Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (9.01.2024)

SABAH STRATEJİSİ

Dün BIST100’de aralık ortasından beri kaydedilen en yüksek günlük değer kazancı (%2,5) yaşandı. 77 hisse pozitif bölgede günü sonlandırırken, bankacılık hisselerine ek olarak, BIMAS, SISE ve THYAO’daki yükselişler endeks üzerinde etkili oldu. TUPRS ve CCOLA ise negatif ayrıştı. Bununla birlikte, işlem hacmi de 100 milyar TL’ye yaklaştı. (Son 1 aylık ortalama işlem hacmi 75 milyar TL idi). BIST100’ün güne hafif alıcılı bir görüntüyle başlamasını beklerken, kısa vadeli yakalanan ivme ile 100 günlük ortalamanın da bulunduğu 7.890 direnci açılışta hedef olabilir. Yurtdışı tarafa bakıldığında, ABD’de dün Borsalarda (özellikle teknoloji hisseleri kaynaklı) alıcılı (%0,6-2,2) bir görüntü hakimdi. Ayrıca, Avrupa’da da piyasalar artıda kapattı. Bu sabaha baktığımızda, Asya’da pozitif bir görüntü var, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksindeki yükseliş %0,2 civarında. Diğer taraftan, ABD vadelileri negatif, Avrupa vadelileri ise pozitif. ABD’de bugün dış ticaret dengesi izlenecek. Avrupa Bölgesi’nde işsizlik oranı ile Almanya’da sanayi üretimi açıklanacak diğer veriler arasında.

MAKROEKONOMİ

Almanya’da kasım ayı dış ticaret verileri izlendi. Almanya’da aylık bazda ihracat ekimde %0,4 oranında düşüşle birlikte iki aylık gerilemenin ardından kasımda %3,7 oranında artışla beklentilerin (%0,5 artış) üzerinde toparlanma kaydetti ve dış talebin seyrine yönelik olumlu sinyal verdi. Aylık bazda ithalat ise ekimde %1,1 oranında gerileyerek düşüşünü beşinci aya taşımasının ardından kasımda %1,9 oranında artışla beklentilerin (%0,4 artış) üzerinde toparlanma sergiledi.

Ayrıca Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak kasım ayı fabrika siparişleri verisi takip edildi. Fabrika siparişleri aylık bazda ekimde %3,8 oranında düşüşün ardından kasımda %0,3 oranında artışla kısmi toparlanma kaydetti, bununla birlikte beklentilerin (%1,1 artış) altında kaldı, yıllık bazda ise düşüş hızı %7,3’ten %4,4 seviyesine yavaşladı.

Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde ocak ayına ilişkin Sentix yatırımcı güveni verisi, -16,8’den -15,8 seviyesine hafif yükselerek mayıs ayından bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmekle ve artış eğilimini art arda dördüncü aya taşımakla birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü. Detaylara bakıldığında cari koşullar endeksi -23,5 seviyesinden -22,5 seviyesine üçüncü ayda yükselirken, yatırımcıların gelecek 6 aylık döneme ilişkin değerlendirmelerini yansıtan beklentiler endeksi ise -9,8 seviyesinden -8,8 seviyesine yükselerek dördüncü ayda artış kaydetti ve böylece şubattan bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürdü. Bununla birlikte, ECB’nin, hedefin üzerinde seyreden enflasyonla mücadele kapsamında para politikasını kısıtlayıcı seviyelerde uzun süre devam ettireceğine yönelik beklentilerin etkisiyle önümüzdeki dönemde yatırımcı güveninin negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürmesi bekleniyor.

Ayrıca Euro Bölgesi’nde aralık ayına ilişkin tüketici güveni nihai verisi takip edildi. Bölgede aralık ayına ilişkin tüketici güveni verisi, -15,1 seviyesinden -15 seviyesine hafif toparlanarak Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyede kaydedildi, bununla birlikte negatif bölgedeki zayıf seyrini sürdürdü.

Öte yandan, Euro Bölgesi’nde kasım ayına ilişkin perakende satışlar, ekimde %0,4 oranında artışın ardından kasımda %0,3 düşüşle zayıflama sergiledi, yıllık bazda ise düşüş hızı %0,8’den %1,1 seviyesine geldi. Bu kapsamda, bölgede tüketici talebi, yüksek seyreden enflasyon ve artan borçlanma maliyetleri nedeniyle zayıf kalmaya devam etti.

