BYF; katılma payları BİAŞ’da işlem gören, fon portföyünün kompozisyonunu yansıtacak şekilde portföyde yer alan varlıkların veya sadece nakdin teslimi suretiyle katılma payı oluşturabilen ya da katılma paylarının iadesi karşılığında söz konusu katılma paylarına karşılık gelen varlıkların veya sadece nakdin alınmasına imkan veren, tasarruf sahipleri hesabına, inançlımülkiyet esaslarına göre portföy işletmek amacıyla portföy yönetim şirketleri tarafından bir iç tüzük ile kurulan ve tüzel kişiliği bulunmayan malvarlığıdır. Örneğin, BIST 30 endeksine yatırım yapmak isteyen bir yatırımcı, endeksteki paylarını ayrı ayrı almak yerine BYF’ye yatırım yaparak söz konusu endekse yatırım yapma imkânı bulmakta ve endeksin getirisinden yararlanabilmektedir.
BYF’ler, baz aldıkları endeksteki payları ya da diğer enstrümanların (altın, tahvil, döviz vb.) getirisini yansıtmakta ve riskini taşımaktadır.
BYF’lerin temel özelliği, fon katılma belgelerinin payları gibi Borsa İstanbul’da işlem görebilmesidir. BYF paylarının, aynen paylar gibi, yatırım kuruluşları vasıtasıyla Borsa İstanbul Fon Pazarı’nda alınıp satılması mümkündür.
BYF’lerin avantajları nelerdir?
BYF’lerin avantajları;
a) İşlem kolaylığı,
b) Riskin dağıtılması,
c) Düşük maliyet (portföy yönetim ücreti),
d) Şeffaflık,
e) Katılma payı karşılığı İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.’de (Takasbank) saklanmasıdır.
BYF’lerin riski var mıdır?
BYF’ler, takip ettikleri endeksin getirilerini yansıtmayı amaçlar. Bu nedenle, takip edilen endeks değer kaybederse fonun fiyatı da değer yitirebilir.
BYF’lerin alım-satımı nasıl yapılır?
Borsa’da işlem görmesi uygun görülen BYF katılma belgelerinin alımı ve satımı Pay Piyasası (PP) bünyesindeki Fon Pazarı’nda (‘F’) özellik kodu ile yapılır. Alım satım işlemleri BYF’nin temel aldığı endeksi oluşturan kıymetlerin ait olduğu pazarın işlem saatleri içerisinde gerçekleştirilir. Lot büyüklüğü 1 adet katılım payı olarak belirlenmiştir. Borsa’da işlem görecek BYF’nin birim pay değeri, en az 1 TL olacak şekilde belirlenir. Fon işlemlerinin takası işlem gününü izleyen ikinci işgünü (T+2) gerçekleştirilir.
Kaynak: Borsa İstanbul