BİST100
BİST 100 endeksi, geçtiğimiz hafta Cuma gününü yüzde 3.01 sert düşüşle, 10,473.47 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 10,415.62, en yüksek 10,686.14 puanı gören BİST 100 endeksi, bir önceki kapanışının (324.62) puan altına indi. Borsada sektörel ve ulusal endekslerin 2 tanesi günü yükselişle tamamlarken 63 tanesi ise günü düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 3,95 ve holding endeksi yüzde 3,14 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken en çok kaybettiren yüzde 4,44 ile iletişim oldu. Borsada işlem gören hisse senetleri içerisinde endekse dahil olan toplam 100 hissenin, 11 tanesi değer kazanırken, 86 tanesi ise değer kaybetti. BİST 100 endeksine dahil hisselerin işlem hacimleri toplamı 83 Milyar TL (2.49 Milyar $) oldu. Bu hacmin borsa toplam işlem hacmi içindeki oranı %62.89 olarak gerçekleşti. Endeksin dolar bazında değeri ise 316.08$ seviyesinde bulunuyor.
Avrupa borsaları sert düşüşle kapandı. Kapanışta gösterge endeksi Stoxx Europe 600, yüzde 2,73 değer kaybederek 497,85 puan oldu. Avrupa borsaları, ABD’de istihdam artışının temmuzda beklentilerin altında kalması sonrası resesyon endişelerinin artmasıyla, haftanın son işlem gününde düşüşle kapandı. Küresel teknoloji şirketlerinin hisselerindeki gerileme kayıplara liderlik ederken, finans hizmetleri şirketleri ve banka hisselerinde de keskin düşüşler görüldü. New York borsası, ABD’de zayıf gelen istihdam verilerinin ardından sert düşüşle kapandı. ABD Merkez Bankasının (Fed) çarşamba günü eylül ayından itibaren faiz indirimlerine yeşil ışık yakmasına karşın ülkede açıklanan verilerin, ekonominin öngörülenden daha sert yavaşlayabileceğine dair endişeleri artırmasıyla pay piyasalarında negatif bir seyir izlendi.
Açıklanan verilere göre, ABD’de tarım dışı istihdamın temmuzda 114 bin kişi artarak beklentilerin altında gerçekleşmesi nedeniyle resesyon endişelerinin artması, piyasalarda düşüşe neden oldu. İstihdam verilerinin iş gücü piyasasında öngörülenden daha hızlı bir bozulmaya işaret ettiğini belirterek, ekonominin resesyona sürüklenebileceğine dair endişeleri artırdığını ifade edebiliriz. Ayrıca bazı analistler, istihdam verilerinin Fed’in getiri eğrinin gerisinde kaldığına işaret ettiğini belirtti. Verilerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed’in eylülde politika faizini 50 baz puan indirme ihtimali yüzde 70’in üzerine çıktı. Resesyon korkusu güvenli liman varlıklara olan talebi desteklerken, tahvil faizleri düştü. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,79’a ve Aralık 2023’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dolar endeksi de verilerin ardından yüzde 1,16 azalışla 102,99’a gerileyerek mart ayından bu yana en düşük seviyesini kaydetti. WASHINGTON (AA)
Bu hafta yurt içinde enflasyon, reel efektif döviz kuru, sanayi üretimi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) enflasyon raporu, yurt dışında ise Almanya’da fabrika siparişleri, sanayi üretimi ve enflasyon, Euro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve perakende satışlar, ABD’de dış ticaret dengesi ve haftalık işsizlik maaşı başvurusu başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini ifade edelim.
VİOP 30 Endeks
VİOP30 Endeks Ağustos Kontratı, önceki işlem gününü 11.726,25 uzlaşma fiyatından tamamladı. Geçtiğimiz hafta Cuma günü genel olarak satıcılı bir seyir izleyen endekslere baktığımızda, X30YVadeli kontratın kapanışı % – 3,41’lik kayıpla tamamladığını gözlemliyoruz. Sürekli olarak vurguladığımız 11.900 desteğinin de altına inilmiş durumda. Önümüzdeki süreçte satıcılı seyir devam ederse, 11,500 seviyesini ilk önemli destek olarak takip etmeyi düşünüyoruz. Oluşabilecek olası tepki hareketlerinde ise, yukarı yönde evvela 12.000 – 12,300 bölgesi kalıcı bir şekilde aşılmadığı müddetçe aşağı yöndeki baskının devam etme ihtimalinin kuvvetle muhtemel olabileceği noktasının altını çiziyoruz.
Kaynak: Acar Menkul