Enflasyon Beklenen Daha Hızlı Düşebilir
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bir televizyon programında yapmış olduğu açıklamaya göre enflasyonda aylık bazda düşüşlerin daha erken görüleceğini bildirdi. Ayrıca enflasyonda aylık bazda değişimlerin bu sene sonu ve gelecek yılın başlarına doğru görüleceğini açıkladı. Yıllık bazdaki değişim ise 2024 yılının ortalarında görüleceğini bildirdi.
Otomotiv sektörüne dair açıklamalarda bulunan Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, yatırım amacıyla otomotiv alımlarının sona erdiğine dikkat çekerken gelecek dönemde sektörün durumunu etkileyebilecek 3-4 konunun olduğu bunların sırasıyla Döviz Kuru, Kredi Erişimi, Arz Şoku ve Yeni Varyantlar olduğunu bildirdi.
Borsa İstanbul ise geçtiğimiz hafta genelinde %1,00 seviyesinde değer kazanımı ile haftayı tamamlarken Cuma günü %0,48 yükselişle 8039 seviyesinde tamamladı. Endeks genelinde geçtiğimiz hafta en çok değer kazanan sektörler Bilişim, Sigorta ve Banka olurken en çok değer kaybeden sektörler Madencilik, İletişim ve GYO sektörlerinde gerçekleşti. Borsa İstanbul’da ilk 5 kurum bazında Cuma günü 774,8 milyon TL para çıkışı gerçekleşirken bu çıkışta ağırlıklı olarak TUKAS, THYAO ve KCHOL hisselerinde gerçekleşirken en yüksek para girişi ISCTR, KRDMD ve ASTOR hisselerinde gerçekleşti. Endeks genelinde nette en çok para girişi gerçekleştiren kurum ağırlıklı olarak ISCTR, THYAO ve YKBNK hisselerinde nette en çok alım yaptığı şirketler oldu.
Küresel piyasalarda ise geçtiğimiz hafta genelinde değer kazanımını sürdüren demir cevheri haftanın ilk işlem gününde vadeli işlemlerde geri çekilme gösterdiği izlenmektedir. Yaşanan bu düşüşte ana etken Eylül ve Ekim aylarında çelik satışlarının beklenenden zayıf gerçekleşme ihtimali ve gelecek hafta Çin’deki tatil nedeniyle üretim ihtiyaçlarını karşılamak için hammadde takviyesinin sona ermesinin paralelinde talebin tavana ulaştığı beklentisi etkili oldu.
Borsa İstanbul’da yatay bir açılış bekliyoruz.
BİST100 Teknik Görünüm
Bist100 endeksi, Cuma günü %0,48 seviyesinde primlenme göstererek 8039 seviyesinde tamamladı. Endekste hacim aylık ortalamasının altında 133,1 milyar TL gerçekleşti. Endekste yukarı yönlü hareketlerin devamı halinde 8125 seviyesi direnç noktası olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 8000 seviyesi öncelikli destek noktası olarak izlenebilir.
Dirençler : 8125 / 8235 / 8400
Destekler : 8000/ 7865 / 7700
VIOP Teknik Görünüm
VIOP30 endeks kontratı, Cuma gününün akşam seansını pozitif bir görünümle 8693 puandan tamamladı. Aşağı yönlü hareket halinde 8640 seviyesi destek noktası olarak takip edilebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 8830 seviyesi direnç noktası olarak izlenebilir.
Dirençler: 8830 / 8900 / 9000
Destekler: 8640 / 8530 / 8400
Kaynak: ALB Yatırım