BİST100
BİST 100 endeksi, geçtiğimiz hafta Cuma gününü yüzde 0.24 artışla, 8,885.00 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 8,849.18, en yüksek 8,982.03 puanı gören BİST 100 endeksi, bir önceki kapanışının 21.12 puan üzerine çıktı. Borsada sektörel ve ulusal endekslerin 47 tanesi günü yükselişle tamamlarken 18 tanesi ise günü düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,56 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,07 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,53 ile inşaat, en çok kaybettiren yüzde 0,88 ile sigorta oldu. Borsada işlem gören hisse senetleri içerisinde endekse dahil olan toplam 100 hissenin, 52 tanesi değer kazanırken, 46 tanesi ise değer kaybetti. BİST 100 endeksine dahil hisselerin işlem hacimleri toplamı 76 Milyar TL (2.22 Milyar $) oldu. Bu hacmin borsa toplam işlem hacmi içindeki oranı %74.92 olarak gerçekleşti. Endeksin dolar bazında değeri ise 259.15$ seviyesinde bulunuyor.
Küresel piyasalar Fed’in faiz kararı ve ABD Başkanlık seçimlerine odaklandı. Küresel piyasalarda gözler, bu hafta açıklanacak ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararı ve ABD Başkanlık seçimlerine çevrildi. Geri sayımın sürdüğü ABD’de 5 Kasım’da yapılacak seçimlerin muhtemel sonuçları, küresel piyasalara olan etkisi sebebiyle yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor. Cumhuriyetçilerin Başkan adayı Donald Trump, başkanlık koltuğuna ikinci kez oturması halinde, yeni tarifeler uygulamayı, vergi indirimlerine gitmeyi ve fosil yakıt üretimini artırmayı hedeflerken Demokratların Başkan adayı Kamala Harris orta sınıf Amerikalılar için maliyetler ile vergilerin azaltılması gibi genel olarak Joe Biden yönetiminin devamı niteliği taşıyan politikalar izlemeyi planlıyor. Bu gelişmelerle küresel piyasalarda, 5 Kasım’da düzenlenecek ABD Başkanlık seçimlerine ilişkin siyasal belirsizlikler ve teknoloji hisseleri öncülüğünde devam eden düşüşün genele yayılması sebebiyle negatif seyir izlendi. ABD açıklanan makroekonomik verilere göre, ABD’de tarım dışı istihdam ekimde 12 bin kişi ile beklentilerin altında artarken işsizlik oranı değişim göstermeyerek yüzde 4,1 oldu. Güçlü kasırgalar ve büyük işçi grevinin, ekim ayında tarım dışı istihdamda zayıf artışa neden olduğunu , söz konusu verideki etkilerin geçici olduğunu ve işsizlik oranı üzerinde net bir etkisinin görülmediği kaydedildi. Analistler, ABD ekonomisinin yüzde 3’e yakın büyüme kaydettiğini vurgulayarak tarım dışı istihdamdaki düşüşün ülke ekonomisinin resesyon tehlikesi altında olduğu anlamına gelmediğini söyledi. Analistler, verilerin Fed’in gelecek haftaki seçimlerin hemen ardından gerçekleşecek toplantısında çeyrek baz puanlık faiz indirimine gideceğine yönelik beklentileri desteklediklerini belirtti.
ABD’de başkanlık seçimleri öncesinde azalan küresel risk iştahının etkisiyle Avrupa borsalarında da negatif bir seyir hakim oldu. Bölgede açıklanan verilere göre, Avro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde yıllık bazda yüzde 2 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Beklenti, yıllık enflasyonun ekimde yüzde 1,9 olacağı yönündeydi. Beklentilerin üzerinde artan TÜFE sonrasında ekonomistler, ECB’nin aralıktaki toplantısında 50 baz puanlık büyük çaplı bir faiz indirimine gitme olasılığının zayıfladığına işaret ediyor. Bölgede işsizlik ise eylülde yüzde 6,3 ile değişiklik göstermedi. Bu hafta Euro Bölgesi’nde ve Almanya’da imalat sanayi PMI, çarşamba Euro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), hizmet sektörü PMI, Almanya’da fabrika siparişleri ile hizmet sektörü PMI, perşembe BoE’nin faiz
kararı, Almanya’da sanayi üretimi, Avro Bölgesi’nde perakende satışlar takip edilecek. İstanbul (AA)
S&P, Türkiye’nin kredi notunu yükseltti. Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-“ye yükseltirken, kredi notu görünümünü “durağan” olarak belirledi. S&P, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini açıkladı. Açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sıkı para politikası duruşunun, Türk yetkililerinin lirayı istikrara kavuşturmasına, enflasyonu düşürmesine, rezervleri yeniden inşa etmesine ve finansal sistemi dolarizasyondan arındırmasına olanak sağladığı aktarıldı. Bu hafta yurt içinde enflasyon, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) açıklayacağı yılın 4. Enflasyon Raporu, yurt dışında ise Fed’in ve İngiltere Merkez Bankasının faiz kararı başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini dile getirelim.
VİOP 30 Endeks
VİOP30 Endeks ARALIK Kontratı, akşam seansını 10,306,75 seviyesinde tamamladı. Aralık vadeli 30 Sözleşmesinde, haftalık periyotta değerlendirdiğimizde en düşük seviye 10,248 olurken en yüksek seviye ise 10,593 oldu. Yakın vadeli kontratta 10,150 desteğinin üzerindeki işlemler yakından takip edilecekken, henüz toparlanma emarelerinin yeterli gözükmediğini de ayrıca belirtmek isteriz. Yukarı yöndeki işlemlerin devamında ilk kritik eşik seviye 10,600 bölgesinde bulunuyor. Bu seviyenin aşılabilmesi halinde ise yukarı yöndeki toparlanma çabalarının hedefi olarak 11,180 seviyesi aylık periyotta test edilen en yüksek seviye olarak karşımıza çıkabilir.
Kaynak: Acar Menkul