Borsa Yorumu / Acar Menkul – (4.04.2024)

BİST100

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,05 değer kaybederek 8.945,80 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,94, holding endeksi yüzde 2,40 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,97 ile spor, en çok kaybettiren yüzde 4,41 ile kimya petrol plastik oldu. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 95,07 puan azalırken, toplam işlem hacmi 87,9 milyar lira oldu. Endeksin dolar bazında değeri ise 279.58$ seviyesinde bulunuyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, dünkü açıklamalarında faiz oranlarını düşürmek için enflasyonun gevşediğine dair daha fazla kanıta ihtiyaç duyulduğuna dair sözlerini yineledi. Enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye doğru ineceğine dair güven artana kadar politika faizinin düşürmenin uygun olacağını öngörmediklerini aktaran Powell, “Ekonominin gücü ve enflasyonda şu ana kadar kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında gelen verilerin politika kararlarımıza yön vermesine izin verecek zamanımız var.” diye konuştu. Ülkede 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 6,91’e indi, başvurular da yüzde 0,6 düştü. Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), martta aylık bazda 1,2 puan azalışla 51,4’e gerileyerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. S&P Global tarafından açıklanan marta ilişkin hizmet sektörü PMI verisi 0,6 puan azalarak 51,7’ye geriledi. ABD’de özel sektör istihdamı ise martta 184 bin kişiyle piyasa beklentilerinin üzerinde arttı. İşe alımlarda temmuzdan bu yana en büyük artış görüldü. Kurumsal tarafta, ABD’li çip şirketi Intel’in hisseleri, yarı iletken imalat işinde artan işletme zararı ve satışlarında düşüş bildirmesi sonrasında yüzde 8’in üzerinde değer kaybetti. Spotify’ın hisseleri ise ABD ve diğer pazarlarda abonelik fiyatlarının arttığına dair haberlerin ardından yüzde 8’den fazla artış gösterdi. NEW YORK (AA)

Yurt içinde TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru, haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Euro Bölgesinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Almanya’da hizmet sektörü PMI, ABD’de haftalık işsizlik başvuruları ve dış ticaret dengesinin takip edileceğini dile getirelim. Ulusal endekslerde haftanın dördüncü işlem gününde dünkü düşüş eğiliminin ardından tepki yükselişleri görülebilir.

VİOP 30 Endeks

VİOP30 Endeks Nisan Kontratı, önceki işlem gününü 9.984,25 uzlaşma fiyatından tamamladı. Çarşamba gününü % – 0.22 oranında değer kaybı ile tamamlayan yakın vade kontratta, seans içi geri çekilmelerin devam etmesi durumunda 9,900 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 9,900 seviyesinin de altında oluşabilecek fiyatlamalarda 9,650 seviyesini bir alt noktada izleyeceğiz. Kontrattaki açık pozisyon sayısı -3431 azalarak 301532 seviyesinde % -1,13 değişim ile gerçekleşmiştir.

Kaynak: Acar Menkul