BIST100 Endeksi
BİST100 endeksi geçtiğimiz haftayı 8836-9195 bandında hareketle 8876,22 puandan tamamladı. Haftanın son işlem gününde ise hareket bandı 8836-9080 olurken gün sonunda işlem hacmi 72,7 milyar TL olarak geçekleşti. Jeopolitik riskler ile satıcılı yönde seyreden BİST 100 endeksi haftayı %2,56 sınai endeksi %2,20 bankacılık endeksi %0,63 değer kaybı ile tamamladı. Geçtiğimiz haftaki işlemlerde GARAN, TKFEN, TCELL endekse puan bazlı en çok katkıyı sağlarken, THYAO, TUPRS, YKBNK endeksi baskılayan hisseler arasında yer aldı. Cuma günkü işlemlerde XBANK’ta geri çekilmeler ile önemli bir eşik olarak izlediğimiz 13000 aşağı yönde geçildi. Bu seviye altında satış baskısının hız kazanarak 12500 ve 12300 desteklerine kadar devam etmesi beklenebilir. XBANK’ta yeniden 13000 ve üzerinde tutunmalar ile 13500 ve 13750 dirençleri hedefe girebilir.
Jeopolitik riskler ile satıcılı seyrin izlendiği BİST 100 endeksinde 9000 seviyesi aşağısında satışlar hız kazanarak 8850 desteği aşağı yönde test edildi. Bu bölgeden gelen tepki alımlarının yeni haftada 9000 yukarısında hız kazanması beklenebilir. Bu seviye üzerinde yukarı yönde 9200 ve 9400 dirençleri izlenebilir. Orta vadeli teknik görünümde iyileşmeler için ise 9500’ün aşılarak, 200 günlük AO’nın bulunduğu 9929 üzerinde kapanışların alınması önem arz etmektedir. Aşağı yönlü hareketin devam etmesi halinde ise 8850 kısa vadeli destek olmak üzere 8700 ve 8600 edilebilir. Bu bölge altında ise orta vadeli destek olarak 8500 desteği izlenebilir. Orta vadeli teknik göstergelerden MACD günlük bazda sıfır çizgisi altında ve “SAT” konumunda bulunmaktadır. Kısa vadeli teknik göstergelerden RSI’da ise aşırı satım bölgesine yönelim takip edilmektedir. Endekste geçen haftaki işlemler dolar bazlı 2,57-2,68 cent aralığında ve kapanış 2,58 centten gerçekleşti. Olası geri çekilmelerde 2,55-2,50 cent destek bölgesi takip edilebilir. Yukarı yönde ise 2,70 ve 2,80cent direnç bölgesi izlenebilir.
Küresel piyasalarda yön karışık seyrediyor…
Geçtiğimiz hafta gündemin ana başlığı ABD enflasyon verileriydi. Manşet TÜFE, eylül ayında aylık %0,2, yıllık %2,4 artarak beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Üretici fiyat endeksi (ÜFE) ise eylülde aylık bazda değişim göstermeyerek yıllık bazda %1,8 olarak gerçekleşti. Bununla birlikte Fed üyelerinden eylül ayında yapılan 50 baz puanlık faiz indirimine destek veren ancak gelecek toplantılara dair daha temkinli mesajlar içeren açıklamalar takip edildi. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, Fed’in üç hafta önce yaptığı faiz indirimini desteklediğini ancak enflasyona yönelik hâlâ yukarı yönlü riskler olduğunu ve ekonomik görünüme ilişkin belirsizlikler göz önüne alındığında, kademeli indirim yapılmasının daha uygun olduğunu söyledi. CMEGroup FedWatch Tool’a göre Fed’in Kasım ayında 25 baz puanlık indirim ihtimali %86,8 olarak fiyatlanıyor. ABD’de bu hafta ekonomik aktivite ve büyümeye ilişkin önemli ipuçları veren perakende satışlar ve sanayi üretimi takip edilecek. ABD’de geçtiğimiz hafta 3. Çeyrek bilançoları da açıklanmaya başladı. Bu hafta da Goldman Sachs, Bank of America, Citi Group, United Airlines, TSMC, Netflix’in 2024 yılı 3. çeyrek finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir. Bu hafta Euro Bölgesi’nde ise ECB’nin faiz oranı kararı gündemin odağında. ECB’nin 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Bu sabah Asya borsaları alıcılı, ABD vadelileri ise hafif satıcılı yönde bulunuyor. Hafta sonu Asya piyasalarında Çin maliye bakanının teşvik açıklamaları yakından takip edildi. Çin yönetimi konut alımlarında kullanılmak için özel amaçlı bonolara olanak sağlama kararı aldı. Çin Maliye Bakanı Lan borçlanmanın ve bütçe açığının artırılması için alanları olduğu mesajını verdi. Yine hafta sonu açıklanan verilerde Çin’de eylül ayında TÜFE aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda %0,4 artış ile beklentilerin altında gerçekleşti. Enflasyon verileri, Çin’de deflasyon probleminin devam ettiğine işaret etti. Dolar endeksi (DXY) bu sabah 103,02 ile pozitif yönde hareket etmektedir. Haftayı 2650 doların üzerinde kapatan Ons altın bu sabah 2658 dolarda yatay yönde işlem görüyor. Orta Doğu’da takip edilen jeopolitik gerilimler ile yükselişe geçen brent petrol varil başına 77,94 dolar ile negatif yönde bulunmaktadır. Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’de yetkililerin kademeli politika ayarlaması çerçevesinde enflasyonun daha da düşmesinin beklendiğini bildirdi. Bu hafta küresel piyasalarda ABD’de perakende satışlar ve sanayi üretimi, Euro Bölgesi’nde ECB’nin Faiz Oranı Kararı ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması, Almanya’da ZEW Ekonomik Hissiyatı, Japonya’da TÜFE, yurt içinde ise TCMB PPK Faiz Oranı Kararı takip edilecek. TCMB’nin bu ay faiz oranını %50 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor. Eylül ayında TCMB politika faizini %50’de sabit tutarken, Ağustos ayındaki karar metninde yer alan “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadesi son metinde “Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır” şeklinde değişerek “daha az şahin” bir görünüm çizilmişti. Ayrıca bu hafta 3. Çeyrek bilanço döneminin Aselsan’ın bilanço açıklaması ile başlaması bekleniyor. BİST 100 endeksinde haftanın ilk işlem gününe yatay yönde başlanmasını beklemekteyiz. Endekste tepki alımlarının yeni haftada 9000 yukarısında hız kazanması beklenebilir. Bu seviye üzerinde yukarı yönde 9200 ve 9400 dirençleri izlenebilir. Orta vadeli teknik görünümde iyileşmeler için ise 9500’ün aşılarak, 200 günlük AO’nın bulunduğu 9929 üzerinde kapanışların alınması önem arz etmektedir. Aşağı yönlü hareketin devam etmesi halinde ise 8850 kısa vadeli destek olmak üzere 8700 ve 8600 edilebilir. Bu bölge altında ise orta vadeli destek olarak 8500 desteği izlenebilir.
Kaynak: Anadolu Yatırım Teknik Bülten