Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (9.09.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Cuma günü ABD’de açıklanan İstihdam Raporu’ndaki rakamlar, ekonomide soğuma sinyalleri vermeye devam etti. İstihdam artışı beklentilerin altında (Beklenti 165bin, gerçekleşme 142bin) gerçekleşirken, işsizlik oranı azaldı ve saatlik ücretler ise beklentilere paralel gerçekleşti. Ekonominin sağlığına ilişkin görünümün tartışıldığı veri sonrasında açıklamalarda bulunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen iyi ve sağlam bir ekonomi gördüğünü belirtti, ”Enflasyonu bu kadar anlamlı bir şekilde düşürebilmek gerçekten inanılmaz oldu. Çoğu insanın yumuşak iniş dediği şey bu” açıklamasını yaptı. Veri sonrası piyasalarda Fed’in 18 Eylül’de 50 baz puan indirim yapma ihtimali yükselmişti ancak gün sonunda 25 baz puan indirim ihtimali açık ara farkla öne çıktı. ABD borsaları ise cuma günü %1-2,5 arası geri çekilmelerle haftayı tamamladılar. ABD borsalarındaki kapanışların ardından bu sabah Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %1,2 civarında geriliyor. ABD vadelilerinde ise bu sabah tepki alımları gözleniyor. Bu haftaki ajandada çarşamba günü ABD TÜFE ve perşembe günü ECB’nin faiz kararı öne çıkıyor. Bu kapsamda, en azından haftanın ilk işlem gününde piyasada tarım dışı istihdamın yankısı sürebilir. Yurtdışındaki olumsuz görüntüye rağmen kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin kredi notunu B+’dan BB-‘ye yükseltti, pozitif olan görünüm ise durağana revize edildi. Not artırım kararı sonrası BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. BIST100 cuma gününü %1,7 kayıplarla tamamlamıştı. Yurtiçinde ise salı günü sanayi üretimi ve işsizlik oranı açıklanacak.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, ağustos ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri izlendi.

  • Buna göre, ağustos ayında tarım dışı istihdam artışı, 89 bin kişi seviyesinden 142 bin kişi seviyesine yükselmekle birlikte beklentilerin (165 bin kişi) altında kaydedildi, bunun yanında bir önceki ayın verisi 25 bin kişi ve haziran ayı verisi de 61 bin kişi aşağı yönlü revize edildi. Böylece ağustos ayındaki istihdam artışı, önceki son 12 ayın ortalama aylık artışı olan 202 bin kişi seviyesinin altında kaydedildi.
  • İşsizlik oranı ise, ağustos ayında beklentilerle uyumlu olarak %4,3 seviyesinden %4,2 seviyesine geriledi. Ağustosta işsizlerin sayısı 48 bin azalışla 7,11 milyon kişi olurken, istihdam edilenlerin sayısı ise 168 bin artışla 161,4 milyona kişi seviyesinde gerçekleşti.
  • Enflasyonun seyri açısından bakılan ortalama saatlik kazançlar, yani ücretlerdeki artış hızı ise ağustos ayında aylık bazda %0,2’den %0,4 seviyesine yükselerek beklentilerin (%0,3) üzerinde kaydedilirken, yıllık bazda artış hızı ise %3,6’dan %3,8 seviyesine hafif yükseldi, beklentiler ise %3,7 seviyesine yükselmesi yönündeydi.

Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak temmuz ayı sanayi üretimi verisi izlendi. Almanya’da sanayi üretimi aylık bazda haziranda %1,7 oranında artışın ardından temmuzda %2,4 oranında gerileyerek beklentilerin (%0,5 düşüş) üzerinde düşüş sergiledi, yıllık bazda ise sanayi üretiminin daralma hızı %3,7’den %5,3 seviyesine geldi.

