BİST100
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, Cuma gününü yüzde 1,12 değer kazanarak 9.155,32 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 3,05, holding endeksi yüzde 0,11 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,38 ile sigorta, en çok gerileyen ise yüzde 1,77 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 101,14 puan artarken, toplam işlem hacmi 122,9 milyar lira oldu. Endeksin dolar bazında değeri ise 286.83$ seviyesinde bulunuyor.
ABD tarafında tarım dışı istihdam, şubatta beklentileri aşarken, pay piyasalarında haftanın son işlem gününde negatif seyir izlendi. Ülkede tarım dışı istihdam şubatta 275 bin kişi arttı. Yüzde 3,7’den yüzde 3,9’a yükselen işsizlik oranı da iki yılın en yüksek seviyesine çıktı. ABD Merkez Bankasının (Fed) dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç da yüzde 0,1 ile Şubat 2022’den bu yana en düşük artışı kaydetti. Beklentilerin üzerinde gelen istihdam artışına rağmen işsizlik oranının yükselmesi ve ücret artışlarındaki yavaşlamanın Fed’in yılın ilk yarısında faiz indirimlerine başlayabileceği ihtimalini kuvvetlendiriyor. İş gücü piyasasına dair soğuma işaretleri gösteren verilerin Fed’in faiz indirimlerinin yaklaştığı beklentilerini güçlendirmesiyle ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvili faizi yüzde 4,04’e kadar gerilerken, daha sonra yaklaşık yüzde 4,08 seviyesinde dengelendi. NEW YORK (AA)
Fitch, Türkiye’nin kredi notunu yükselti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltirken, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı. Fitch Ratings, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini de açıkladı. Açıklamada, söz konusu not artırımının makroekonomik ve dış kırılganlıkları azaltmada para politikası sıkılaştırmasının beklenenden daha fazla önden yüklenmesi de dahil olmak üzere, Haziran 2023’teki değişimden bu yana uygulanan politikaların dayanıklılığına ve etkinliğine olan güvenin artmasından kaynaklandığı bildirildi. Fitch Ratings, 8 Eylül 2023’te Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yılın ardından “negatif”ten “durağan”a çıkarmıştı. Fitch’in takvimine göre Türkiye’ye ilişkin bir sonraki değerlendirmenin 6 Eylül’de yapılması planlanıyor. WASHINGTON (AA)
Bu hafta yurt içinde ödemeler dengesi, sanayi üretimi, iş gücü istatistikleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa katılımcıları anketi, yurt dışında ise ABD’de enflasyon, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), sanayi üretimi, perakende satışlar, Japonya’da büyüme, Almanya’da enflasyon, İngiltere’de sanayi üretimi başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini söyleyebiliriz. Ulusal endekslerde pozitif bir başlangıç beklemekteyiz.
VİOP 30 Endeks
VİOP30 Endeks Nisan Kontratı, önceki işlem gününü 10.225,00 uzlaşma fiyatından tamamladı. Geçtiğimiz haftayı % 0.89 oranında değer artışıyla tamamlayan kontratta, 10,000 direnç noktasının aşılmasıyla birlikte yeni bir yükseliş hareketinin başladığı düşünülebilir. Böylelikle yukarıda 10,450 ve 10,650 direnç noktaları takibimizde olacakken, olası geri çekilmelerde ise 10.000 seviyesinin de altında ilk önemli destek olarak izleyeceğimiz 9,750 seviyesi önemli olacaktır.
Kaynak: Acar Menkul