Borsa Yorumu / Bizim Menkul – (2.04.2025)

Dün Ne Oldu…

Haftanın son işlem gününe %0,47 düşüşle başlayan ve seans içinde 9.415-9.670 aralığında dalgalı bir seyir izleyen BİST100 Endeksi, %0,49 kazançla 9.659,48 puandan günü tamamladı. Bankacılık Endeksi %1,81 değer kaybederken Sınai Endeks %1,04 değer kazandı. Türkiye 2 yıllık tahvil faizi %46,25 ve 10 yıllık faizi %33,58 seviyesinden işlem gördü. Dolar/TL 37,80-38,07 ve Euro/TL 40,87-41,21 aralığında hareket etti. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı 311,9 oldu.

TÜİK verilerine göre ekonomik güven endeksi, Şubat ayında 99,2 iken Mart ayında %1,6 artarak 100,8 değerini aldı.

ABD Borsalarında karışık bir seyir izlendi. Kapanışta Dow Jones Endeksi %0,03 azalışla 41.989,96 puana gerilerken S&P500 Endeksi %0,38 artarak 5.633,08 puana ve Nasdaq Endeksi %0,87 artışla 17.449,89 puana yükseldi. Avrupa Borsaları ise günü yükselişle tamamladı.

ABD’de çekirdek PCE, Şubat ayında aylık bazda %0,4 ve yıllık bazda %2,8 arttı. Piyasa beklentisi, aylık %0,3 ve yıllık %2,7 artması yönündeydi. Kişisel gelirler, Şubat ayında aylık %0,8 ve kişisel harcamalar, %0,4 arttı. ABD’de ISM imalat sektörü PMI Mart ayında önceki aya kıyasla 1,3 puan azalarak 49 değerine geriledi.

PMI veri akışı açısından dün yoğun bir gün oldu. Almanya’da imalat sektörü PMI, Mart ayında 48,3 olurken İngiltere’de imalat sektörü PMI, 44,9 olarak gerçekleşti.  Euro Bölgesi’nde ise imalat sektörü PMI, Mart ayında 48,6 değerini aldı. PMI verilerinin 50 ve üzerinde değerler alması sektörde genişlemeye, 50’nin altında kalması ise daralmaya işaret ediyor.

İngiltere ekonomisi, 2024 yılının son çeyreğinde çeyreklik bazda %0,1, yıllık bazda %1,5 büyüdü. İngiltere’de perakende satışlar, Şubat ayında aylık %1 ve yıllık %2,2 artış gösterdi.

Almanya’da tüketici fiyat endeksi Mart ayında aylık %0,3 arttı. Şubat ayında %2,3 olan yıllık enflasyon ise Mart ayında %2,2 olarak gerçekleşti.

Euro Bölgesi’nde ekonomik görünüm endeksi, Mart ayında aylık 1,1 puan azalışla 95,2 değerine geriledi. Euro Bölgesi’nde tüketici fiyat endeksi Mart ayında aylık %0,6 artarken yıllık enflasyon %2,2 oldu. Euro Bölgesi’nde işsizlik oranı Şubat ayında %6,1 oldu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD’nin tariflerine karşı güçlü biçimde misilleme yapmaya hazır olduklarını belirtti. Von der Leyen, AB’nin dünyanın en büyük tek pazarına sahip olduğunu, tarifelerle müzakere edecek ve buna karşı direnecek gücü bulunduğunu vurgulayarak, “Çıkarlarımızı ve değerlerimizi her zaman savunacağız.” ifadelerini kullandı. Von der Leyen, tarifeler konusunda bir sonraki adıma ilişkin AB üyesi ülkelerin liderleri ile yakın temas halinde olduğuna dikkati çekerek, “ABD’nin 2 Nisan duyurularını çok dikkatli bir şekilde değerlendirip yanıtımızı ayarlayacağız. Amacımız müzakereyle bir çözüm bulmak. Gerekirse çıkarlarımızı, halkımızı ve şirketlerimizi koruyacağız. Vereceğimiz karşılığın amacı konusunda çok net olmak istiyorum. Bu yüzleşmenin kimsenin çıkarına olmadığını düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, ABD ekonomisinin güçlü bir iş gücü piyasasıyla sağlam bir temele sahip olduğunu ve enflasyonun 2022’deki zirve seviyesinden düştüğünü belirtti. Ancak Goolsbee, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde getirilecek geniş kapsamlı yeni gümrük tarifelerinin enflasyonun yeniden yükselmesine veya ekonomik yavaşlamaya yol açabileceği konusunda uyardı.

Bugün Ne Bekliyoruz…

Yeni güne başlarken Asya piyasaları karışık bir seyir izliyor. Dow Jones vadeli endeksi %0,11 ekside. Dolar/TL 37,95 ve Euro/TL 41,03 seviyelerinden işlem görüyor. Dolar endeksi 104,26 seviyesinde bulunurken Euro/Dolar paritesi 1,08 sınırında. Brent tipi petrol 74,36 dolardan, altının onsu 3.116,61 dolardan ve gramı ise 3.804,06 liradan alıcı buluyor.

Bugün yurt içinde imalat sektörü PMI yurt dışında ABD’de ADP özel sektör istihdamı, fabrika siparişleri takip edilecek.

Uzun Vadede Ne Bekliyoruz…

Şubat ayında %2,27 artan TÜFE’nin Mart 2025 tarihli TCMB piyasa katılımcıları anketine göre; Mart ayında %2,27, Nisan ayında %2,25, 2025 yılı sonunda %28,04 ve 2026 yıl sonunda %19,11 artması beklenmektedir. Yine aynı ankette Dolar/TL’nin 2025 sonunda 42,79 ve 12 ay sonrasında ise 44,42 olması öngörülmektedir. Cari dengenin 2025 sonunda 19,4 milyar dolar, 2026 yılında ise 24,5 milyar dolar açık vermesi beklenmektedir. GSYH büyümesinin 2025 ve 2026’da sırasıyla %3,1 ve %4,0 olacağı öngörülmektedir. TCMB haftalık repo faizinin 3 ay sonrasında %37,70 ve 12 ay sonrasında ise %27,60 olması beklenmektedir.

Kaynak: Bizim Menkul Günlük Bülten

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!