BİST100
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,07 değer kaybederek 7.665,87 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,38, holding endeksi ise yüzde 0,59 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,69 ile madencilik, en çok gerileyen ise yüzde 1,80 ile iletişim oldu. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 5,18 puan azalırken, toplam işlem hacmi 75,9 milyar lira oldu. Endeksin dolar bazında değeri ise 267.40$ seviyesinde bulunuyor.
New York borsası günü yükselişle tamamladı. ABD’de beklentilerin altında gelen Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri sonrasında pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendi. Ülkede ÜFE, ekimde aylık yüzde 0,5 ile Nisan 2020’den bu yana en büyük düşüşünü kaydederken, yıllık yüzde 1,3 artışla beklentilerin altında gerçekleşti. ABD’de perakende satışlar da ekimde aylık bazda yüzde 0,1 ile beklentilerin altında düşüş kaydetti. Mart ayından bu yana ilk kez aylık bazda gerileyen perakende satışlar yıllık bazda ise yüzde 2,5 artış gösterdi. Söz konusu verilerin yaz mevsimi harcamalarındaki patlamanın, tatil alışveriş sezonuna girerken soğumaya başladığının bir işareti olduğu belirtilebilir. Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, enflasyonda daha fazla yavaşlama olduğunu gösteren son ekonomik verilerin “cesaret verici” olduğunu belirtti. Fed’in faiz artırım döngüsünün erken sona ermesi konusunda uyaran Daly, bankanın para politikasında sıkılaştırmanın bittiğini söylediği ancak ardından aniden rotayı tersine çevirmek zorunda kaldığı bir “durdur-başlat” durumundan endişe duyduğunu ifade etti. Öte yandan, üçüncü çeyrekte beklentileri üzerinde finansal sonuçlar bildiren ABD’li perakende devlerinden Target’ın hisselerinin yaklaşık yüzde 18 artması dikkatleri çekti. NEW YORK AA
Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) dün düşüş eğilimini sürdürerek 357,6 baz puanla yaklaşık son 2,5 yılın en düşük seviyesinde bulunuyor. Yurt içinde konut satışları, konut fiyat endeksi, haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları, ABD’de sanayi üretimi, haftalık işsizlik başvuruları, sanayi üretimi, kapasite kullanımı, Japonya’da dış ticaret dengesinin öne çıkacağını dile getirelim. Endeks tarafında ise yatay bir başlangıç görülebilir.
VİOP 30 Endeks
VİOP30 Endeks Aralık Kontratı, önceki işlem gününü 8.436,25 uzlaşma fiyatından tamamladı. Çarşamba gününü % – 0.20 oranında yatay periyot diyebileceğimiz bir seviyede tamamlayan kontratta, yukarı yönlü işlemlerin ağırlık kazanması durumunda, 8,500 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Söz konusu seviyenin aşılması durumunda 8,750 seviyesini bir sonraki direnç seviyesi olarak görebiliriz. Olası geri çekilmelerde ise 8,250 desteğinin önemini bir kez daha vurgulamakla birlikte, bu seviyenin de altında oluşabilecek sarkmalarda 8,003 destek seviyesi takibe alınabilir.
Kaynak: Acar Menkul