Almanya’da temmuz ayı dış ticaret verileri takip edildi. Almanya’da aylık bazda ihracat haziranda %3,4 oranında düşüşün ardından temmuzda %1,7 oranında artışla yurt dışı talepte kısmi toparlanmaya işaret etti ve beklentilerin (%1,1 artış) üzerinde kaydedildi. Aylık bazda ithalatın temmuzda artış hızı %0,2’den %5,4 seviyesine belirgin şekilde yükseldi ve beklentilerin (%0,7 artış) üzerinde kaydedildi.

Yurt içinde ise, Hazine ve Maliye bakanlığı tarafından ağustos ayı Hazine nakit dengesi verisi yayımlandı. Hazine nakit dengesi, ağustos ayında 194,6 milyar TL açık verdi, temmuz ayında ise 136,5 milyar TL açık vermişti, böylece yılın ilk sekiz ayında toplam 1,33 trilyon TL’lik açık oluştu. 12 aylık kümülatif bazda nakit açığı ise temmuz ayındaki 1,331 trilyon TL’den ağustosta 1,588 trilyon TL’ye, GSYH’a oranı ise %3,79’dan %4,52’ye yükseldi (GSYH verisi olarak 2024 yılı 2. çeyrek kümülatif verisi kullanıldı).

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu bir kademe artırarak “B+”dan, “BB-“ye yükseltti, not görünümü ise pozitiften durağana çekti.

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

  • ABD tarafında, Fed’in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, çarşamba günü ağustos ayı TÜFE verileri ve perşembe günü ise ağustos ayı ÜFE verileri izlenecek. Ağustosta manşet TÜFE’nin aylık bazda bir önceki aya benzer şekilde %0,2 oranında artış sergilemesi ve yıllık bazda ise %2,9’dan %2,6 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Ağustosta çekirdek TÜFE’nin de aylık bazda bir önceki aya benzer şekilde %0,2 seviyesinde kaydedilmesi ve yıllık bazda da bir önceki aya benzer şekilde %3,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Manşet ÜFE’nin ise aylık bazda ağustosta bir önceki aya benzer şekilde %0,1 oranında artış sergilemesi ve yıllık bazda ise %2,2’den %1,7 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Ağustosta çekirdek ÜFE’nin ise aylık bazda %0’dan %0,2 seviyesine hızlanması ve yıllık bazda ise bir önceki aya benzer şekilde %2,4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ayrıca perşembe günü istihdam piyasası verilerinden, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Cuma günü, öte yandan eylül ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi takip edilecek.
  • Avrupa tarafında, piyasaların odak noktasında perşembe günü ECB’nin faiz kararı ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşması olacak. Ayrıca ECB’nin yeni makroekonomik projeksiyonları da yayımlanacak. ECB, faizleri haziran ayı toplantısında 25 baz puan indirmesinin ardından temmuz ayı toplantısında beklentilerle uyumlu olarak sabit tutmuştu. ECB’nin karar metninde, faizlerin gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyede tutulacağı yinelenerek, kısıtlayıcılığın seviyesi ve süresinin verilere bağlı olacağı belirtilmişti. ECB Başkanı Lagarde ise, toplantının ardından yaptığı konuşmada, sıkılığın kararını verirken verilere bağlı kalmaya devam edeceklerini belirtmişti. Birçok ECB üyesi ise, yaptıkları son değerlendirmelerinde, genel olarak dezenflasyon sürecinin ilerlediğini, eylül ayında faiz oranlarını indirmenin makul olacağını, ancak faiz indirimlerinin kademeli şekilde devam etmesi gerektiğini belirtmekteler. Swap piyasasında ise, piyasa oyuncuları tarafında ECB’den bu yıl eylül ve aralık aylarında iki adet 25 baz puanlık olmak üzere toplam 50 baz puanlık faiz indirimi beklenmekte. Ayrıca bugün Euro Bölgesi’nde eylül ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni verisi yayınlanacak. Yarın ECB’nin para politikasına yön verecek olan verilerden Almanya’da ağustos ayına ilişkin nihai TÜFE verileri açıklanacak. Çarşamba günü İngiltere’de temmuz ayına ilişkin aylık bazda GSYH büyüme verisi izlenecek. Cuma günü ise, Euro Bölgesi’nde üretimin seyrine ilişkin olarak temmuz ayı sanayi üretimi verisi takip edilecek.
  • Asya tarafında ise, yarın Çin’de ağustos ayı dış ticaret verileri takip edilecek. Ağustosta yıllık bazda ihracatın artış hızının %7’den %6,6 seviyesine kısmi yavaşlaması ve ithalatın artış hızının ise %7,2’den %2,3 seviyesine belirgin şekilde yavaşlaması bekleniyor.

