Kurumsal Yönetim İlkelerinden zorunlu olarak uygulanacak olanların belirlenmesi ve gözetiminde Borsa şirketleri, sistemik önemlerine göre piyasa değerleri ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerleri dikkate alınarak üç gruba ayrıldı.
SPK’nın haftalık bülteninde yer alan ”2012 Yılı İçin Borsa Şirketlerinin ‘Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliği’ Uyarınca Dahil Oldukları Gruplar Hakkında Duyuru”da, söz konusu tebliğle Gelişen İşletmeler Piyasası ve Gözaltı Pazarında İşlem görenler hariç, payları İMKB’de İşlem gören halka açık anonim ortaklıklar için Kurumsal Yönetim İlkeleri belirlendiği ve seçilen bazı ilkelerin zorunlu olarak uygulanması gerektiğinin hükme bağlandığı hatırlatıldı.
Söz konusu ilkelerin uygulanmasında uyulması gereken esasların açıklandığı duyuruda, tebliğin ilgili maddesi uyarınca Kurumsal Yönetim İlkelerinden zorunlu olarak uygulanacak olanların belirlenmesi ve gözetiminde Borsa şirketlerinin, sistemik önemlerine göre piyasa değerleri ve fiili dolaşımdaki payların piyasa değerleri dikkate alınarak üç gruba ayrıldığı bildirildi.
Bu gruplara dahil olacak olan ortaklıkların her yıl Kurul tarafından belirlenerek kamuya açıklanacağı aktarılan duyuruda, 2012 yılı için birinci, ikinci ve üçüncü gruplara dahil ortaklıkların listesi de belirlendi.
İlkelerin uygulanması
Söz konusu tebliğe göre, fiyat ya da fiili dolaşımdaki pay oranının değişmesi sonucu üst gruplara yükselen şirket, hesaplamanın ait olduğu yılı takip eden yıldan itibaren yeni gruba ilişkin Kurumsal Yönetim İlkelerine tabi olacak. Aksi durum, tabi olunan Kurumsal Yönetim İlkelerinde değişiklik gerektirmeyecek. Yeni gruba ilişkin ilkelere, yeni gruba dahil edilme kararını izleyen ilk olağan genel kurul toplantısına kadar, hesap döneminin sonunu takip eden 6’ncı ayın sonunu geçmemek üzere, gerekli uyumun sağlanması zorunlu olacak.
Tebliğde yer alan, ”Yönetim kurulu, Aday Gösterme Komitesi’nin raporu çerçevesinde bağımsız üye aday listesini hazırlayarak genel kurul toplantısından en az 60 gün önce SPK’ya gönderir. SPK liste hakkında varsa olumsuz görüşünü 30 gün içerisinde şirkete bildirir. SPK’nın olumsuz görüş bildirmiş olduğu kişi genel kurula bağımsız üye adayı olarak sunulamaz” ile ”Yönetim kurulu Aday Gösterme Komitesi’nin raporu çerçevesinde aday listesini SPK’ya gönderir. SPK liste hakkında varsa olumsuz görüşünü 30 gün içerisinde şirkete bildirir. SPK’nın olumsuz görüş bildirmiş olduğu kişi bağımsız üye olarak belirlenemez” ilkeleri, ikinci üçüncü grupta yer alacak Borsa Şirketleri için uygulanmayacak.
Bu ilkenin uygulamasında, Kurulun bağımsız yönetim kurulu üye adayları hakkında olumsuz görüş vermemesi, adayın bağımsızlığının Kurulca veya kamu tarafından tekeffülü anlamına gelmeyecek.
Bağımsız yönetim kurulu üye sayısı hakkında ilgili ilkede belirtilen kriterler, üçüncü gruptaki şirketler ile yapılacak başvurunun Kurulca uygun görülmesi koşuluyla, sermayesinin aralarında eşit olarak en az yüzde 51’inin doğrudan veya dolaylı olarak sermaye, yönetim veya denetim ilişkisi bulunmayan, birbirinden bağımsız ve ortaklık ile ilgili önemli kararlarda her bir tarafın olumlu oyu gerekecek şekilde ortaklığın yönetim kontrolünü sözleşme ile eşit olarak paylaşan iki gerçek veya tüzel kişiden oluşan iş ortaklıkları için uygulanmayacak.
Bu şirketlerde bağımsız üye sayısının iki olması yeterli olacak.
Gruplar
Borsa şirketlerinin kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanmasına ilişkin olarak dahil oldukları gruplar şöyle:
1. Grup Borsa Şirketleri:
1. ANADOLU EFES BİRACILIK VE MALT SANAYİİ A.Ş
2. AKBANK T.A.Ş.
3. ARÇELİK A.Ş.
4. BİM BİRLEŞİK MAĞAZALAR A.Ş.
5. COCA-COLA İÇECEK A.Ş.
6. EMLAK KONUT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş.
7. ENKA İNŞAAT VE SANAYİ A.Ş.
8. EREĞLİ DEMİR VE ÇELİK FABRİKALARI T.A.Ş.
9. FORD OTOMOTİV SANAYİ A.Ş.
10. T. GARANTİ BANKASI A.Ş.
11. TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.
12. T. İŞ BANKASI A.Ş.
13. KOÇ HOLDİNG A.Ş.
14. KOZA ALTIN İŞLETMELERİ A.Ş.
15. HACI ÖMER SABANCI HOLDİNG A.Ş.
16. T. ŞİŞE VE CAM FABRİKALARI A.Ş.
17. TURKCELL İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş.
18. TÜRK HAVA YOLLARI A.O.
19. TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FABRİKASI A.Ş.
20. TÜRK TELEKOMÜNİKASYON A.Ş.
21. TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ A.Ş.
22. TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O
23. YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.
2. Grup Borsa Şirketleri:
1. AKÇANSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2. AKENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş.
3. AKFEN HOLDİNG A.Ş.
4. ASELSAN ELEKTRONİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
5. ASYA KATILIM BANKASI A.Ş.
6. AYGAZ ANONİM ŞİRKETİ
7. ÇİMSA ÇİMENTO SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
8. DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU HOLDİNG A.Ş.
9. DOĞAN YAYIN HOLDİNG A.Ş.
10. EİS ECZACIBAŞI İLAÇ, SINAİ VE FİNANSAL YATIRIMLAR SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
11. FİNANSBANK A.Ş.
12. MİGROS TİCARET A.Ş.
13. PETKİM PETROKİMYA HOLDİNG A.Ş.
14. TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG A.Ş.
15. TEKFEN HOLDİNG A.Ş.
16. TRAKYA CAM SANAYİİ ANONİM ŞİRKETİ
17. TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI A.Ş.
18. TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş.
19. ÜLKER BİSKÜVİ SANAYİ A.Ş.
20. YAZICILAR HOLDİNG A.Ş.
3. Grup Borsa Şirketleri
Gelişen İşletmeler Piyasasında ve Gözaltı Pazarında işlem gören ortaklıklar ile birinci ve ikinci gruba dahil olan ortaklıklar hariç olmak üzere, Borsa şirketlerinin tamamı.
Not: Hesaplamalar, İMKB’nin web sitesinde ilgili tarihler için ilan edilen endeks hesaplanmasında kullanılan veriler esas alınarak yapılmıştır.
Kaynak: www.bloomberght.com