BİST100
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,20 değer kazanarak 10.268,58 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,63, holding endeksi yüzde 0,87 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,62 ile sigorta, en çok kaybettiren yüzde 3,63 ile spor oldu. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 20,83 puan artarken, toplam işlem hacmi 95 milyar lira oldu. Endeksin dolar bazında değeri ise 318.55$ seviyesinde bulunuyor.
New York borsası günü yükselişle tamamladı. Ülkede açıklanan işsizlik başvuruları verileri, ABD Merkez Bankasının (Fed) bu yılın sonlarında faiz indirimine gideceğine dair umutları beslerken pay piyasalarında pozitif seyir izlendi. ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 4 Mayıs ile biten haftada 231 bin kişiyle geçen yıl ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, enflasyon görünümüne ilişkin belirsizliklerin arttığını belirterek, para politikasının kısıtlayıcı olduğunu ancak enflasyonu düşürmenin daha fazla zaman alabileceğini söyledi. WASHINGTON (AA)
İngiltere Merkez Bankası (BoE) da politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 5,25’te sabit bıraktı. BoE Başkanı Andrew Bailey, enflasyondaki düşüşe rağmen henüz politika faizini indirebilecekleri bir noktada olmadıklarını belirterek, “Haziran ayındaki toplantımızdan önce iki kez enflasyon ve bir de iş gücü piyasası verisini değerlendireceğiz. Açık olayım, haziranda politika faizinde bir değişiklik ne ihtimal dışında ne de planlı.” dedi.
Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 275,78 baz puanla Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Merkez Bankası İdare Merkezi’nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, yılın 2. Enflasyon Raporu’nu paylaşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puan yukarı güncelleyerek yüzde 38’e çektiklerini, 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduklarını bildirdi.
Yurt içinde sanayi üretimi, iş gücü istatistiklerinin takip edileceğini hatırlatarak, yurt dışında ise Japonya’da dış ticaret dengesi, İngiltere’de büyüme, ABD’de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı toplantı tutanaklarının piyasaların odağında bulunacağını söyleyelim. Ulusal endekslerde haftanın son işlem gününde hafif alımlarla bir başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.
VİOP 30 Endeks
VİOP30 Endeks Haziran Kontratı, önceki işlem gününü 11.817,00 uzlaşma fiyatından tamamladı. Perşembe gününü % – 0.50 oranında değer kaybıyla tamamlayan yakın vade kontratta, geri çekilmelerin son iki gündür devam ettiğini gözlemliyoruz. 11,750 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak önemsiyoruz. Yukarı yönlü işlemlerin varlığında ise 12,000 – 12,500 bölgesini kısa vadede hedefleyebileceğini düşünüyoruz. Kontrattaki açık pozisyon sayısına baktığımızda -176 azalarak % -0,07 değişim oranı ile 263817 adet olduğunu ifade edebiliriz.
Kaynak: Acar Menkul