BİST100
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, Cuma gününü yüzde 0,69 değer kazanarak 9.142,40 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,38, holding endeksi yüzde 0,16 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 4,47 ile bilişim, en çok kaybettiren yüzde 1,23 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 62,43 puan artarken, toplam işlem hacmi 93,8 milyar lira oldu. Endeksin dolar bazında değeri ise 282.66$ seviyesinde bulunuyor.
New York borsasında, açıklanan makroekonomik veriler sonrasında Fed’in faiz indirimi zamanlamasına ilişkin belirsizliklerin sürmesiyle karışık bir seyir izlendi. ABD’de kişisel tüketim harcamaları, şubatta yüzde 0,8 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı dönemde beklentilere paralel olarak aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 2,8 arttı. Diğer yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, ABD ekonomisine ilişkin raporunda, iş gücü piyasasının sağlam kalması nedeniyle ABD’de ekonomik büyümenin 2024’te yüzde 2,5 olmasının beklendiğini bildirdi. (AA)
Avrupa borsalarında pozitif bir seyir izlenirken, bölgedeki merkez bankası yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri ve makroekonomik veri gündemi yatırımcıların odağındaydı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Baş Ekonomisti Philip Lane, ECB Yönetim Konseyi’nin olası faiz indirimine ilişkin genişleyen bir uzlaşması olduğunu, ücret artışlarının yavaşladığına ilişkin güveninin arttığını ifade etti. ECB ve İngiltere Merkez Bankasının (BoE) faiz indirimlerine ne zaman başlayacaklarının belirsiz olduğu ancak para piyasalarındaki fiyatlamalarda iki bankanın da haziran toplantısında ilk faiz indirimine gitme ihtimalinin öne çıktığı görülüyor. Öte yandan, Avrupa Birliği (AB), Apple, Alphabet ve Meta’nın Dijital Piyasalar Yasası kapsamındaki kurallara uyup uymadıklarını belirlemek üzere soruşturma başlattığını açıkladı. (AA)
Yurt içinde bu hafta imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), enflasyon, hazine nakit dengesi, yurt dışında ise hafta genelinde ABD’de istihdam raporu, fabrika siparişleri, Euro Bölgesinde enflasyon, perakende satışlar, dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi PMI başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini dile getirelim. Ulusal endekslerde yeni günde ve yeni haftada pozitif bir başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.
VİOP 30 Endeks
VİOP30 Endeks Nisan Kontratı, önceki işlem gününü 10.106,00 uzlaşma fiyatından tamamladı. Geçtiğimiz haftayı 10.000 seviyesinin üzerinde kapatan yakın vade kontratta, yukarı yönlü işlemlerin devamı sürecinde 10.350-10.620 bölgesini izlemeyi sürdürüyoruz. Kontrattaki açık pozisyon sayısı – 7528 azalışla 274705 seviyesinde % -2,67 değişim ile gerçekleşmiştir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 10.000 destek seviyesinin kırılması gerektiği kanaatindeyiz.
Kaynak: Acar Menkul