Yurt içinde ise, imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, aralıkta 0,2 puan artışla 49,7 seviyesine yükselerek ihracat pazarlarında talep koşullarında bozulmanın kısmi hafiflemeyi sürdürdüğüne işaret etmekle birlikte, 50 eşik seviyesinin altındaki seyrini beşinci aya taşıdı. Özellikle, aralıkta Euro Bölgesi’nde devam eden ekonomik zayıflığın genel anlamda ihracat iklimini olumsuz etkilediği gözlendi, buna karşın İngiltere, ABD ve Orta Doğu gibi önemli ihracat pazarlarındaki büyüme aralık ayında Euro Bölgesi’ndeki zayıflığın etkilerini azalttı.

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, kasım ayı dış ticaret dengesi verisi TSİ 16.30’da takip edilecek. Ekim ayında aylık bazda dış ticaret açığı, ihracatın azalması ve ithalatın ise hafif artmasının etkisiyle 61,2 milyar USD’den 64,3 milyar USD seviyesine yükselmişti ve böylece son üç ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti. Ekimde aylık bazda ithalat %0,2 artışla 323 milyar USD seviyesi ile şubat ayından bu yana en yüksek seviyede gerçekleşirken, ihracat ise %1 düşüşle 258,8 milyar USD seviyesine gerilemişti.

Ayrıca Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak kasım ayı sanayi üretimi verisi TSİ 10’da takip edilecek. Sanayi üretimi aylık bazda ekimde %0,4 oranında gerileyerek düşüşünü beşinci aya taşımıştı. Yıllık bazda ise sanayi üretimi eylül ayında %3,6’lık daralmanın ardından ekimde %3,5 oranında daralmıştı. Detaylara bakıldığında, ekimde aylık bazda yatırım harcamalarının göstergesi olan sermaye malları üretimi ve ara mal üretimi %1 oranında düşerken, tüketim malları üretimi %0,4 oranında ve enerji üretimi ise %7,1 oranında artış kaydetmişti. Kasımda ise aylık bazda sanayi üretiminin %0,3 oranında artışla kısmi toparlanması bekleniyor.

ŞİRKET HABERLERİ

Anadolu Efes (AEFES, Nötr): 2024 mali yılına ilişkin Şirket beklentileri aşağıdaki gibidir:
Konsolide Satış Hacminin düşük-orta tek haneli oranda artış göstermesi beklenmektedir.
Meşrubat Grubu Satış Hacminin orta tek haneli büyümesi beklenmektedir.

  • Türkiye meşrubat hacminin orta tek haneli büyümesi beklenmektedir.
  • Uluslararası meşrubat hacminin orta tek haneli büyümesi beklenmektedir.

Konsolide Net Satış Gelirlerinin, kur çevrim farkının etkisinden arındırılmış olarak düşük otuzlu yüzdelerde artması beklenmektedir.
Bira Grubu Net Satış Gelirlerinin kur çevrim farkının etkisinden arındırılmış olarak düşük yirmili yüzdelerde artması beklenmektedir.
Meşrubat Grubu Net Satış Gelirlerinin, kur çevrim farkının etkisinden arındırılmış olarak düşük kırklı yüzdelerinde artması beklenmektedir.
Konsolide FAVÖK Marjının, yaklaşık 100 baz puan daralması beklenmektedir.
Bira Grubu FAVÖK marjının yaklaşık 200 baz puan daralması beklenmekte olup daralmanın artacağına ilişkin riskler bulunmaktadır.
Meşrubat Grubu FVÖK Marjının 2023 yılına göre yatay kalması beklenmektedir.
2024 beklentileri TMS 29’un (Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama) uygulanması sonucu gerçekleşecek muhtemel herhangi bir etkiyi içermemektedir. Yıllık değişimler, enflasyon muhasebesi etkisi içermeyen 2023 yılı mali tabloları baz alınarak verilmektedir. TMS 29 etkilerini içermeyen 2023 yılı finansalları, TMS 29’un etkilerini içerecek yıl sonu sonuçlarıyla birlikte açıklanacaktır.

Alarko Holding (ALARK, Nötr): Bağlı Ortaklığı Alarko Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından; ana faaliyet konusu tarım ve seracılık olan Sanrose Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin toplam sermayesinin %25’ine denk gelen 15bin TL nominal değerli 600 adet hissesinin belirlenen kapanış şartlarının yerine getirilmesi koşuluyla 5mn USD karşılığı TL bedelle satın alınmasını öngören bir hisse devir sözleşmesi imzalanmıştır. Hisse devir sözleşmesi uyarınca, hisse devir bedeli kapanış tarihinde birtakım düzeltmelere tabi tutularak nihai devir bedeli belirlenecek olup konuyla ilgili gelişmeler ayrıca kamuoyuna duyurulacaktır.

