Borsa Yorumu / Global Menkul – (1.11.2024)

Piyasa Özeti

Endekste destek seviyelerinden toparlanma eğilimi görebiliriz

Global piyasalarda gözler ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerinde olacak

Uluslararası Para Fonu (IMF), Asya-Pasifik bölgesinin ekonomik büyüme tahmininin yüzde 4,6 olacağını bildirdi. Ayrıca kurum, Asya’da tırmanan ticaret gerginlikleri, Çin’in gayrimenkul sektörü sorunları ve piyasada daha fazla çalkantı potansiyeli nedeniyle risklerin arttığı uyarısında bulundu.

Global piyasalarda gözler ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı veri setinde olacak. Genel olarak aylık istihdam rakamının 100 bin kişi artması, işsizlik oranının %4,1 ile sabit kalması bekleniyor. Son dönemde istihdam piyasasına ilişkin gelişmeler, FED’in faiz kararları ve dolaylı olarak küresel risk iştahı üzerinde etkili olmakta.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Lübnan ile İsrail arasında yürütülen ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğini söyledi. Diğer taraftan, İran’ın tekrar İsrail’e saldırabileceğine dair haber akışı tedirginlik yaratıyor. Ayrıca Blinken, Rusya’da 10 bin civarında Kuzey Kore askerinin bulunduğunu ve bunlardan 8 bininin Ukrayna sınırına yakın Kursk bölgesinde konuşlandırıldığını açıkladı.

S&P’nin bugün Türkiye’nin kredi notuna ve görünümüne dair güncelleme yapması bekleniyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrikte başlayacak olan “Az tüketenden az, çok tüketenden gerçek maliyet alınması” çalışmasının doğalgazda da devreye gireceğini açıkladı. Bayraktar, Rusya ile olan doğalgaz anlaşmasının 2025 yılında biteceğini belirtirken, “Türkiye olarak bize özel bir fiyat istiyoruz. Ayrıca 2025 sonunda bitecek çok büyük bir kontrat var, bunun yenilenme şartlarını konuşuyoruz.” dedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Türk lirası mevduat ve fonlarda stopaj oranı bir yıl süre ile artırıldı. 6 ay vadeli mevduatta stopaj %7,5’ten %10’a, 1 yıla kadar vadeli olanlarda %5’ten %7,5’e yükseltildi.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin bugün Türkiye’nin kredi notuna ve görünümüne dair güncelleme yapması bekleniyor. S&P son olarak 3 Mayıs’ta yaptığı değerlendirme ile Türkiye’nin kredi notunu B seviyesinden B+’ya yükseltirken görünümü pozitifte tutmuştu. Görünümün pozitif olması yeni bir not artırımına kapının açık olduğu işareti olarak yorumlanmıştı. Piyasa beklentisi notun bir kademe artırılacağı yönünde.

Piyasalar

ABD seçimlerine yaklaşılırken VIX oynaklık endeksi 23 seviyesi üzerine yükselmiş durumda. ABD endeksleri ise dün negatif seyrine devam etti. Fakat vadeliler bu sabah daha ılımlı bir açılışa işaret ediyor. Asya tarafında satışların ön planda olduğu söylenebilir. Küresel piyasalarda yatırımcıların bekle-gör stratejisine geçmesi ile risk iştahında daralma devam ediyor. Yurt içinde kur 34,30 seviyesinde, 5 yıllık CDS ülke risk primi ise 268 seviyesinde bulunuyor.

Teknik olarak

BIST100 endeksi Perşembe günü %1,58 oranında azalış kaydederek 8864 seviyesi civarında kapanış gerçekleştirdi. Bununla birlikte endeksin 9000 seviyesi üzerinde güç kazanamadığı görüldü. Gün içerisinde BIMAS, TCELL, THYAO, TUPRS ve SAHOL hisseleri zayıf performansları ile endeks üzerinde puan bazlı baskı oluşturdu. Diğer BIST100 hisseleri arasında ADEL, GUBRF, TMSN, ARDYZ, MIATK hisseleri pozitif ayrışanlar oldu. İlk 5 aracı kurum verilerine göre AKBNK, GARAN, EREGL, SAHOL, CCOLA sırası ile en çok para girişi olan hisseler olarak sıralandı. Teknik olarak endekste sert geri çekilme ile birlikte gözler destek seviyelerine çevrilmiş durumda. Aşağıda

8800-8725-8640 seviyeleri Ekim ayı içinde alımların geldiği önemli destekler olarak öne çıkıyor. Endekste tekrar bir güçlenme görebilmemiz için 8960-9060 direnç seviyelerini aşılması gerekiyor. Mevcut görünüm içinde endeksin haftanın son işlem gününe yataya yakın, hafif yukarı yönlü tepki ile başlamasını bekliyoruz.

Bugün hareketli olmasını beklediğimiz hisseler: ANSGR, CIMSA, MIATK, ENERY, ADEL.

Gün içerisinde hareketli olmasını beklediğimiz hisseler;

Kaynak: Global Menkul