BIST100 Endeksi
BİST 100 endeksi geçtiğimiz haftayı 9768- 10159 bandında hareketle 9971,16 puandan tamamladı. Haftanın son işlem gününde ise hareket bandı 9768- 9980 olurken gün sonunda işlem hacmi 73,7 milyar TL olarak geçekleşti. Haftalık bazda BİST 100 endeksi %0,63, sınai endeksi %0,95 değer kaybederken bankacılık endeksi %0,52 değer kazancı ile pozitif ayrıştı. Geçtiğimiz haftaki işlemlerde endekse puan bazlı en çok katkıyı ASTOR, BRSAN, BTCIM sağlarken; THYAO, TUPRS, BIMAS endeksi baskılayan tarafta yer aldı. Bankacılık endeksinde haftanın son işlem gününde sert satış baskısı takip edildi. Geri çekilmelerin 22 günlük AO (13828) aşağısına kadar devam ettiği XBANK’ta kısa vadeli yön negatif seyretti. Yeni haftaki işlemlerde yukarı yönde 14000 önemli bir direnç olup bu seviye ve üzerinde kalıcılıklar ile yükselen hareket takip edilebilir. Yukarı yönde önemli ortalamaların bulunduğu 14135-14450 bölgesi üzerinde yükseliş hız kazanabilir. Olası geri çekilmelerde ise satış baskısı orta vadeli yönde izlediğimiz önemli destek seviyesi olan 200 günlük AO (13267) yakınları test edilebilir. BIST100 endeksinde haftanın son işlem gününde hızlanan satışlar ile 9800 direnci aşağı yönde geçildi. Son bir aylık alçalan kanalın üst bandı (9950) aşağısında kapanışın takip edildiği endekste, teknik görünüm negatif seyretmektedir. Endekste orta vadeli görünümün yeniden pozitif seyretmesi için 200 günlük AO (9924) ve üzerinde kapanışlar hedeflenebilir. Bu seviye üzerinde yukarı yönde 1000 psikolojik direnci ve geçtiğimiz haftanın tepe seviyesi olan 10159 izlenebilir. Olası geri çekilmeler halinde ise satışlar 9600 ve 9523 desteklerine kadar devam edebilir. Bu bölgenin altında ise satış baskısının ivme kazanması beklenebilir. Orta vadeli teknik göstergelerden MACD günlük bazda sıfır çizgisi altında ve “AL” konumunda bulunmaktadır. Kısa vadeli teknik göstergelerden RSI’da ise negatif yönelim izlenmektedir. Endekste geçtiğimiz hafta işlemler dolar bazlı 2,87- 2,93 cent aralığında ve kapanış 2,87 centten gerçekleşti. Endekste kritik eşik olarak izlediğimiz 3,00 centin yukarısında tekrar fiyatlamalar ile yükselişin hız kazanması beklenebilir. Olası geri çekilmelerde 2,80-2,75 cent destek bölgesi takip edilebilir.
Geçtiğimiz hafta, ABD’de beklentilerin altında gerçekleşen verileri, işgücü piyasasının soğumaya başlamış olabileceğine yönelik beklentileri kuvvetlendirdi. Diğer yandan Fed üyelerinden gelen açıklamalar takip edildi Chicago Fed Başkanı Goolsbee, Fed’in önümüzdeki 12 ay boyunca birden fazla indirimini öngördüğünü belirtti. Goolsbee ayrıca soğuyan işgücü piyasası hakkında daha fazla uyarı işareti gördüğünü söyledi. ABD Hazine Bakanı Yellen ise son soğuma işaretlerine rağmen ABD’de işgücü piyasasının sağlıklı olduğunu söyledi. New York Fed Başkanı Williams ise politika duruşundaki kısıtlayıcılık derecesini azaltmanın artık uygun olduğunu bildirdi. Bu hafta açıklanacak olan enflasyon verileri öncesinde CME Group eylül ayı 25 baz puanlık faiz indirim olasılığı %70; 50 puanlık indirim beklentisi ise %30 olarak fiyatlanmaktadır. Ayrıca Cuma günü Fitch Türkiye kredi notu değerlendirmesinde Türkiye’nin “B+”’ olan kredi notunu bir kademe artırarak “BB-“‘ye yükseltmesi ile birlikte yatırım yapılabilir seviyenin üç kademe altında bir kredi notuna ulaşıldı. Geçtiğimiz hafta dolar endeksi (DXY) %0,55 değer kaybederken, ABD 10 yıllık tahvillerinde hafta kapanışı %3,72’den gerçekleşti. istihdam verilerinin beklentilerin altında gelmesiyle yönün alıcılı seyrettiği Ons altında hafta kapanışa doğru satış baskısı etkili oldu. Ons altın haftayı %0,24 değer kaybı ile tamamladı. Son ön dört ayın en düşük seviyelerini test eden brent petrolde, OPEC+ kırılgan taleple birlikte düşen fiyatlar nedeniyle petrol üretim artış planını ertelemesinin ardından toparlanmalar takip edildi. Haftalık bazda brent petrolde değer kaybı %7,20 olarak gerçekleşti. ABD borsalarında geçtiğimiz hafta yön ABD ekonomisinin beklenenden hızlı soğuyabileceği endişelerinin artması ile negatif seyretti. Haftalık bazda S&P 500 %4,25, Dow Jones %2,93 Nasdaq %5,77 değer kaybetti.
Bu sabah, ABD vadelileri pozitif, Asya borsaları negatif yönde seyrediyor. Dolar endeksi (DXY) sabah saatleri itibarıyla 101,33 ile ABD 10 yıllık tahvil getirileri ise %3,74 ile pozitif yönde bulunuyor. Geçtiğimiz haftayı 2500 dolar eşik değerinin altında tamamlayan Ons altın, bu sabah 2496 dolardan işlem görmektedir. Geçtiğimiz hafta sert satış baskısının takip edildiği brent petrol, bu hafta izlenecek OPEC aylık raporu öncesinde varil başına 71,73 dolar ile pozitif yönde seyrediyor. Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de enflasyon rakamları, Euro Bölgesi’nde ECB faiz oranı kararı ve Başkan Lagarde’ın konuşması, Almanya ve Çin’de enflasyon rakamları, İngiltere’de büyüme rakamları, Japonya’da ÜFE ve GSYH, yurt içinde ise ödemeler dengesi istatistikleri ile TCMB piyasa katılımcıları anketi takip edilecek. Yurt içinde bu hafta ayrıca BIZIM ve TCELL’ın finansallarını açıklaması beklenmektedir. Bugün ise ABD’de New York Fed enflasyon beklentileri anketi, Euro Bölgesi’nde Sentix yatırımcı güveni öne çıkıyor. Yurt içinde ise bugün finansal araçların reel getiri oranı takip edilecek. BIST 100 endeksinde haftanın ilk işlem gününe pozitif yönde başlanmasını bekliyoruz. Endekste orta vadeli görünümün yeniden pozitif seyretmesi için 200 günlük AO (9924) ve üzerinde kapanışlar hedeflenebilir. Bu seviye üzerinde yukarı yönde 1000 psikolojik direnci ve geçtiğimiz haftanın tepe seviyesi olan 10159 izlenebilir. Olası geri çekilmeler halinde ise satışlar 9600 ve 9523 desteklerine kadar devam edebilir.
Teknik Takip Listesi
Kaynak: Anadolu Yatırım Teknik Bülten