Aksa Enerji (AKSEN, Sınırlı Pozitif): Aksa Enerji Üretim A.Ş.’nin grup şirketlerinden Aksa Global Investments’in bağlı ortaklığı NDAR Energies SA, Senegal’in Saint Louis Şehri’nde 255 MW kurulu güce sahip olacak doğalgaz kombine çevrim santralinin finansmanı, kurulması, işletilmesi ve sahip olunmasına yönelik olarak yatırımlara başlayacaktır. Santralin 2026 yılı içerisinde ticari işletmeye geçmesi planlanmaktadır. NDAR Energies SA, hali hazırda Senegal Cumhuriyeti’ne ait elektrik kurumu Senelec ile imzalanmış bulunan 25 yıllık Avro’ya endeksli elektrik satın alım anlaşmasının tarafıdır.

Enerjisa (ENJSA, Nötr): Şirket bağlı ortaklıklarından Enerjisa Müşteri Çözümleri A.Ş. tarafından başvurusu yapılan, kurulu gücü 70MWp / 50MWe olan Ankara ilindeki güneş enerjisi kaynağına dayalı depolamalı elektrik üretim tesisinin ön lisansı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) nezdinde onaylanmıştır.

Koç Holding (KCHOL, Sınırlı Pozitif): Bağlı ortaklıklarından Tat Gıda (TATGD, Nötr) paylarının satış süreci kapsamında bağlayıcı tekliflerin incelenmesi sonucunda; Şirket, Arçelik (ARCLK, Sınırlı Pozitif) ve Aygaz (AYGAZ, Sınırlı Pozitif) dahil Koç Topluluğu şirketleri, Koç Ailesi Üyeleri, Koç Topluluğu ile ilişkili vakıfların sahip olduğu payların Tat Gıda sermayesinin toplam %49,04’üne denk gelen kısmı ve ayrıca 15 adet kurucu intifa senedinin Memişoğlu Tarım Ürünleri Ticaret Limited Şirketi’ne (“Memişoğlu”) satışına yönelik Pay Alım Satım Sözleşmesi imzalanmıştır. Sözleşme uyarınca; Tat Gıda’da sahip olunan Tat Gıda sermayesinin %43,65’ine denk gelen toplam 59,4mn TL nominal değerli paylar, bedeli pay devir işlemlerinin tamamlandığı tarihte (“Kapanış Tarihi”) nakden ve peşin olarak tahsil edilmek üzere ve Kapanış Tarihi esas alınarak hazırlanacak bağımsız denetimden geçmiş finansal tablolardaki net borç ve net işletme sermayesi tutarları üzerinden uyarlamaya tabi olmak koşulu ile 72mn USD karşılığında Memişoğlu’na satılacaktır. Devre konu toplam %49,04 oranındaki Tat Gıda paylarının tamamı için devir bedeli ise kapanış uyarlamasına tabi olmak üzere 80,9mn USD olarak belirlenmiştir.  Tat Gıda’da sahip olunan 6 adet kurucu intifa senedi, Memişoğlu’na Kapanış Tarihi’nde nakden ve peşin olarak tahsil edilmek üzere toplam 1,5mn USD bedel karşılığında satılacaktır. Devre konu toplam 15 adet intifa senedinin bedeli ise 3,75mn USD olarak belirlenmiştir. Devir öncesinde, Tat Gıda’nın sahibi olduğu Ram Dış Ticaret A.Ş.’nin sermayesinin %7,5’ine denk gelen toplam 450bin TL nominal değerli paylar ile Düzey Tüketim Malları Sanayi Pazarlama ve Ticaret A.Ş.’nin sermayesinin %1,1’ine denk gelen toplam 64,8bin TL nominal değerli paylar Koç Holding tarafından satın alınacaktır.  Devir işlemleri, başta Rekabet Kurumu’ndan izin alınması ve yukarıda belirtilen Tat Gıda iştiraklerinin devrinin tamamlanması dahil belirli kapanış koşullarına tabi olacaktır. Pay Devir Sözleşmesi’nin imzalanmasından itibaren 3 ay içinde işlemlerin tamamlanması öngörülmekte olup, tarafların bu süreyi 60 gün uzatma hakkı bulunmaktadır.   Ayrıca, Şirketin nihai ana ortağı Temel Ticaret ve Yatırım A.Ş. ile Memişoğlu arasında, Temel Ticaret’in sahibi olduğu Tat Gıda sermayesinin %3,26’sına denk gelen payların tamamını ya da bir kısmını, Kapanış Tarihi’nden itibaren 6 aylık sürenin sonundan başlamak üzere, 6 aylık bir süre boyunca Memişoğlu’na satma hakkına yönelik de opsiyon sözleşmesi imzalanmıştır.

