Piyasa Özeti
Endeksin güne yatay bir seyirle başlamasını bekliyoruz…
Dün gözler Avrupa Merkez Bankası faiz kararındaydı. Banka, beklentilere paralel olarak faiz oranlarını sabit bıraktı. Karar metninde faizlerin seviyesinin verilere bağlı olacağını belirtti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, faiz kararı sonrası düzenlenen basın toplantısında verilere bakarak karar vereceklerini yurt içi fiyat baskıların hala yüksek olduğunu belirtti. Enflasyon gelecek yıl hedefe doğru düşeceğini de ekledi. Euro Bölgesi’nde Haziran ayında TÜFE beklentilere paralel açıklanmıştı. Veriler böyle devam eder ise Eylül ayında yeni bir hamlenin önünü açılacaktır.
İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’nin iş gücü piyasasına ilişkin verilerine göre, İngiltere’de istihdam oranı mart-mayıs döneminde % 74,4 oldu. İşsizlik % 4,4’e yükselirken, işsizlik oranı bu dönemde yılın aynı dönemine göre de % 0,4 arttı. İngiltere istihdam piyasasında son zamanlarda bir yavaşlama olduğunu gösteren işsizlik oranı verisi İngiltere Merkez Bankası’nın faizleri indirmesine giden yolda elini kuvvetlendirecektir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, kısa vadeli dış borç stoku Mayıs sonu itibarıyla 2023 yıl sonuna göre %3,6 oranında artışla 182,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2024 Mayıs sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stokunun Döviz dağılımına bakıldığında % 49,5’i ABD doları, % 21,8’i Avro, % 13,5’i TL ve % 15,2’si diğer döviz cinslerinden oluştu. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, kamu sektörünün % 22,2, Merkez Bankası’nın % 19,0, özel sektörün ise % 58,8 oranında paya sahip olduğu görülmektedir.
TCMB verilerine göre brüt rezervler geçen hafta 153,8 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta rezervler 148,4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Net rezervler de 43,6 milyar dolardan 47,7 milyar dolara yükseldi.
Bugün yurt içi piyasalarda ağırlıklı Moody’s’in Türkiye değerlendirmesi takip edilecek. Beklenti Moody’s’in Türkiye’nin mevcut durumda B3 olan kredi notunu bir kademe artırarak B2’ye yükselteceği yönünde. Ancak iki kademe artış ihtimalide bulunmakta.
ABD ile Çin arasındaki ticari gerilimin tırmanacağı endişesiyle teknoloji hisselerinde yaşanan satış ile ABD borsalarında negatif bir seyir izlendi.
ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvuruları yani ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı 13 Temmuz ile biten haftada beklentilerin üzerinden artış gösterdi. Bu veri ülkede ekonomik soğumanın devam ettiğine işaret etmektedir. Veri sonrası Chicago
Fed Başkanı Austan Goolsbee, son aylarda soğuyan iş gücü piyasasında daha keskin bir bozulmayı önlemek için bankanın yakın zamanda faiz oranını düşürmesinin gerekebileceğini ifade etti.
Asya tarafında gündem Çin’deki Komünist Partisinin toplantısına doğru kaydı. Çin’de ülkeyi yöneten Komünist Partisinin, ülkenin gelecek 10 yıldaki ekonomik hedeflerini tayin edecek reform konulu 3. Genel Oturumu sonunda paylaşılan başlıklara baktığımızda arazi sistemindeki reformları derinleştirileceği ve gayrimenkul, yerel yönetim borçları küçük ve orta büyüklükte işletmeler gibi önemli alanlarda riskleri önlemek ve ortadan kaldırmak için önlemler alınacağı ile ilgili açıklamalar yapıldı.
BIST100 endeksi Perşembe günü %0,05 oranında yataya yakın hafif artış ile 11139 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Bununla beraber endeks son üç işlem gününü benzer seviyelerde tamamlayarak yatay bir seyir izliyor. BIST100 hisseleri içinde BIMAS, THYAO, AKBNK bu süreçte endekse pozitif katkı sağlayan hisseler olarak ön plana çıktığını görüyoruz. Alt sektör endeksleri arasında dün XBLSM bilişim sektör endeksi ön plana çıkarken burada MIATK, ODINE, LOGO hisselerindeki performans dikkat çekti. Diğer taraftan son günlerde güçlü performansı ile dikkat çeken XGIDA gıda sektör endeksi AEFES, ULKER, CCOLA, YYLGD hisselerindeki zayıf performanslar ile en çok kaybeden tarafta yer aldı. Gün içerisinde BINHO, AGROT, ECILC, EKGYO hisseleri ise göreceli iyi performansları ile dikkat çeken diğer BIST100 hisseleri oldu.
Teknik olarak bakıldığında endekste Temmuz ayı başından beri pozitif eğilim devam ederken son üç işlem gününde yükselişin sınırlanması ile 11100 seviyesi üzerinde kalma çabası öne çıkıyor. Belirsizlik öncesine yatırımcıların daha temkinli davranması ile oluşan bu durumla birlikte 11070-11000 bölgesi önemli destek olarak takip ediliyor. Bu seviyelerin aşağı yönlü geçilmesi halinde 10900 destek seviyesine doğru baskı oluşabilir. Bu destek seviyeler üzerinde kalındığı sürece 11240-11350 seviyelerine doğru yükseliş eğilimi devam edebilir. Mevcut görünüm içinde endeksin güne yatay bir seyirle
başlamasını bekliyoruz.
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: VESBE, AGROT, ANHYT, AKSA, TSKB.
Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;
Kaynak: Global Menkul