BİST100
BİST 100 endeksi, geçtiğimiz hafta Cuma gününü yüzde 0.42 düşüşle, 9,724.50 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 9,699.85, en yüksek 9,814.92 puanı gören BİST 100 endeksi, bir önceki kapanışının (40.62) puan altına indi. Borsada sektörel ve ulusal endekslerin 15 tanesi günü yükselişle tamamlarken 50 tanesi ise günü düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,53 değer kaybederken, holding endeksi yatay seyretti. En çok değer kazanan endeks %0.66 artışla BIST GIDA, İÇECEK endeksi olurken, en çok değer kaybeden endeks %3.63 kayıpla BIST MADENCİLİK endeksi oldu. Borsada işlem gören hisse senetleri içerisinde endekse dahil olan toplam 100 hissenin, 42 tanesi değer kazanırken, 56 tanesi ise değer kaybetti. BİST 100 endeksine dahil hisselerin işlem hacimleri toplamı 74 Milyar TL (2.12 Milyar $) oldu. Bu hacmin borsa toplam işlem hacmi içindeki oranı %70.17 olarak gerçekleşti. Endeksin dolar bazında değeri ise 276.85$ seviyesinde bulunuyor.
Avrupa borsaları, merkez bankası kararlarının yoğun olduğu haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. Kapanışta gösterge endeksi Stoxx Europe 600, yüzde 0,78 değer kaybederek 502,71 puana geriledi. Avrupa borsaları, merkez bankası kararlarının yoğun olduğu haftanın son işlem gününde düşüşle kapandı. Bu hafta Fed’in faiz indirim kararının yanı sıra, İngiltere Merkez Bankası politika faizini yüzde 4,75’te sabit tutarken gelecek faiz indirimlerine ilişkin kademeli ve temkinli yaklaşımın süreceğine işaret etti. İsveç Merkez Bankası (Riksbank) beklentiler doğrultusunda politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 2,50’ye çekti. Norveç Merkez Bankası (Norges) ise piyasaların beklentisi dahilinde politika faizini yüzde 4,50’de sabit bıraktı. Avrupa tarafında açıklanan verilere göre, Almanya’da kasım ayında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık bazda yüzde 0,5 artarak beklentilerin üstünde gerçekleşti. İngiltere’de ise perakende satışlar kasımda aylık bazda yüzde 0,2 artmasına karşın beklentilerin altında kaldı. LONDRA (AA)
New York borsası haftanın son işlem gününü yükselişle tamamladı. Ülkede fiyat artışlarının yavaşladığına işaret eden veriler, ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek yıl faiz oranlarını yüksek tutmaya devam edeceğine dair endişeleri biraz hafifletirken, pay piyasalarında haftanın son işlem gününde pozitif seyir izlendi. Hükümetin kapanmasını önlemeye yönelik geçici bütçe tasarısına ilişkin Kongre’den gelen haber akışının takip edildiğini belirtelim. Makroekonomik veri tarafında, ABD’de kişisel tüketim harcamaları, kasımda aylık yüzde 0,4 ile beklentilerin altında artış kaydetti. Ülkede kişisel gelirler de kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 arttı. Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı, gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de kasımda aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 2,8 artışla beklentilerin altında gerçekleşti. ABD’de Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi de aralıkta 74’e çıkarak nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Öte yandan, Fed yetkilerinin açıklamaları da takip edilirken San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, politika faizini 25 baz puan daha düşürme kararının zor karar olduğunu ifade etti. Gelecek yıl düşünülenden çok daha az faiz indirimi olacağını tahmin ettiğini söyleyen Daly, tahminlerine ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın önerdiği politikaların değil, verilerin yön verdiğini ifade etti. NEW YORK (AA)
Bu hafta yurtiçinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantısında açıklayacağı faiz kararı ile reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranının piyasaların odağında bulunacağını ifade ederek, yurt dışında ise İngiltere’de büyüme, ABD’de dayanıklı mal siparişleri, inşaat izinleri, Çin’de sanayi karları, Japonya’da Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Japonya Merkez Bankası
(BoJ) toplantı tutanakları başta olmak üzere veri gündeminin takip edileceğini aktarabiliriz.
VİOP 30 Endeks
VİOP30 Endeks Aralık Kontratı, seansı 10.704,00 seviyesinde tamamladı. BİST 30 Vadeli İşlemleri geçtiğimiz hafta Cuma gününü -59,00 (-0,55%) puan azalış ile noktaladı. Aşağıda 10,600 – 10,000 destek bölgesi önemini korumaya devam ederken, yukarıda ise 11,190 – 11,570 bölgesi aşılması oldukça performans gerektiren bir bölge olarak karşımıza çıkıyor. Vade sonu yaklaştıkça kontrat sayılarında azalma gözlemliyoruz. Cuma günü kapanan pozisyon sayısı -71.360 adet olarak gerçekleşmiştir. Kontratta bulunan toplam açık pozisyon sayıları ise 518.904’e düşmüştür.
Kaynak: Acar Menkul