Yurt içinde ise, yarın temmuz ayı sanayi üretimi verisi ve iş gücü istatistikleri, çarşamba günü temmuz ayı ticaret satış hacmi ve ciro endeksleri ve inşaat maliyet endeksi ve perşembe günü temmuz ayı ödemeler dengesi verisi takip edilecek. Cuma günü, ayrıca TCMB tarafından eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlanacak.

  • Sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda aylık olarak mayıs ayında %1,8 oranında artışın ardından haziran ayında %2,1 oranında daralma kaydetmişti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık olarak ise mayıs ayında %0,1 oranında sınırlı artışın ardından haziran ayında %4,7 oranında sert daralma sergilemişti, söz konusu daralma Şubat 2023’teki büyük depremlerden (%8,8 daralma) bu yana en sert daralma olarak kaydedilmişti.
  • Arındırılmamış verilere göre, işsizlik oranı mayıs ayındaki %7,7 seviyesinden haziran ayında 1,2 puanlık artışla %8,9 seviyesine yükselmişti ve böylece son dört ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti, bunun yanında tek haneli seviyelerdeki seyrini aralıksız on dördüncü aya taşımıştı.
  • Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacmi aylık bazda üç aylık düşüşün (martta %0,4 düşüş, nisanda %1,8 düşüş ve mayısta %0,2 düşüş) ardından haziranda Bayram tatilinin de etkisiyle %1,7 oranında artışla iç talepte kısmi toparlanmaya işaret etmişti. Perakende satış hacminin yıllık artış hızı ise mayıs ayındaki %6,2’den haziran ayında %8,6 seviyesine kısmi yükselmekle birlikte Temmuz 2022’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü.
  • Aylık bazda haziran ayında dış ticaret açığındaki hafif daralmanın yanında net hizmet gelirlerindeki artışın (özellikle net seyahat ve taşımacılık gelirlerindeki artışın) ve birincil gelirler kalemindeki açığın azalışının etkisiyle aylık cari denge 0,41 milyar USD fazla vermişti ve böylece aylık bazda cari dengede sekiz aylık aranın ardından fazla verilmişti, beklentiler ise aylık bazda 0,25 milyar USD fazla verilmesi yönündeydi. 12 aylık kümülatif verilere göre cari açık ise, mayıs ayındaki 24,47 milyar USD’den haziran ayı itibarıyla 24,83 milyar USD seviyesine hafif yükselmişti ve böylece Haziran 2022’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. 12 aylık kümülatif cari denge/GSYH oranı ise, Mayıs 2023’te %5,5 seviyesine ulaşmasının ardından Haziran 2024 itibarıyla %2,1 seviyesine iyileşmişti. (2024 yılı 2. çeyrek kümülatif GSYH verisi alındı). Temmuzda ise aylık bazda cari dengenin 0,60 milyar USD seviyesinde fazla vermesi bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Astor Enerji (ASTOR, Nötr): Şirket CEO’su Doğan, Kendi üretim süreçlerinde kullanılan ürünlerin bir kısmını kendi tesislerinde üretmeyi hedeflediklerini bildirdi. Özellikle güç trafoları tarafında yüksek talep artışının Avrupa ve Amerika tarafından geleceğini bildiklerini ekleyen Doğan, tüm kıtalarda yer almak istediklerini aktardı. Ek olarak, yoğun talebi karşılayabilmek adına bütün ürün gruplarında kapasitelerini %100 oranında artırmayı planladıklarını ekledi. ASTOR hissesi Cuma günü %4,3 yükseliş kaydetmişti. (Kaynak: Cnbc-e)

