Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (9.07.2020)

SABAH STRATEJİSİ

Koronavirüs ile ilgili olumsuz haber akışına karşın Çin Şanghay endeksindeki yükselişin sürmesi küresel hisse piyasalarını destekliyor. Dün artıda kapatan ve bu sabah yatay seyreden ABD vadelileri dışında çoğu borsa endeksi artıda. Halihazırda zayıf bir görünüme sahip Dolar ile birlikte Çin Yuan’ında da belirgin yükseliş sürüyor. Yuan’daki yükselişe, diğer Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimlerinin ise katılamadığını ve GOÜ para birimlerinin yatay bir görüntü sergilediğini izliyoruz. TL’de ise bant hareketi devam ediyor. Mevcut fiyatlamalar kapsamında BIST100 endeksi güne %0,4 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Ülke risk primimizin (5 yıllık CDS) tekrar 500’ün üzerine çıkması endekste olası yükselişleri sınırlayabilir ki 120bin seviyesine yaklaşıldıkça satıcılar güçlenebilir. Dün, 120bin seviyesinin üzerinde kalıcı olamayan ve negatif ayrışan endeks günü %0,52 oranında düşüşle kapatmıştı.

MAKROEKONOMİ

Teknoloji şirketlerinin hisselerindeki güçlü performansla ABD borsaları dün alıcılı kapanırken, bugün Asya borsaları Çin öncülüğünde Wall Street’teki pozitif havayı sürdürüyor. Ekonomilerin açılmasıyla birlikte Çin TÜFE verisinin kısmi normalleşmeyi işaret etmesi de endekslere olumlu yansıdı, Çinli yetkilerin hisse senedi piyasalarını yükseltecek adımlar atabileceğinin gözlenmesi sonrası Çin borsaları bu hafta %8’e yakın bir artış gerçekleştirdi. Çin’in üretici fiyat endeksi haziran ayında yıllık %3 geriledi ancak mayıs ayındaki %3,7 gerilemeden daha küçük gerçekleşti, tüketici fiyat endeksi ise gıda fiyatlarının katkısıyla yıllık %2,5 yükseldi.

Bugün ABD tarafında, TSİ 15.30’da 4 Temmuz haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek. ABD’de işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, koronavirüs salgınının işgücü piyasasını etkilemeye başladığı 14 Mart ile biten haftadan bu yana toplam 48,9 milyon kişiye ulaştı. 4 Temmuz haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvurularının ise 1,38 milyon kişi seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Bugün TSİ 19’da Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Vergi Politikaları Merkezi web seminerinde ”Reçete: COVID-19 Ekonomisi için Maliye Politikası” başlıklı konuşma gerçekleştirecek. Bunun yanında, Euro Bölgesi Maliye Bakanları toplantısı bulunmakta. Bir süredir tartışılan 750 milyar Euro’luk kurtarma paketinin kredi ve hibe olarak kullanım şekline ve finansmanına yönelik yeni gelişmeler dikkatle takip edilecek.

Yurt içinde DTH, rezerv ve sermaye hareketlerinin gelişimi izlenecek.

  • BDDK’nın yayınladığı günlük verilere göre 3 Temmuz haftasında DTH miktarında kurumsal kaynaklı azalma gözükmekte. Toplam DTH miktarı 1,05 milyar USD azaldı. Kurumsal DTH’ler yaklaşık 1,91 milyar USD azalırken, geçen haftada bu rakam 0,1 milyar USD artış yönündeydi. Bireysel DTH’lerde geçen haftada olduğu gibi artış görmekteyiz. Bireysel DTH 0,87 milyar USD artarken, geçen haftada bu rakam 0,29 milyar USD artış yönündeydi.
  • TCMB Analitik Bilanço verisine göre 3 Temmuz haftasında dış varlıklar 92,2 milyar USD seviyesinden 92,5 milyar USD seviyesine gelerek 0,3 milyar USD arttı. Bunun neticesinde toplam rezervin 90,2 milyar USD seviyesinden 90,5 milyar USD seviyesine yükseldiğini tahmin ediyoruz. Zorunlu karşılık rakamlarına baktığımızda ise 57,5 milyar USD seviyesinden 56,6 milyar USD seviyesine geriledi. Toplam rezervdeki değişimden zorunlu karşılıktaki değişimi çıkardığımızda net rezervdeki değişime yaklaşık ulaşıyoruz. Buna göre net uluslararası rezervin 1,1 milyar USD artarak 29,1 milyar USD seviyesinden 30,2 milyar USD seviyesine yükseldiğini öngörmekteyiz. Geçtiğimiz hafta TCMB’nin kendi bünyesinde yaptığı swaplardan yaklaşık 3,1 milyar USD rezervleri arttırıcı yönde etkide bulundu.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin haziran ayı verisi takip edildi. Endeks, nisanda gördüğü veri tarihinin en düşük seviyesi olan 19,1 seviyesinin ardından, toparlanmayı sürdürerek haziranda 47,5 seviyesine yükseldi ve son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Türk ihracatçılarının talep koşullarındaki daralmanın sonuna yaklaşıldığına işaret etti.

