin sonlanmasıyla brüt rezervler ise geriledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilere göre, 26 Temmuz haftasında 1-3 ay vadeli ortalama bileşik TL mevduat faizi %59,3 olarak gerçekleşti. Ticari kredi faizi %61,8 olarak izlenirken ihtiyaç kredisi de %74,3 olarak kaydedildi.
30 Temmuz’da 347,5 milyar TL ile Mayıs ayından bu yana en yüksek likidite fazlası kaydedilmesinin ardından TCMB bankalara yolladığı yazı ile, ihtiyaç görülmesi durumunda 11.00-11.30 saatlerindeki Türk lirası depo ihalelerine ek olarak gün içinde Türk lirası depo ihaleleri açabileceğini bildirdi. Merkez Bankasının faiz toplantısının ardından verilen mesajlar takip edildiğinde likidite sterilizasyonu çalışmalarının devam edeceğine işaret etmektedir.
Bankacılık sektörünün kredi hacmi, 26 Temmuz haftasında artış gösterirken aynı dönemde taksitli ticari kredilerde artışla sınırlı kaldı. Yabancı para krediler son yedi ayda %21 büyüdü.
Yurt dışı yatırım bankası Bank of America “Küresel Ekonomik Bakış Açısı” raporunda Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve Türkiye’yi “politika değişikliklerine karşı en dirençli ülke” olarak tanımladı. Yeni ekonomik program kapsamında Türkiye ekonomisini yeniden dengelendiği enflasyon düştüğü ve cari açık daha sürdürülebilir seviyelere indiği değerlendirmesini yapan BofA, Türkiye’nin Ortodoks politikalara doğru kayışının, Gelişmekte Olan Piyasalar içinde çoğu küresel şoka karşı oldukça dirençli olabilecek kendine özgü bir hikaye yarattığını ifade edildi.
Yurt dışında gözler İngiltere Merkez Bankası faiz indirim kararını takip etti. İngiltere Merkez Bankası faizi 25 baz puan indirerek %5,0 seviyesine indirdi. Banka, 2020’nin başından bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürerek, ileride daha fazla temkinli indirim yapacağının sinyalini de verdi. Karar sonrası yapılan açıklamada, manşet enflasyondaki düşüşün ve enflasyon beklentilerine ilişkin birçok göstergenin normalleşmesinin, ücret ve fiyat belirleme dinamiklerini zayıflatmaya devam etmesini beklendiğini belirtti.
ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 27 Temmuz ile biten haftada 249 bine yükselerek piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.
Temel göstergelerle birlikte işsizlik maaşı başvurularında yaşanan artışın iş gücü piyasasındaki yumuşamanın sürdüğünü gösterdiğini ve bunun da ABD Merkez Bankasının Eylül ayında politika faizini düşürebileceğine dair beklentileri güçlendirdi.
BIST100 endeksi Çarşamba günü %1,50 oranında artış ile 10798 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Böylelikle endeks iki günlük ihlal sonrası tekrar kendisini yükselen trend içine taşımış oldu. Gün içeresinde özellikle YKBNK, THYAO, ISCTR, AKBNK, GARAN endekse en çok katkı sağlayan hisseler olurken XBANK bankacılık sektör endeksi en çok yükselenler arasında yer aldı. Diğer taraftan XMADN madencilik Koza grup hisseleri (KOZAA, KOZAL, IPEKE) performansı ile diğer öne çıkan alt sektör endeksi oldu. Diğer taraftan son günlerdeki performansı ile dikkat çeken BTCIM ve OYAKC tarafında etkili olan satışlar nedeni ile XTAST Taş/toprak sektör endeksi en çok kaybeden olarak öne çıktı. Ayrıca BIST100 hisseleri arasında ENERY, EREGL, PGSUS, ENKAI hisselerindeki göreceli iyi performanslar dikkat çekti. Para girişi incelendiğinde ise BIOEN, AGESA, ALBRK, CATES, TATGD hisselerine oluşan sermaye akışı göze çarpıyor.
Teknik olarak bakıldığında endekste sınırlı bir toparlanma ile tekrar yükselen trend içine girilmesi olumlu bir gelişme olarak takip ediliyor. Tepki alımlarının haftanın son işlem gününde devam edip etmeyeceği önemli olacak. Alımların güçlenerek devam etmesi durumunda 10880-10960-11110 direnç seviyeleri sırası ile test edilebilir. Aksi takdirde 10730-10640-10565 destek seviyelerine doğru gevşeme söz konusu olabilir. Endeksin güne yataya yakın bir seyirle başlamasını bekliyoruz.
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: SASA, KOZAL, TSKB, LOGO, CATES.
Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;
Kaynak: Global Menkul