Borsa Yorumu / Global Menkul – (13.12.2024)

Piyasa Özeti

ECB faiz indirimlerine devam etti

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda zayıflayan ekonomiye karşı dördüncü faiz indirimine giderek üç temel politika faizini 25 baz puan düşürdü. Böylece, para politikasına yönelik yılın 8. toplantısında hem refinansman faizi hem de marjinal fonlama faizi için Mart 2016’dan, mevduat faizi için ise Eylül 2019’dan bu yana dördüncü indirim geldi. ECB Başkanı Christine Lagarde, “Enflasyonla mücadele süreci yolunda ilerliyor. 2025 yılında %2 seviyesinde olacağız” dedi. ECB manşet enflasyon tahminini 2024 için ortalama %2,5’ten %2,4’e indirdi. Gelecek yıl için %2,2’den %2,1’e düşürdü. Euro Bölgesi’nde GSYH büyüme tahmini 2024 için %0,8’den %0,7’ye, 2025 için de %1,3’ten %1,1’e indirildi.

Diğer taraftan İsviçre Merkez Bankası (SNB) politika faizini sürpriz bir kararla 50 baz puan düşürerek 10 yılın en büyük faiz indirimine gitti ve politika faizini %1’den %0,5’e düşürerek Kasım 2022’den bu yana en düşük seviyeye indirmiş oldu.

Dünya Altın Konseyi altının 2025 yılındaki görünümüne dair raporunda, 2024’te altının son 10 yılın en iyi yılını geçirerek, kapanmasını beklediğini ancak 2025 için ticaret savaşları ve jeopolitik gelişmelerin belirleyici olacağını söyledi. Merkez bankalarının talebinin sağlıklı bir seviyede kalmasının da altına önemli bir destek sağlamaya devam etmesi bekleniyor.

DTH hesaplarında azalış dikkat çekti

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Enflasyonla mücadelede önemli adımlar atıldı, ancak enflasyon hâlâ yüksek seviyelerde. 2024 yılı için yapılan tahminler, ekonomik rahatlama için daha zamana ihtiyacımız olduğunu gösteriyor” dedi. Turan, kamu kesiminin de elini taşın altına koyması gerektiğine dikkat çekti.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras ise, ekonomik programların olumlu sonuçlar vermeye başladığını ancak bu sürecin başarılı olması için istikrar ve sabır gerektiğini dile getirdi. Aras ayrıca, verimlilik artışının olmaması, askeri ücret konusunda tıkanmaya neden olduğunu savundu. Aras düşük yabancı sermaye girişine dikkat çekerek, yabancı sermaye girişi için güçlü bir hukuk devleti olunması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Türkiye’ye uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişinin yılın 10 ayında, yıllık bazda %1 düşüşle, 8,5 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) brüt rezervleri 6 Aralık haftasında 159,4 milyar dolarla rekor seviyelere yükseldi. Net rezervler ise 64,2 milyar dolardan 65,1 milyar dolara, swap hariç net rezervler 45,7 milyar dolardan 48,3 milyar dolara yükseldi.

Yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları incelendiğinde (DTH), gerçek kişilerin 455 milyon dolar, tüzel kişiler 2,2 milyar dolar satış yaptığı görüldü. Böylelikle DTH hesaplarında son üç haftada 5,2 milyar dolar bir azalış söz konusu oldu. Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında ise 13,5 milyar TL azalış ile üç ayın en düşük azalışı gerçekleşti. KKM hesaplarında toplam miktar 1,18 trilyon TL olarak açıklandı.

Türkiye ekonomisi, Ekim ayında 1,88 milyar dolar fazla verdi. Böylece cari denge beş yıldır ilk kez beş ay üst üste fazla verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, cari işlemler dengesindeki iyileşmenin dezenflasyon sürecine katkı sağladığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ise cari açığın milli gelire oranının 2024 yılında %1’in altında kalmasını beklediklerini dile getirdi.

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Morales, TCMB’nın kademeli gevşeme döngüsüne 2025 başında başlayacağı ve politika faizini 2025 yılı sonunda %29’a düşüreceği yönündeki görüşlerini koruduklarını açıkladı. &P Global Ratings Kıdemli Direktörü Frank Gill ise TCMB’nin ihtiyatlı davranarak ilk kesintisini 250 baz puan seviyesinde tutacağını söyledi. Enflasyonda önümüzdeki aylarda bir normalleşme olacağını öngören Citi de 250 baz puan indirime katıldığını açıkladı.

Piyasalar

ABD endeksleri dün negatif kapanışlar kaydetti. ABD vadelileri bugün sabah karışık bir seyir izliyor. Asya tarafında ise negatif bir görünüm söz konusu. Küresel tarafta riskten kaçınma eğiliminin ön planda olduğu görülüyor. Yurt içinde kur 34,95 civarında, 5 yıllık CDS ülke risk primi 246 seviyesinde bulunuyor.

Teknik olarak

BIST100 endeksi Perşembe günü bir önceki güne göre değişim göstermeyerek 10.059 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi. Güne pozitif başlayan endeks daha sonra etkili olan satışlarla başladığı yere geri dönmüş oldu. Gün içerisinde ISCTR, ASTOR, PGSUS, AGHOL, EREGL hisseleri endekse pozitif katkı sağlarken, TUPRS, THYAO, YKBNK, BIMAS, MGROS gün içi performansları ile endeks üzerinde puan bazlı baskı oluşturdular. Diğer BIST100 hisseleri içinde AKFYE, OYAKC, TURSG, ENERY, HALKB hisseleri pozitif ayrışma göstererek öne çıktı. İlk 5 aracı kurum verilerine göre PGSUS, ISCTR, EREGL, GUBRF ve HALKB en çok para girişi olan hisseler olarak sıralandı.

Teknik olarak endekste son günlerdeki negatif baskıya rağmen olumlu görünüm devam ediyor. Bununla birlikte satışların gün içinde etkili olmaya devam etmesi halinde 10.000-9.960-9.845 destek seviyelerine kadar bir geri çekilme yaşanabilir. Bu destek seviyeler altında Kasım ayında başlayan yükseliş eğiliminin devamına dair soru işaretlerinin artması ile satış baskısı güç kazanabilir. Yukarıda ise 10.140-10.190-10.280 seviyeleri yeni yükselişler karşısında direnç konumunda olacaktır. Endeksin güne hafif pozitif bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: ASTOR, TURSG, SKBNK, MAVI, AGHOL

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!