ŞİRKET HABERLERİ

Aksa Akrilik (AKSA, Sınırlı Negatif): Şirket, geri alınmış olan paylardan 774.833 adet pay satışının 8,00 – 8,18 TL fiyat aralığından gerçekleştirildiğini duyurmuştur.

Anadolu ISUZU (ASUZU, Nötr): Şirketin 16.04.2018 tarihinde “8×8,10×10,12×12 Tekerlekli Tank Taşıyıcı, Konteyner Taşıyıcı ve Kurtarıcı Araç Projesi” ile ilgili olarak T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’na sunduğu teklife ilişkin değerlendirme çalışmaları devam etmektedir. Teklifin geçerlilik tarihinin 31.12.2020 tarihine uzatılmasına ilişkin T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı yazısı şirkete ulaşmış olup, şirket ilgili yazı kapsamında teklifini uzatmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Kimya Sektörü: Kimya sektörü 2019 yılında 20.6 milyar dolarlık rekor bir ihracat gerçekleştirdi. Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 11.44’lük bir pay alan sektör geçen yıl yüzde 18.54 büyüdü. Ortalama 7 bin ihracatçı firmayı temsil eden İKMİB, önceki gün beşincisi düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’ni online gerçekleştirdi. Törene Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister katıldı. Törende kimyanın alt sektör ve ürün gruplarında toplam 28 kategoride ilk beşe girerek ödül almaya hak kazanan 140 firma açıklandı. 2019 yılında kimya sektöründe ihracat şampiyonu ilk üç firma; Socar Türkiye Rafineri ve Petrokimya, Ciner İç ve Dış Ticaret A.Ş ve Eti Maden İşletmeleri oldu. Kaynak: Dünya

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Kafein Yazılım (KFEIN): 08.07.2020 tarihinde Smartiks Yazılım (SMART) payları ile ilgili olarak beher pay başına 17,74 TL fiyatla toplam 982.500 TL nominal değerli 982.500 adet A Grubu halka kapalı statüde imtiyazlı pay alış işlemi (Alper Utkan Şanda 354.166 adet, Nurettin Şendoğan 354.167 adet; Serkan Karahanoğlu 274.167 adet) Borsa dışında gerçekleştirilmiştir. Bu işlem ile birlikte Şirket sermayesindeki payları 08.07.2020 tarihi itibariyle %6,43’e; oy oranı ise %49,80’e yükselmiştir.

Reysaş GYO (RYGYO): Şirket’in Düzce ili Merkez İlçesi portföyündeki 15,3bin m2‘lik arsa üzerinde 3,8bin m2‘lik üç bloktan oluşacak yeni depo yapımı için İnşaat Yapı Ruhsatı alınmıştır.

RTA Laboratuvarları (RTALB): Covid-19 pandemisinin tanısı ve bağışıklığın tespiti amacıyla kullanılmak üzere bir LFT (Lateral Flow Test) hızlı tanı testi (Rapid Test) olan Cirrus markalı ürünün çalışmaları tamamlanmıştır. Ayrıca, Ürün gamını genişletmek amacıyla bağlı ortaklığı A1 Yaşam Bilimlerinin portföyüne çeşitli üreticilerin Covid-19 Multiplex Real Time PCR kitleri eklenmektedir. Bu konuda RTA Laboratuvarları olarak ta üretilen testlerin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Listesine (EUL) başvuru yapılmış olan Diagnovital Sars-CoV-2 Real Time PCR kitinin evrak değerlendirme süreci devam etmektedir. Bu listeye giriş detaylı incelemeler içeren oldukça kapsamlı bir süreçtir. Süreç tamamlandığında sonuç paydaşlarımızın bilgilerine sunulacaktır.

TSKB GYO (TSGYO): Şirket portföyünde yer alan Pendorya Alışveriş Merkezi’nde, Şirket Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek koşullar çerçevesinde kiracıların normalleşme sürecindeki faaliyetlerine destek olunmasını teminen Temmuz 2020 dönemine ilişkin sabit kira bedellerine %40 oranında indirim uygulanmasına karar verilmiştir.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %7,60 seviyesinde sabit kaldı. Merkez Bankası piyasayı toplamda 178,4 milyar TL ile 142,9 milyar TL’si repo ihalelerinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan tutarın 35,5 milyar TL’si %7,25’ten piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi, dar banttaki hareketini sürdürüyor ve bugün sabah saatlerinde %0,66 seviyesinin hemen altında bulunuyor.

Yurt içi tahvil ve bono piyasasında, verim eğrisinin özellikle kısa vadeli kısmında kısmi düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli kısımlarında ise sınırlı yükselişler gözlendi.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi