Borsa Yorumu / Deniz Yatırım – (22.07.2024)

Piyasalarda Bugün

İnanılmaz bir gündem ile yeni haftaya merhaba diyoruz! İç/dış başlıklar ilk sırayı kapabilmek için kendi içerisinde yarışıyor. Belirleyici oy hakkımızı doğal olarak Moody’s kararı ve yerel varlık fiyatlamalarına dair düşüncelerimizden kullanıyoruz.

Ve nihayet oldu. Fitch ve S&P’ye kıyasla Türkiye’ye dair çok daha muhafazakar bir bakış açısına sahip olan Moody’s’ten Cuma gece yarısı itibarıyla, kurum nezdindeki tarihimizde ilk kez, 2 basamak yukarı yönlü revizyon geldi. B1’e çekilen not seviyesi için görünüm de pozitif olarak korundu. Böylece, Bakan Şimşek ve Başkan Karahan’ın son 1 yıl içerisindeki çabaları sonuç verdi ve Türkiye’yi ancak 5 yıl öncesindeki not seviyesine taşımış oldu. Tebrik, takdir ve teşekkür ediyoruz. Yatırım yapılabilir seviyenin 6 basamak altındaki pozisyonumuz ise her 3 kurum için de 4’e gerilemiş oldu. Hatırlatmak isteriz ki, Mayıs ayında S&P’nin attığı adımın hemen ertesindeki Sabah Stratejisi notumuzda Moody’s’in not artırımı için normal takvimi beklemesine gerek olmadığını ve tek seferde 2 basamak yukarı çekmesi için koşulların fazlasıyla uygun olduğu şeklinde değerlendirme ve çağrıda bulunmuştuk. Orta vadede beklentimiz (gelecek 12-15 ay içerisinde) Moody’s skalasında Türkiye’nin Ba3-Ba2 düzeylerine ulaşması yönünde ki o vakit HaziranAğustos 2018’de not seviyelerine gelmiş olacağız.

Türkiye’nin Moody’s nezdindeki yeni lig arkadaşlarının ağırlıklı kısmında CDS fiyatlamaları dahi mümkün değil. Keza makro görünümleri Türkiye ekonomisinin ulaştığı büyüklük ile karşılaştırmak kolay, mantıklı ve elma-elma hesabı değil. O nedenle “yaptığımız doğru işleri sabır patikasında devam ettiğimiz süre boyunca” kredi derecelendirme kuruluşları cephesindeki normalleşmenin devam edeceğine inanıyoruz. Mayıs 2023’ten bu yana savunduğumuz fiyatlama temamızda herhangi bir değişiklik söz konusu değil: “Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklar açısından “geri dönüş hikayesi” fiyatlaması sürecinin devam edeceği” kanaatindeyiz. Net/net tartışmaya gerek yok: geri dönüş hikayesi devam ediyor!

Peki, fiyatlama beklentilerimiz ne olur? Geçtiğimiz hafta paylaştığımız notlarımızda, biz dahil, ağırlıklı piyasa işlemlerindeki beklentinin Moody’s’ten not artırımının kesinlikle geleceği, bunun da 1 basamaktan yana şekillendiğiydi. Muhafazakar bakış açısının yatırımcı beklentisinden ziyade Moody’s’in davranış biçimleri kaynaklı olduğu unutulmasın. O nedenle “coşku ve kutlama havası” oluşmasına şaşırmayız. Öte yandan beklentilerin çoğunlukla satın alınmış olabileceği düşüncemizi de muhafaza ediyoruz. Özellikle belirli sektörler nezdindeki pozisyon yoğunlaşması realizasyon isteğini tetikleyebilir. Düşüncelerimiz sadece bugün ile sınırlı değil. Haftanın geneline odaklanmayı ve bizim dışımızdaki dünyayı da gözetmeyi daha sağlıklı buluyoruz. Ayrıca, bugün TAVHL ile başlayacak olan “önemli BIST şirketlerindeki 2Ç finansalları” sürecini de göz ardı etmemeli. Satın alınan beklentilerin yanında enflasyon muhasebesi kaynaklı sürprizler de yine bu çeyrek özelinde devam edecek.

Bugün için kendi çerçevesinde uzun bir formata dönüşen Sabah Stratejimizi yurt dışı gelişmeler ile devam ettirelim. Amerika’dan Asya’ya önemli gelişmeler var. Bir “nihayet oldu” durumu da ABD için geçerli. Demokratların “adaylıktan çekil” baskılarına Başkan Biden nihayet olumlu yanıt verdi ve Pazar günü yaptığı açıklamada süreç için Kamala Harris’i işaret etti. PredictIt’nin seçim olasılıkları Harris’e Trump karşısında %40’ta şans tanıyor. Geriye 4 ayın kaldığı ABD başkanlık seçimi sürecinde Demokratların yol üzerinde aday değişimine gitmesi, planlamada çok ciddi sıkıntılar olduğunu gösteriyor. “Buradan maç döndürülür mü? sorusunun yanıtı kolay değil. Keza Harris’in Biden yönetiminde iç ve dış siyasette önemli bir figür olarak belirmemesi de seçmen nezdinde geri dönüş için zemini zayıflatabilir. Evet, anketler, Brexit’tan bu yana mantıklı bir anlama işaret etmiyor ve fakat yine de bakmadan geçemiyoruz. Biliyoruz ki seçimlerin yeni dünya düzeninde tek bir doğrusu yok ve kestirmesi çok zor.

ABD seçim sürecinin artık çok daha fazla “içerisinde bizim de yer aldığımız fiyatlama evreni için” sıkıntı unsuru olabileceğini düşünüyoruz. Son 1 haftada Trump’lı yeni dönemin beklentileri varlık fiyatlamalarını hem baskıladı hem de ayrıştırdı. ABD’de small cap grubuna yönelik rotasyonu konuştuğumuz ortamda S&P 500 endeksi Nisan’dan bu yana en kötü haftayı geride bıraktı. Russell 2000 endeksi ise aşırı alım bölgesine geldiği süreçte haftalık bazda %1.68 yükselmeyi başardı. Bir önceki haftada da %6’lık prim izlemiştik. Bu hafta Alphabet, Tesla, IBM gibi önemli teknoloji bilançolarını izleyeceğimizi hatırlatalım. Hemen öncesinde Nasdaq bileşik endeksi son 5 günde %-3.65 ile trade etti. Birkaç not daha: geride kalan haftada ABD hariç dünyada hisse senetleri %-2.44 ile 5 hafta sonra ilk kez negatife döndü. Gelişmekte olan ülkelerdeki hisseler de %-3 ile 3 hafta sonra zayıfladı. Dolar endeksinin <104.00’ü test ettiği ortamda EMFX sepeti ise %-1.33 ile yine 3 hafta sonra terse döndü.

Tamamlayalım: Bu sabah Asya seansı işlemleri satıcılı. PBOC’nin 1 yıl sonra borç vermede kullanılan referans faizlerde -10bp’lık adım atması henüz yeterli olabilmiş değil. Sınırlı düzeyde tahviller üzerinde etkisini görüyoruz. Unutmadan: Moody’s’in zafer sarhoşluğunu yaşadığımız Cuma gecesi TCMB de YP kredi büyüme hızındaki sınırı %2’den %1.5’e çekti ve likiditeyi yakından izlediğini hatırlatmış oldu. Temmuz özelinde PPK toplantısı Salı günü gerçekleştirilecek. Likiditeye yönelik atıfları yakından izleyeceğiz. Yerel yatırımcılara önden yardımcı olmakta fayda var: zamların etkisi ile Temmuz’da enflasyon %4’e yakınsayabilir. Böyle olsa dahi yıllık bazda %63’lere gerileme gözlenecek. Ağustos-Aralık dönemi için %1.2450’lik ortalama enflasyon %38’lik TCMB hedefi için, %1.5 dahi olsa %40’ın hemen aşağısındaki yıl kapanışı için yeterli olacak. O nedenle karamsarlıktan ziyade, büyük resim odaklı ilerlemekte her zamanki gibi hayır ve fayda görüyoruz.

Seçilmiş İndikatörler Puanlama Sistemimize göre bugün
öne çıkan ilk 5 hisse senedi

AKFGY, ECILC, ENJSA, ENKAI ve EREGL.

Kaynak: Deniz Yatırım Günlük Bülten