Borsa İstanbul, Kasım’da Reel Olarak Kazandırdı Mı?
Borsa İstanbul Kasım ayında reel olarak enflasyonun üzerinde getiri sağladı. Endeks nominal olarak yüzde 5,5’in üzerinde değer kazanımı sağlarken Kasım ayında ekonomi yönetimi tarafından gelen mesajlar yabancı yatırımcı güvenini destekledi. Bu paralelde kasım ayının ilk 3 haftasında 464 milyon dolarlık hisse senedi alımı görüldü. Yaşanan bu hisse senedine ilişkin yabancı ilgisinde takas oranı en çok artan Bist100 hisselerinin arasında ALFAS, PENTA ve TUPRS yer aldı. Sektörel olarak incelediğinde ise sanayi, havacılık ve bankacılık sektörü yabancı yatırımcının en çok ilgi gösterdiği sektörler oldu.
Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P dün Türkiye’ye ilişkin değerlendirmede bulundu. Yapılan değerlendirmede Türkiye’nin, ekonomide özellikle Ortodoks para politikasının yeniden uygulamaya konmasının, ekonominin yeniden dengelenmesi, yurt içi tasarrufların artması, tüketimin yavaşlaması ve dolayısıyla ithalatın da azalması açısından fayda sağlamaya başladığı yönünde işaretler olduğunu bildirdi.
Borsa İstanbul 100 endeksi Salı gününü yüzde 0,37 seviyesinde değer kaybı yaşayarak 8.057 seviyesinde tamamladı. Bu haftanın ilk işlem gününden itibaren değer kazanımı yüzde 0,39 olurken bu kazançta en çok değer kazanan sektörler ise gıda, banka ve ticaret oldu. En çok değer kaybeden sektörlerde ise spor, menkul kıymet ve inşaat oldu. Borsa İstanbul genelinde ilk 5 kurum bazında 305.2 milyon TL para girişi olurken bu girişte en yüksek pay AKBNK, KCHOL ve TUPRS hisselerinde gerçekleşti. Borsa İstanbul genelinde ağırlıklı olarak para girişi olmasına rağmen KONTR, TOASO ve DAPGM hisselerinde gerçekleşti. Borsa İstanbul genelinde nette en çok alım gerçekleştiren kurum ağırlıklı olarak TUPRS, BTCIM ve YKBNK hisselerinde nette para girişi gerçekleştirdi.
Küresel Piyasalarda Kredi Derecelendirme Kuruluşları Çin’e yönelin not görünümünde güncellemeye gitti. Moody’s, Çin’in kredi notunu A1 olarak teyit ederken not görünümünü durağan’dan negatif’e revize etti. Görünümün aşağı yönlü revize edilmesinde ana etkenler Çin’in finansal sıkıntıdaki bazı bölgelere ve yerel hükümetlere mali destek sağlanacağına dair gittikçe artan kanıtların Çin’in mali, ekonomik ve kurumsal gücüne yönelik aşağı yönlü risk oluşturmasından kaynaklandı. S&P ve Fitch ise Çin’in kredi görünümüne ilişkin herhangi bir değişiklik yapmadı.
Borsa İstanbul’da sınırlı negatif bir açılış bekliyoruz.
BİST100 Teknik Görünüm
Borsa İstanbul 100 endeksi Salı gününü yüzde 0,37 düşüşle 8057 seviyesinden tamamladı. Endekste hacim aylık ortalamasının altında 81,2 milyar TL gerçekleşti. Yukarı yönlü hareketlerde 8120 seviyesi öncelikli direnç noktası olarak izlenebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 8020 seviyesi destek noktası olarak takip edilebilir.
Dirençler : 8120 / 8250 / 8310
Destekler : 8020 / 7950 / 7910
VIOP Teknik Görünüm
Endeks kontratı Salı günü akşam seansını negatif bir görünümle 8893 seviyesinden tamamlarken uzlaşma fiyatı 8900 oldu. Endeks kontratında yukarı yönlü hareketlerde 8960 seviyesi direnç noktası olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 8860 seviyesi destek noktası olarak izlenebilir.
Dirençler: 8960 / 9000 / 9070
Destekler: 8860 / 8800 / 8760
Kaynak: ALB Yatırım