Dün Ne Oldu…
Güne hafif artıda başlayan BİST100 Endeksi saat 14:00’te açıklanan TCMB Faiz kararına kadar sakin bir seyir izlerken karar sonrasında hızlı bir yükselişe geçerek günü %4,65 artışla 5.428,26 puandan tamamladı. Bankacılık Endeksi %0,21 ve Sınai Endeks %4,45 değer kazandı. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi bir önceki kapanışa göre 76 baz puan düşüşle %15,44 ve 10 yıllık tahvil faizi 35 baz puan düşüşle %16,72 seviyesinden günü tamamladı. Dolar/TL faiz kararı sonrası sert bir şekilde 24 sınırının üzerine çıkarken Euro/TL 26’nın üzerine çıktır. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı 512,8 seviyesinden işlem gördü.
TCMB 27 ay aradan sonra ilk kez faiz artırdı. TCMB politika faizini %8,50’den %15 seviyesine çıkarırken. Yapılan faiz artışı piyasa beklentilerin altında kalırken, karar metninde parasal sıkılaşmanın gereken ölçüde “kademeli” olacağına vurgu yapıldı. Kararda sıkılaşma gerekçesi olarak, “Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir” ifadeleri kullanıldı. Karar metninde enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği ifade edildi. Metinde parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliğinin artacağı belirtildi. Karar metninde ihtiyati tedbirlerin sadeleşmesi için de kademeli geçiş mesajı verildi. Konuyla ilgili olarak metinde “Kurul, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır” ifadeleri kullanıldı. Faiz artışı sonrası dolar/TL kuru yukarı yönlü hareket ederek 24,5 seviyesinin üzerine çıktı..
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi felsefelerinin temelinin teşebbüs hürriyeti, piyasa ekonomisi, dışa açık serbest kambiyo rejimi, dalgalı kur sistemi ve enflasyon hedeflemesi modeli ilkeleri tarafından belirlenen çerçeveye dayandığını belirterek, “Bugün Merkez Bankasının aldığı kararı bu çerçevede değerlendirmek gerek” ifadesini kullandı. Şimşek, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi, dışa açık ekonomi ilkelerine dayalı politika çerçevesi Türkiye’ye çok ciddi miktarda sermaye akımı sağlayacaktır” açıklamasını yaptı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2 Temmuz 2023’ten 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yıl süreyle konut kiralarında kira artışı oranı üst sınırının %25 olarak uygulanacağını bildirdi.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin ABD ziyareti kapsamında, iki ülke arasında teknoloji, uzay, savunma ve enerji alanlarında geliştirilen iş birlikleri duyuruldu.
Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Kongresi’nde ikinci günde yaptığı sunumda ABD ekonomisinin uzun vadede sağlıklı işleyişi için %2’lik enflasyon hedefine dönülmesinin önemine vurgu yaparak, bu sene daha fazla faiz artışı olacağı mesajı verdi.
ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) Başkanı Martin Gruenberg, banka düzenleyicilerinin 100 milyar doların üzerinde varlığa sahip bankalara daha sıkı sermaye kuralları uygulamayı düşündüklerini belirtti. Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) iflası ile başlayan piyasa güveni kaybına, sermayeyle ilgili soru işaretlerinin yol açtığına işaret eden Gruenberg, federal bankacılık kurumlarının bankaların sermaye, likidite ve zararı karşılama kaynakları dahil geçerli ihtiyati gerekliliklerini dikkatli bir şekilde gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.
ABD Borsa’larında Dow Jones %0,01 gerilerken Nasdaq %0,95 ve ve S&P500 %0,37 yükseldi. Avrupa Borsaları da günü düşüşle tamamladı.
Bugün Ne Bekliyoruz…
Yeni güne başlarken Asya piyasalarında da Powell’ın açıklamaları sonrasında hafif de olsa satıcılı bir havanın hâkim olduğunu görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası yatay bir seyir izlerken, Hong Kong borsası Hang Seng %2 geriledi. Dow Jones vadeli endeksi %0,08 ekside. Dolar/TL 23,55 ve Euro/TL 25,69 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar endeksi 102,6 seviyesinde bulunurken, Euro/Dolar paritesi 1,0907 sınırında. Brent tipi petrol 76,0 dolardan, altının onsu 1.934 dolardan ve gramı ise 1.464 liradan alıcı buluyor.
Bugün yurt içinde Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, yurt dışında ise Euro Bölgesi’nde cari işlemler dengesi ve ABD’de konut başlangıçları verileri takip edilecek.
Uzun Vadede Ne Bekliyoruz…
5,48x olan BİST100 cari F/K çarpanı 7,5x olan 5 yıllık ortalamasına göre %27,3 iskontolu. Türkiye özelinde 2018 ve 2019 yılında artan piyasa volatilitesinin azalmasıyla Borsa İstanbul son dönemde önemli bir ralli yaparak rekor tazelemesine rağmen koronavirüs ve petrol fiyatlarındaki hareketler nedeniyle uluslararası endekslere paralel şekilde 2017 yılından beri en düşük seviyelerini de gördü. Mevcut çarpandaki ıskontoya rağmen önümüzdeki dönem için belirsizliklerin artıyor olması BİST için aşağı yönlü riskleri artırabilir.
Mayıs ayında %0,04 artan TÜFE’nin Mayıs 2023 tarihli TCMB piyasa katılımcıları anketine göre; Haziran ayında %2,49, 2023 yılı sonunda %37,17 ve 12 ay sonrasında %29,84 artması beklenmektedir. Yine aynı ankette Dolar/TL’nin 2023 sonunda 23,09, 12 ay sonrasında ise 24,61 olması öngörülmektedir. Cari dengenin 2023 sonunda 38,4 milyar dolar, 2024 yılında ise 26,1 milyar dolar açık vermesi beklenmektedir. GSYH büyümesinin 2023 ve 2024’te sırasıyla %3,7 ve %4,6 olacağı öngörülmektedir. TCMB haftalık repo faizinin cari ay sonunda %8,50, 3 ay sonrasında %8,50 ve 12 ay sonrasında ise %11,11 olması beklenmektedir.
Kaynak: Bizim Menkul Günlük Bülten