CW Enerji (CWENE, Sınırlı Negatif): CW Enerji’nin 2Ç2024’teki net dönem karı yıllık bazda %102 oranında artarak (vergi gelirine istinaden) 223,8mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket’in satış gelirleri aynı dönemde %71,8 oranında gerileyerek 1.157mn TL olurken, brüt kar %78,2 oranında düşmüş ve 157,1mn TL olmuştur. Brüt kar marjı ise 3,9 puan daralarak %13,6’ye gerilemiştir. Şirket’in operasyonel giderleri %13,1 oranında azalarak 169,9mn TL olurken, 12,8mn TL esas faaliyetlerden zarar kaydedilmiştir. (2Ç2023: 524,3mn TL esas faaliyet karı) CW Enerji’nin 2Ç2024 dönemi FAVÖK’ü 87,7mn TL’yi göstermiştir. (2Ç2023: 592mn TL FAVÖK) Öte yandan, bu çeyrekte 167,6mn TL net finansman gideri (2Ç2024: 229,9mn TL net finansman gideri), 207,4mn TL net parasal kayıp (147mn TL parasal kayıp) yazılmıştır. Vergi öncesi zararı 510mn TL olan şirket 734mn TL’lik vergi geliri kaydetmiştir. Böylelikle net dönem karı 223,8mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

İkinci çeyrek karı sonrasında Şirket’in 6A2024’teki net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre hafif düşerek 356mn TL olarak gerçekleşmiştir.

Emlak Konut GYO (EKGYO, Nötr): Şirket, Dünya Katılım Bankası’ndan 500mn TL kredi kullanmıştır.

Ereğli Demir Çelik, İskenderun Demir Çelik (EREGL, ISDMR, Nötr): Erdemir ve İsdemir’in’in Şanlıurfa GES projeleri ile ilgili “ÇED Başvuru Dosyası” halkın görüşüne açıldı.

Europower Enerji (EUPWR, Sınırlı Pozitif): Şirketi, TEİAŞ tarafından gerçekleştirilen, ihaleye katılmış ve en avantajlı fiyatı vererek ihalede 1. olmuştur. İhale baz bedeli 172,7mn TL’dir.

Doğan Holding (DOHOL, Nötr): Şirketin; Gümüştaş Madencilik’in %75 oranındaki payları ile Doku Madencilik’in % 75 oranındaki paylarını satın alması işlemine Rekabet Kurumu tarafından izin verilmiştir

Vestel (VESTL, Nötr): Vestel CEO’su Güler, çok yakında sözleşme imzalamak üzerinde Uçak eğlence sistemleri alanında görüşmeler yürüttüklerini bildirdi. Cylinda markasını İsveç’in dışında da Norveç’te, Finlandiya’da, Danimarka’da ve İzlanda’da çok hızlı bir şekilde tüketicilerin deneyimini sunuyor olacaklarına değinene Güler, marka satın alımlarına devam edeceklerine değindi. Ek olarak, 3 yılda şirket cirolarını 3 katına çıkarma, ihracat potansiyellerini 2 katına çıkarma hedeflerinden bahsetti. (Kaynak: BloombergHT)

