Borsa Yorumu / Acar Menkul – (20.11.2023)

BİST100

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, Cuma gününü yüzde 0,93 değer kazanarak 7.853,36 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,33 değer kazanırken, holding endeksi yatay seyretti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,70 ile sigorta, en çok gerileyen ise yüzde 1,38 ile turizm oldu. Endeksin dolar bazında değeri ise 273.53$ seviyesinde bulunuyor.

ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek yıl güvercin dönüş yapacağı yönündeki beklentiler, son dönemdeki zayıf ekonomik verilerle desteklenirken, pay piyasalarında haftanın son işlem gününde yatay seyir izlendi. Makroekonomik veri tarafında, ABD’de konut başlangıçları, ekimde yüzde 1,9 artışla 1 milyon 372 bine yükselerek piyasa beklentilerini geride bıraktı. Ülkede inşaat izinleri de ekimde aylık bazda yüzde 1,1 artarak 1 milyon 487 bine ulaştı. NEW YORK (AA)

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, son zamanlarda izinsiz sermaye piyasası işlemlerinin arttığına şahit olduklarını belirterek, “Piyasanın çok üstünde getiri vadeden, hem sosyal medyayı kullanan hem de tek tek şahısların arandığı sistemleri engellemeye çalışıyoruz. Yatırımcılarımızın bu konuda çok dikkatli olması lazım.” dedi. Gönül, şu an Borsa’da işlem gören şirket sayısının 529, Borsa’nın toplam piyasa değerinin yaklaşık 11 trilyon TL’ye ulaştığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:”16 Kasım itibarıyla 2023 içinde 45 şirketin halka arzı tamamlandı ve 63,5 milyar TL bu şirketlere fon sağlandı. Pay piyasası yatırımcı sayısı 8 milyonu geçti, uzun yıllardır bu sayı 1-1,5 milyon seviyesindeydi. Şu an Türkiye’de her 10 kişiden biri Borsa’da yatırımcı pozisyonuna geldi. Ekim sonu itibarıyla şirketler, yaklaşık 610 milyar TL borçlanma aracı ve kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Aynı zamanda 376 adet emeklilik yatırım fonu, 1800’ün üzerinde yatırım fonu işlem görmekte. 82 adet yatırım ortaklığı, 60 adet portföy yönetim şirketi, 72 adet aracı kurum, 12 adet kitle fonlama platformu piyasada bulunmaktadır.”

Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) yaklaşık 3 yılın ardından ilk kez 350 baz puanın altına inerek 348,2 seviyesine geldi. Bu hafta önemli başlıklara değinecek olursak yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Para Politikası Kurulunda açıklayacağı faiz kararı, tüketici güven endeksi, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranının takip edileceğini söyleyebiliriz.Yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları ile ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının izleneceği, ABD’de 2. el konut satışları, Japonya’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Almanya’da büyüme ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), ABD’de ve Avrupa’da açıklanacak hizmet sektörü ve imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceği bir hafta olacak.

VİOP 30 Endeks

VİOP30 Endeks Aralık Kontratı, önceki işlem gününü 8.648,75 uzlaşma fiyatından tamamladı. Haftalık periyotta % 2.02 oranında değer artışının oluştuğu yakın vade kontratta, 8,500 seviyesi üzerinde kalındığı müddetçe bir üst noktada ana direnç olarak izlediğimiz 8,750 seviyesini hedefliyor olacağız. Olası geri çekilmelerde ise 8,250 seviyesi stop loss noktası olarak görülebilir.

Kaynak: Acar Menkul