BIST100 Endeksi
BİST100 endeksi dünkü işlemlerde 8566-8729 bandında hareketle günü %0,52 değer kaybıyla 8618,57 puandan tamamladı. İşlem hacmi ise 67,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Sınai endeksi günü %0,33, bankacılık endeksi ise %1,56 değer kaybı ile tamamladı. Dünkü işlemlerde BİST100 endeksine puan bazlı en çok katkıyı THYAO, ASELS, EREGL sağlarken, ISCTR, CCOLA, TAVHL endeksi baskılayan tarafta yer aldı. Bankacılık endeksinde dünkü işlemlerde zayıf seyir devam etti. Geri çekilmelerde 11150 ve 11000 destekleri izlenebilir. Yukarı yönde dört aylık alçalan kanal alt bandı 11600 üzerinde yükselişin hız kazanması beklenebilir. Bankacılık endeksinde bu seviye ve üzerinde kapanışlar ile yukarı yönde 11800 ve 12000 dirençleri izlenebilir.
BİST 100 endeksinde dünkü işlemlerde 8600 aşağı yönde geçilmesi ile satış baskısı hız kazandı. Dünkü işlemlerde en düşük 8556 test edilirken bu seviyeden etkili olan tepki alımlarının 8600 yakınlarında dengelendiği takip edildi. Yukarı yönde kısa vadeli ortalamaların bulunduğu 8742-8839 direnç bölgesi hedeflenebilir. Bu bölge ve üzerinde tutunmalar halinde yükselişin güç kazanarak 9000 psikolojik eşiğine ve 9150 direncine kadar devam etmesi beklenebilir. Olası geri çekilmelerde ise orta vadeli destek bölgesi 8500 ve tarihi TL zirveden (11252) başlayan alçalan kanal desteğinin bulunduğu 8350 takip edilebilir. Orta vadeli teknik göstergelerden MACD günlük bazda sıfır çizgisi altında ve “AL” konumunda bulunmaktadır. Kısa vadeli teknik göstergelerden RSI’da ve momentumda ise negatif yönelim takip edilmektedir. Dünkü işlemlerde dolar bazlı 2,49-2,54 cent aralığında kapanış 2,51 centten gerçekleşti. Olası geri çekilmelerde 2,50 eşiğinin altında 2,48-2,45 cent bandı orta- uzun vadeli alım bölgesi olarak izlenebilir. Yukarı yönde 2,55- 2,60 direnç bölgesi üzerinde yükselişin ivme kazanması beklenebilir.
Küresel piyasalar ABD Başkanlık seçimlerinin sonuçlarını takip ediyor…
Türkiye saati ile bu sabah 05:00 civarında oy verme işlemleri ABD’de tamamlandı. Son gelen veriler itibariyle Trump, yarışı önde götürüyor. Özellikle salıncak eyaletlerden North Carolina’yı kesin olarak kazanan Trump’ın kaybetme ihtimali bu sabah itibarıyla düşük görünüyor. Ekonomik veri gündeminde ise ABD’de eylül ayında ticaret dengesi 84,40mlr USD açık ile 73,30mlr USD açık kaydetmesi beklentilerinin üzerinde açık verdi. Ticaret dengesi yaklaşık son 2 yılın en yüksek açığını verdi. S&P Global bileşik PMI ekim ayı final verisinde 54,1 puanda 54,3’e yükselmesi beklentilerinin, hizmet PMI ise 55,0 puanda 55,3 puana yükselmesi beklentilerinin altında gerçekleşti. Öte yandan yurt içinde dün reel efektif döviz kuru ve aylık fiyat gelişmeleri raporu gündemin odağındaydı. Reel efektif döviz kuru 64,82 ile son 3,5 yılın zirvesinde gerçekleşti. Dün TCMB’nin yayımladığı Ekim ayı fiyat gelişmeleri raporuna göre, ekim ayında enflasyon kompozisyonu dikkat edilmesi gereken bir unsur olarak öne çıktı. Bu dönemde geçici arz koşullarına bağlı ve para politikasının görece etki alanı dışında olan işlenmemiş gıda fiyatları, taze meyve ve sebze grubu kaynaklı olarak güçlü bir artış kaydetti. Para politikasının etkilerinin daha çok hissedildiği temel mal ve talebe duyarlı bazı hizmet kalemlerinde ise daha ılımlı bir görünüm söz konusu oldu. Enflasyon verisinin ardından yabancı kurumların raporları gelmeye devam ediyor. HSBC Global Research, enflasyon rakamlarını değerlendirdiği raporunda, mevcut veriler ışığında TCMB’nin bu yıl faiz oranlarını değiştirmeyeceğini öngördü. S&P Global Kıdemli Direktörü ise TCMB’nin Şubat’tan önce faiz indirmesini beklemediklerini açıkladı. Deutsche Bank ise son verilerin 2024 yılında faiz indirimi olasılığını düşürdüğünü ve gevşemenin kademeli adımlarla Ocak ayında başlayacağı yönündeki öngörülerini desteklediğini söyledi. Kurumlar beklenti üzerinde gelen enflasyon verisinin ardından faiz indirimi beklentilerini çoğunlukla ötelerken, BofA’nın ardından ING de Aralık ayında indirim beklentisini değiştirmediğini açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye-Çin Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi (HİK) İkinci Toplantısı’na katılmak üzere Çin’in başkenti Pekin’e gidecek.
Bu sabah ABD vadelileri pozitif, Asya borsaları negatif yönde seyrediyor.
Japonya’da bu sabah hizmet PMI verileri takip edildi. Hizmet PMI ekim ayında 49,7 puanda 49,3 beklentilerinin üzerinde gerçekleşti. Bu sabah dolar endeksi (DXY), 104,74 ile pozitif yönde seyrediyor. Bu hafta işlemlerde dar bir bantta hareket eden Ons altın, bu sabah 2739 dolarda yatay yönde bulunuyor. Bu sabah ABD 2 yıllık tahvil getirileri %4,28, 10 yıllık tahvil getirileri ise %4,43 ile pozitif yönde seyrediyor. Yeniden 75 doların üstünü test eden brent petrol bu sabah varil başına 74,3 dolardan işlem görüyor. Bugün küresel piyasalarda Euro Bölgesinde ÜFE, Almanya’da ise fabrika siparişleri takip edilecek. Ayrıca her iki ülkeden de bileşik ve hizmet PMI verileri gündemde yer alıyor. Yurt içinde ise AKENR, SAHOL, POLHO, TTKOM, TABGD, VAKBN’ın 3Ç24 dönemine ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir. BİST 100 endeksinin güne pozitif seyirde başlamasını beklemekteyiz. Dünkü işlemlerde Şubat 2024’ten bu yana en düşük seviyelerini test eden endekste bu bölgeden etkili olan tepki alımlarının 8600 ve üzerinde kalıcılıklar ile hız kazanması beklenebilir. Yukarı yönde kısa vadeli ortalamaların bulunduğu 8742-8839 direnç bölgesi hedeflenebilir. Olası geri çekilmelerde ise 8500 ve alçalan kanal alt bandının bulunduğu 8350 desteği takip edilebilir.
Teknik Takip Listesi
Kaynak: Anadolu Yatırım Teknik Bülten