1000 Yatırımlar Holding (BINHO, Nötr): Şirket, %89 oranında pay sahibi olduğu Bin Ulaşım ve Akıllı Şehir Teknolojileri’nin halka arzı için SPK’ya başvuru yapma kararı almıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: Peugeot Türkiye Genel Müdürü Gülin Reyhanoğlu, ağustos ayında otomobil ve hafif ticari araç satışlarının 90bin adet olduğunu hatırlatarak, “Eylül ayında da pazarın 90-95bin adet seviyesinde olacağını öngörüyoruz. 2024’ün başında mart ayında hem grup olarak hem marka olarak 1 milyon ila 1 milyon adetin biraz üstü olarak açıklamıştık. O günlerde sektörde tüm paydaşlar bu konuda hem fikir değildi. Biz temkinli bir iyimserlik benimsiyoruz genel olarak pazara karşı. Ağustos sonu itibarıyla 762 binler seviyesine gelen pazarın 1 milyon adetin biraz üzerine üzerinde kapanacağı konusunda hepimiz hem fikir noktaya geldik şu anda” diye konuştu. (Kaynak: Ekonomim)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Alves Kablo (ALVES): Satış kampanyası sonucunda şirketin Gold Bayileri ile 340,5mn TL tutarında satış sözleşmeleri imzalanmıştır.

CVK Maden İşletmeleri (CVKMD): Şirket ve bağlı ortaklığı Hayri Ögelman Madencilik Yurt dışında yerleşik bir şirket ile “Maden Cevheri Satışı” konusunda anlaşmıştır. Siparişlerin 1,6mn USD’lik kısmı şirkete, 1,8mn USD’lik kısmı Hayri Ögelman Madencilik’e ait olmak üzere toplam bedeli yaklaşık 3,4mn USD’dir.

Europap Tezol Kağıt (TEZOL): 2024’ün 2. çeyrek finansallarına göre Şirket’in net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %82 oranında gerilemeyle 71,5mn TL olmuştur. Satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre %19,5 oranında azalarak 1.006mn TL’ye gerilerken, brüt kar %58 oranında gerileyerek 174mn TL olarak gerçekleşmiştir. 2Ç2024’de Şirket’in FAVÖK’ü %60,5 oranında gerilemeyle 136mn TL olurken, FAVÖK marjı 14,1 puan azalışla %13,5 seviyesinde gerçekleşmiştir.

2. çeyrek karıyla beraber şirketin 6 aylık net dönem karı 113mn TL olurken, geçen yılın aynı döneminde Şirket tarafından 255mn TL net dönem karı kaydedilmişti.

Sonuçların ardından paylaşılan bilgi notu aşağıda yer almaktadır:

“2024 yılında Ramazan ve Kurban bayramları yılın ikinci çeyreğine denk geldiğinden, çalışılan gün sayısının önceki çeyreklere göre azalmıştır. Yılın ikinci çeyreğine tesadüf eden tüm gün kayıplarıyla oluşan üretim kaybının hasılata etkisi oldukça yüksek olmuştur. Çalışılamayan gün sayısındaki artış, bazı hatlarda yapılacak rutin revizyonları ikinci çeyreğe taşıyarak değerlendirilmiştir. Şirketin, 3. çeyrek itibariyle bakım, onarım ve iyileştirme çalışmaları sona ermiştir ve tüm makinalar tam kapasiteye yakın çalışmaktadır. Şirketin aldığı siparişler de tüm kapasite ile üretim yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Alınan siparişleri üretimde yüksek kapasite kullanımıyla teslim ederek hem ciro hem kar rakamlarını en yüksek seviyeye getirmek amaçlanmaktadır. Özellikle kapasite artışı ile birlikte artış seyrinde olduğu gözlenen ihracat gelirlerinin daha yüksek seviyelere taşınacağı, önümüzdeki dönemlerde daha yüksek satış hacmine ulaşılacağı ve pazar payının arttırılacağı öngörülmektedir.”

Katmerciler Ekipman (KATMR): Şirket, yurtdışı kaynaklı 3,8mn USD tutarında Tank Taşıyıcı ve Muhtelif Yedek Parçaları siparişi almıştır. Teslimatlar 2025 yılı içerisinde tamamlanacaktır.

Tuğçelik Alüminyum (TUCLK): Şirketin Sancaktepe ve Gebze fabrikalarının enerji tüketim maliyetlerinin öz tüketimden mahsup edilmesi amacıyla 8.250 kWe – 9899,95 kWp üretim kapasiteli GES yatırımı için yapılan başvurular olumlu sonuçlanmıştır.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!