BİST100
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,90 değer kaybederek 9.029,38 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,45 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,15 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran, bankacılık, en çok gerileyen ise yüzde 3,52 ile bilişim oldu. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 82,12 puan azalırken, toplam işlem hacmi 121,9 milyar lira oldu. Endeksin dolar bazında değeri ise 281.14$ seviyesinde bulunuyor.
Yeni haftada Fed yetkililerinin açıklamalarının piyasaların yönü üzerinde etkili olması beklenirken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, bu yıl sadece bir faiz indirimi beklediğini belirtti. Hala Kovid-19 salgını ekonomisinde olunduğunu kaydeden Bostic, ekonomi ve enflasyonunun kademeli yavaşlamasını beklediğini aktardı. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de bu yıl 3 faiz indiriminin düşüncesine uygun olduğunu ifade etti. Hikayenin temelden değişmiş gibi görünmediğini belirten Goolsbee, ancak enflasyon konusunda kaydedilen ilerlemenin düşüşte olduğunun görülmesi gerektiğini kaydetti. Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmelerinin yanı sıra yeni haftada yoğun veri gündeminin de takip edileceğini , özellikle büyüme verileri ve Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamalarının Fed’in gelecek dönemde atacağı adımlara ilişkin sinyaller verebileceğini vurgulayalım. Kurumsal tarafta ise Amerikan çip üreticileri Intel ve AMD’nin hisseleri, Çin’in Intel ve AMD çiplerinin kamu bilgisayarları ve sunucularından aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik yeni yönergeler hazırladığına ilişkin haberlerin ardından değer kaybetti. Intel’in hisseleri yüzde 1,74 ve AMD’nin hisseleri yüzde 0,57 düştü. Microsoft’un hisseleri de Çin’in yeni yönergeleriyle aynı zamanda Windows işletim sistemi yerine yerli seçeneklerin tercih edilmesini amaçlaması nedeniyle yüzde 1’in üzerinde değer kaybetti. Amerikan teknoloji devlerinden Apple, Meta ve Alphabet’in hisseleri de Avrupa Birliği’nin (AB) söz konusu şirketlerin Dijital Piyasalar Yasası kapsamındaki kurallara uyup uymadıklarını belirlemek üzere soruşturma başlatması sonrası sırasıyla yüzde 0,83, yüzde 1,29 ve yüzde 0,41 düştü. Son dönemde güvenlik sorunlarıyla gündeme gelen Amerikan uçak üreticisi Boeing’in hisseleri ise Üst Yönetici (CEO) Dave Calhoun’un yıl sonunda istifa edeceğinin açıklanması sonrası yüzde 1’in üzerinde değer kazandı. DışEkonomi (AA)
Yurt içinde veri gündeminin sakin olacağını, yurt dışında ise ABD’de dayanıklı mal siparişleri, Richmond Fed imalat sanayi endeksi, tüketici güven endeksi ve Almanya’da GfK tüketici güven endeksinin takip edileceğini dile getirelim. Ulusal endekslerde haftanın ikinci işlem gününde hafif alımlar görülebilir. Bist100 endeksinde genel görünümde yukarıda 9.450 direnç seviyesini takip ediyoruz. Özellikle gün içi işlemlerde 9.000 seviyesi üzerindeki fiyatlamaların varlığı olumlu karşılanabilir.
VİOP 30 Endeks
VİOP30 Endeks Nisan Kontratı, önceki işlem gününü 10.024,00 uzlaşma fiyatından tamamladı. Haftanın ilk işlem gününü % – 0.68 oranında değer kaybıyla tamamlayan kontratta , 10,000 seviyesi üzerindeki fiyatlamalar ilk etapta 10,250 başta olmak üzere 10,350 ve 10,500 seviyelerini sırasıyla ön plana çıkarabilir. 10,000 seviyesi altındaki olası hareketlerin ise 9,750 ve 9,500 desteklerine doğru bir geri çekilmenin sinyalini verebileceği unutulmamalıdır.
Kaynak: Acar Menkul