Bankacılıkta Sıkılaşma Adımlarına Devam!
Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’de beklenti üzerinde gelen Şubat ayı enflasyonu ile TCMB ek sıkılaşma adımlarını devreye sokmaya başladı. Geçtiğimiz haftalarda gelen nakit avansa ilişkin taksit ve limit sınırlamasının yanı sıra bu hafta sonu ise ek hesap faiz oranı yukarı yönlü revize edildi. İlave sıkılaşma adımları bankacılık sektöründen gelmeye devam ederken bu hafta gerçekleşecek TCMB’nin PPK toplantısı da geleceğe yönelik atılacak adımlar için önem arz edecek. Ama öncesinde enflasyonun Şubat ayında beklentilerden sapması TCMB’nin ek bir faiz artışına gitmesine neden olabilir. Bu paralelde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Mart ayında gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında 250 baz puanlık bir artışla politika faizini yüzde 47,5 seviyesine çıkartmasını tahmin ediyoruz.
Borsa İstanbul geçtiğimiz haftayı art arda yaşadığı günlük değer kayıpları ile 8829 seviyesinden tamamladı. Haftalık bazda yüzde 3,5 seviyesinde değer kaybı yaşayan endekste sıkılaşma adımlarının artış göstermesi bu geri çekilmede en önemli etkiye sahip oldu. Borsa İstanbul genelinde ilk 5 kurum bazında 579,6 milyon TL para çıkışı gerçekleşirken bu çıkışta en yüksek pay THYAO, TUPRS ve ASELS hissesinde gerçekleşti. Borsa İstanbul genelinde haftalık bazda para çıkışına rağmen para girişi ile pozitif ayrışma gösteren şirketler AKFYE, GARAN ve EREGL oldu. Cuma günü genelinde ise Borsa İstanbul’da 154 milyon TL para çıkışı gerçekleşirken TCELL, OBAMS ve KCHOL para girişi ile pozitif bölgede yer alırken TUPRS, ASTOR ve AKBNK para çıkışı ile negatif bölgede yer aldı.
Küresel piyasalarda ise bu hafta kritik Fed faiz kararına odaklanıldı. Her ne kadar geçtiğimiz toplantılara göre önem derecesi biraz düşük olsa da Fed tarafından yayımlanacak geleceğe yönelik beklentiler piyasa fiyatlamaları açısından önem arz eden bir durum olacak. Ayrıca Fed başkanı Powell’ın konuşması takip edilecek. Beklentiler ABD ekonomisinde yılın ikinci yarısı itibariyle faiz indirimine gidilmesi için verilerin önem arz edeceğini belirten bir konuşma gerçekleştirebilir.
Borsa İstanbul’da pozitif bir açılış bekliyoruz.
BİST100 Teknik Görünüm
Borsa İstanbul 100 endeksi Cuma gününü yüzde 0,62 düşüşle 8829 seviyesinden tamamladı. Endekste hacim aylık ortalamasının altında 76,8 milyar TL gerçekleşti. Yukarı yönlü hareketlerde 8900 seviyesi öncelikli direnç noktası olarak izlenebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 8730 seviyesi destek noktası olarak takip edilebilir.
Dirençler : 8900 / 9000 / 9250
Destekler : 8730 / 8600 / 8440
VIOP Teknik Görünüm
Endeks kontratı Cuma günü akşam seansını negatif bir görünümle 9760 seviyesinden tamamlarken uzlaşma fiyatı da 9767 oldu. Endeks kontratında yukarı yönlü hareketlerde 9950 seviyesi direnç noktası olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde ise 9680 ve 9500 seviyeleri destek noktası olarak izlenebilir.
Dirençler: 9950 / 10270 / 10500
Destekler: 9680 / 9500 / 9200
Kaynak: ALB Yatırım BIST Günlük Bülten