Yayla Agro Gıda (YYLGD, Sınırlı Negatif): Şirket tarafından 06 Kasım 2023 tarihinde yapılan bildirimde Tat Gıda’nın %53,33 oranındaki paylarının satın alınması için yürütülen süreçte Şirket’in bağlayıcı teklifini Satıcı tarafa ilettiği bildirilmişti. Dün itibariyle bağlayıcı teklifin kabul edilmediği Şirkete iletilmiş olup süreç Şirket açısından sonlanmıştır.

Türk Hava Yolları (THYAO, Sınırlı Pozitif): Türk Hava Yolları, Aralık 2023 dönemine ilişkin trafik sonuçlarını açıklamıştır. Aralık 2022 döneminde 5,5 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2023 yılının aynı döneminde %10,1 artarak 6,1 milyon olarak gerçekleşmiştir. Dıştan dışa transfer yolcu sayısı Aralık 2022 döneminde 2,2 milyon iken, 2023 yılının aynı döneminde %19 artarak 2,6 milyon olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı Aralık 2023 döneminde 2022 yılının aynı dönemine göre 1,8 puan azalarak %79,8 olarak gerçekleşmiştir. Aynı dönemde yurt dışı doluluk oranı %80 olarak gerçekleşirken, yurt içi doluluk oranı %78,5 olmuştur.  Toplam Arz Edilen Koltuk Km (AKK), Aralık 2022 döneminde 16,6 milyar iken, 2023 yılının aynı döneminde %19,4 artarak 19,8 milyar olarak gerçekleşmiştir. Taşınan Kargo-Posta, Aralık 2022 döneminde 137,9 bin ton iken, 2023 yılının aynı döneminde %15,8 artarak 159,7 bin ton olarak kaydedilmiştir.

Ziraat Bankası: Ziraat Bankası, Çin Exim Bank’tan 3 yıl vadeli 500mn USD kaynak temin etti. (Kaynak: AA)

Öte yandan, Ziraat Bankası, beş yıl vadeli eurobond ihracıyla uluslararası piyasalardan 500 milyon dolar borçlanırken, tahvilin getirisi yüzde 8,125 oldu. (Kaynak: Bloomberg HT)

SEKTÖR HABERLERİ

Otomotiv: Türkiye’de 2023 yılında 65 bin 562 “tam elektrikli” otomobil satışı gerçekleşti. Böylelikle, Türkiye elektrikli otomobil satışlarında AB’de 6. sırada yer aldı. Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2023’te yıllık bazda yüzde 57,4 büyüdü. Böylece sektörde ilk kez 1 milyon rakamı aşılarak 1 milyon 232 bin 635 adet satışa imza atıldı. (Kaynak: AA)

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Bülbüloğlu Vinç (BVSAN): Şirketin sermayesinin %85’ine sahip olduğu Bülbüloğlu Çelik End.San.ve Tic. A.Ş, yurt içi bir firmanın Macaristan NATO projesi için çelik konstrüksiyon hangar yapım sözleşmesini imzalamıştır. Söz konusu sözleşme 3.000 ton çelik imalatı ve montajını içermekte olup, sözleşme bedeli KDV hariç 9,2mn EUR’dur.

Ebebek Mağazacılık (EBEBK): Aralık 2023’te Türkiye’de ebebek mağazaları ve e-ticaret kanalından satılan toplam ürün adedi 6,96mn olarak gerçekleşmişken, bu sayı Aralık 2022’de 5,80mn’dur. Aralık 2023’te sona eren 12 aylık dönemde Türkiye’de ebebek mağazaları ve e-ticaret kanalından satılan toplam ürün adedi 81,64mn olarak gerçekleşmişken, bu sayı 2022’nin aynı döneminde 69,35mn’dur.

LDR Turizm (LIDER): Şirket, 2023 yılında yapılan toplam 865 araç alımı gerçekleştirmiştir ve toplam araç alım fatura tutarı KDV hariç 687,1mn TL tutarına ulaşmıştır. 31.12.2023 tarihi itibariyle filosundaki araç adedi toplam 3356’dır.

Sanica Isı (SNICA): Şirket, üst yapı boru ve radyatör ürünlerinin satışı ile ilgili olarak 22mn TL tutarında ürün satış sözleşmesi imzalamıştır.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi