Piyasa Özeti
Endeksin güne alıcılı bir seyirle başlamasını bekliyoruz…
Piyasalar 19 Temmuz Moody’s kredi görünüm açıklaması öncesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine odaklandı.
TCMB tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre 28 Haziran-5 Temmuz haftasında yurt dışı yerleşik yatırımcılar, reel olarak 156,4 milyon dolar hisse senedi alımı, 1.480 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi alımı gerçekleştirdi. Hisse senedi tarafında yedi haftadır satıcı tarafında olan yurt dışı yerleşiklerin alım tarafında olduğu görüldü. Yurt dışı yerleşikler yılbaşından beri toplam 1.094 milyon dolarlık hisse senedi sattı. Açıklanan veriler ile iç borçlanma senedine olan ilginin devam ettiği görülmektedir.
TCMB tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre 5 Temmuz ile biten haftada yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 562 milyon dolar arttı, tüzel kişilerin döviz mevduatı 1.151 milyon dolar azaldı. Kur korumalı mevduat hesaplarında da 409 milyon dolar azalış kaydedilmiştir. Döviz mevduatlarındaki azalış TCMB’nin liralaşma stratejisini desteklemektedir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre brüt rezervler geçen hafta 148,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki hafta rezervler 142,9 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Net rezervler de 39,4 milyar dolardan 43,6 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezervler tarafında hızlı toparlanma dikkat çekti.
TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, açıklanan veriler sonrası Türkiye’nin uluslararası kuruluşlar nezdinde rezerv yeterliliğinde istediği noktaya ulaştığını söyledi.
TCMB Başkanı Karahan, JP Morgan yatırımcı toplantısında yaptığı sunumda, Türkiye ekonomisine ilişkin makroekonomik verilerdeki iyileşmeye dikkati çekerek, özellikle Mayıs 2023’ten bu yana kredi büyümesindeki yavaşlama, net ihracattaki artış ile iç talepteki yavaşlama, cari açıktaki normalleşme ve Merkez Bankasının rezervlerindeki artışa işaret etmesi piyasalarda pozitif algılandı.
Yurt dışı piyasalarda ABD Çalışma Bakanlığı, haziran ayına ilişkin tüketici enflasyonu verileri takip edildi. ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda %0,1 azalırken, yıllık bazda %3 artışla Mayıs 2020’den bu yana ilk kez düşüş kaydederken
TÜFE’ye ilişkin piyasa beklentisi aylık bazda %0,1 artması yönündeydi. Böylece açıklanan veri piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Aylık enflasyon pandemiden sonra ilk defa negatif açıklandı. Ülkede yıllık enflasyon %3,3’den %3.0’a geriledi. Verinin alt kırılımlarına baktığımızda, manşet enflasyonu aşağı çeken ana etkenin enerji fiyatlarından kaynaklandığı görülmektedir. Çekirdek enflasyon göstergelerinde de ulaştırma fiyatlarında yaşanan geri çekilme dikkat çekmektedir. Fed’in faiz indirimine başlaması için önemli bir gösterge olan bu veri, ilerleyen aylarda ikinci bir faiz indirimi ihtimalini de artmış oldu. Piyasada artan iyimserlik ile erken üçüncü faiz indirimi olasılığı için de tarih belirlemede fiyatlamaları arıtırdı.
BIST100 endeksi Perşembe günü %2,62 oranında artış ile 11024 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Böylelikle endeks hafta başından beri oluşan kayıplarını telafi etmiş ve Temmuz ayı başından beri takip edilen pozitif eğilimi korumuş oldu. Endeksin bu hareketine en çok BIMAS, AKBNK, SAHOL, GARAN, ISCTR hisseleri katkı sağladı. Buna paralel bir süredir dinlenme içinde olan XBANK bankacılık sektör endeksi günün en çok yükseleni olurken BIMAS sayesinde XTCRT ticaret sektör endeksi pozitif ayrışma yaşadı. Gün içerisinde ENERY, OTKAR, DOHOL, ZOREN, TUKAS hisseleri göreceli iyi performansları ile dikkat çeken diğer BIST100 hisseleri oldu.
Teknik olarak bakıldığında endekste hızlı toparlanma ile negatif sinyallerin tamamı kaybolurken gözler 11080 zirve seviyelerine çevrilmiş durumda. Bu seviyelerin aşılması durumunda önümüzdeki süreçte 11220-11350 seviyelerine doğru hareketin devam edebileceğini düşünüyoruz. Gelinen bu noktada satışların devreye girmesi halinde ise 10935-10850-10775 destek seviyelerine doğru baskı oluşabilir. Endeksin güne alıcılı bir seyirle başlamasını bekliyoruz.
Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: SAHOL, ZOREN, AKBNK, ENKAI, ULKER.
Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;
Kaynak: Global Menkul