Global tarafta artan resesyon beklentilerinin, Euro bölgesine ilişkin kaygıların, özellikle Yunanistan`ın borçlarını ödemede temerrüde düşebileceğine ilişkin endişelerin haftaya başlarken yurtdışı borsalarda neden olduğu düşüşler, geçen haftayı %2.72 oranında değer kaybıyla 56323 seviyesinde kapatan İMKB`nin de, yeni haftaya satıcılı başlamasına neden oldu. Bu satışların etkisiyle İMKB-100 endeksinin açılışta %2.33`e ulaşan değer kaybıyla 55000 seviyesindeki ana destek bölgesine kadar gerilediğini takip ettik. Ancak gün içinde yurtdışı borsaların Yunanistan`ın temerrüde düşmesine izin verilmeyeceğine, AB-IMF heyetinin yardım konusunda Yunan hükümetiyle yürüttükleri görüşmelerde uzlaşmaya varılacağına yönelik beklentiler ile Avrupa Merkez Bankası`nın (ECB) 6 Ekim`deki toplantısında faiz indirimine gidebileceğine ilişkin beklentilerin etkisiyle toparlanma eğilimine girmeleri, İMKB`nin de gün içinde alışa dönmesini, endeksin günü yükselişle kapamasını sağladı. Günü 56801 seviyesinde, dolar bazında 30505 seviyesinde kapatan endekste, Cuma gününe göre, %0.85 oranında değer artışı gerçekleşti.
İMKB`de dışarıdaki gelişmelere paralel hareketlerin yarın da sürmesini beklemekteyiz. Borsalardaki hareketlerle birlikte, ABD ve Avrupa tarafındaki haber akışının, ekonomide son dönemde önemli sorunlar yaşayan Yunanistan, İtalya, Fransa, Portekiz, İspanya ile ilgili yeni haberlerin piyasalar üzerinde yine önemli etkilerinin olacağı söylenebilir. Özellikle geçen hafta başından beri borsalarda sert düşüşlere neden olan global tarafta artan resesyon beklentilerinin, Euro bölgesine ilişkin kaygıların, Yunanistan, İtalya ve Fransa ekonomileri ile ilgili tedirginliklerin yukarı hareketleri sınırladığı, borsalara üzerinde baskının sürmesine neden olduğu görülebilir.
Yunanistan`ın içinde bulunduğu mali kriz ile Yunan hükümetinin reform planlarının ele alınacağı Merkel ve Papandreu`nun yarın gerçekleştirmesi beklenen görüşme de piyasalarda önemsenmektedir. Bu görüşmede reformlar konusunda sağlanacak ulaşmanın kısa vadeli de olsa piyasalarda bir miktar rahatlama yaratacağı düşünülebilir.
Euro bölgesine ilişkin kaygıların arttığı bir dönemde ECB`nin 6 Ekim`deki toplantısının da önem kazanmaya başladığı takip edilmektedir. ECB`nin gelen haftaki toplantısında Euro bölgesine ilişkin artan kaygıları azaltacak yeni önlemler alabileceği düşünülmektedir. ECB yetkililerinin bugünkü açıklamalarının gelen haftaki toplantıya ilişkin faiz indirimi beklentileri ile piyasalara likidite sağlayacak yeni önlemlerin hayata geçirilebileceğine ilişkin beklentileri güçlendirdiği gözlenmektedir. Bu yöndeki beklentilerin piyasalarda bir miktar fiyatlama eğilimine girildiği görülmektedir.
ABD`de yarın açıklanacak Eylül ayı CB tüketici güveni, Richmond FED imalat endeksi ve konut fiyat endeksi verileri de yakındanizlenecektir.
Yurtiçi tarafta ise yarına özgü önemli bir ekonomik gündem bulunmamakta, S&P`nin Türkiye`nin TL cinsinden kredi notunda geçen hafta yaptığı artırımın, Moody`s ve Fitch`in de Türkiye`nin kredi notlarında yakın zamanda ayarlamaya gidebileceğine ilişkin beklentilerin etkilerinin süreceği düşünülmektedir. Özellikle dış kaynaklı kaygıların azalmaya başlaması halinde, not artırımı beklentilerinin gündemde yeniden ön plana çıkmaya başlaması, İMKB üzerinde olumlu etkilerinin olması beklenebilir.
Teknik açıdan bakıldığında endeksin yarınki ilk önemi destek noktası 56600 seviyesindedir. Diğer önemli destek noktaları 56000, 55600 ve 55000 seviyelerindedir. 55000 seviyesi aynı zamandaana destek noktası olarak önemli bulunmaktadır.
Endeksin yarınki önemli direnç noktaları ise 57400, 57700 ve 58000 seviyelerindedir. 58000 seviyesi de aynı zamanda ana direnç noktası olarak etkili olacaktır.
Daha fazlası için: www.tebyatirim.com