Piyasa Özeti
Küresel piyasalarda Trump fiyatlaması devam ediyor
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Lübnan’da Hizbullah ile ateşkese varılması konusunda “belirli bir ilerleme” kaydedildiğini belirtti. Fakat İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, hedeflere ulaşıncaya kadar Hizbullah ile ateşkes yapılmayacağını söyledi.
Münih merkezli Ifo Ekonomik Araştırma Enstitüsü, Almanya’da şirketlerin sipariş eksikliğinin 2009’dan beri en yüksek seviyesinde olduğunu ve bu durumun giderek daha fazla şirket için sorun oluşturarak ekonominin toparlanmasını engellediğini açıkladı.
ABD tarafında ise yeni Başkan Donald Trump’ın uygulayabileceği politikalar ve etkilerine yönelik tahmin ve analizler devam ediyor. Goldman Sachs Trump’ın vaat ettiği vergi indirimlerinin S&P 500 endeksindeki şirketlerin karlarının gelecek 2 yılda %20’den fazla artmasını sağlayabileceğini bildirdi. BCA Research baş global stratejisti Peter Berezin ise Trump döneminde yeni bir ticaret savaşı riskini gerekçe göstererek ekonomik resesyon ihtimalini %65’ten %75’e yükseltti.
Yurt içinden ılımlı makro veriler öne çıktı
Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı Eylül’de bir önceki aya göre değişim göstermeyerek %8,6 seviyesinde gerçekleşti.
Sanayi üretimi Eylül ayında bir önceki aya göre %1,6 artmasına rağmen bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,4 daraldı.
Borsa İstanbul’da (BIST) yabancı yatırımcılar Ekim ayında Pay Piyasalarında yaptıkları işlemlerde 639 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi.
JPMorgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, Türkiye’nin küresel risk iştahından daha az etkilendiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin gelişmekte olan ülkeler arasından pozitif olarak ayrışabileceğini düşünüyorum” dedi.
Piyasalar
ABD’de Trump’ın ilk iş olarak vergi indirimine odaklanacağı beklentisiyle ABD endeksleri rekor seviyelerde hareketine devam ediyor. ABD vadelileri bu sabah daha sınırlı bir fiyatlamaya işaret ederken, Asya endeksleri ise negatif seyir izliyor. Küresel piyasada yatırımcıların birçok konuyu farklı değerlendirmelerine paralel risk iştahının karışık olduğu bir güne başlıyoruz. Diğer taraftan Bitcoin’in 89,500 Dolar seviyesini görmesi piyasaların gündeminde. Yurt içinde kur 34,36 civarında, 5 yıllık CDS ülke risk primi ise 258 seviyesinde bulunuyor.
Teknik olarak
BIST100 endeksi Pazartesi günü %1,00 oranında artış kaydederek 9277 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Böylelikle endeks son dört işlem gününde gösterdiği performans ile bu sene Mayıs ayından sonra en güçlü yükselişini kaydetmiş oldu. Bu dört günlük süre içinde AKBNK, TCELL, YKBNK, BIMAS ve THYAO endekse en çok katkı sağlayan hisseler oldu. Bu hisseler dışında dün KCHOL, SAHOL, ISCTR hisselerinin endekse katkısı takip edildi. XILTM iletişim sektör endeksi ise TCELL tarafındaki yükselişe bağlı günün kazananı oldu. Diğer BIST100 hisseleri arasında ARDYZ, YEOTK, ASTOR, VAKBN, KOZAA gösterdikleri göreceli güçlü performanslar ile dikkat çekti. İlk 5 aracı kurum verilerine göre AKBNK, TCELL, EKGYO, KCHOL, SAHOL en çok para girişi olan hisseler olarak sıralandı.
Teknik olarak endekste dip seviyelerden başlayan toparlanma eğilimi devam ediyor. Bununla birlikte endeksin güne hafif alıcılı bir seyirle başlamasını bekliyoruz. Yukarıda 9325-9445-9500 direnç seviyeleri hedef konumunda bulunurken, aşağı yönlü olası gevşemelerde ise 9180-9085-9000 seviyeleri destek olarak izlenebilir.
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: PGSUS, TCELL, KOZAA, KCHOL, ARDYZ.
Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;
Kaynak: Global Menkul