Borsa Şirket Haberleri / Ziraat Yatırım – (8.12.2023)

SABAH STRATEJİSİ

BIST100 dün %1,6’lık yükselişle son 8 işlem gününün en yüksek günlük değişimini kaydetti. Kapanış 7.979’dan gerçekleşirken 81 hisse pozitif tarafta günü tamamladı. Ulaştırma ve Metal Ana endeksleri yükselişi destekledi. Bankacılık hisseleri ise negatif ayrıştı. ABD’de tarafında dün Dow Jones ve S&P %0,2 ve %0,8 yükseliş kaydederken, Nasdaq, özellikle Google’ın sahibi Alphabet’in yeni ileri yapay zeka modeli olan Gemini’ı tanıtmasının etkisiyle, %1,3 arttı. Ek olarak, haftalık işsizlik maaşı başvuruları beklentilere paralel gerçekleşti. Öte yandan, ABD on yıllık tahvil faizi %4,14 seviyesinde günü tamamladı. Avrupa tarafındaki endekslerde ise genel olarak kar satışları hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,2 ekside kapattı. Bu sabaha baktığımızda, Asya’da genel olumlu bir görüntü var, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksindeki yükseliş %0,7 civarında. Diğer taraftan, ABD ve Avrupa vadelileri karışık seyrediyor. Bu ortamda BIST100’ün güne hafif alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Haftanın kritik verisi olan ABD tarım dışı istihdam (beklenti 185bin) TSİ 16:30’da açıklanacak. İlave olarak, işsizlik oranı (beklenti %3,9) ve ortalama saatlik kazançlarda (beklenti aylık %0,3, yıllık %4,0) takip edilecek. ABD Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi aralık öncü verileri de izlenecek. Son olarak, Almanya’nın TÜFE verisini TSİ 10:00’da açıklaması bekleniyor.

MAKROEKONOMİ

ABD tarafında, 2 Aralık haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, beklentilerle uyumlu olarak 219 bin kişi seviyesinden 220 bin kişi hafif yükselmekle birlikte tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürdü.

Ayrıca Avrupa tarafında, üretimin seyrine ilişkin olarak Almanya’da ekim ayı sanayi üretimi verisi takip edildi. Buna göre, Almanya’da sanayi üretimi aylık bazda ekimde %0,4 oranında gerileyerek düşüşünü beşinci aya taşıdı, beklentiler ise sanayi üretiminin %0,2 artışla hafif toparlanması yönündeydi. Yıllık bazda ise sanayi üretimi eylül ayında %3,6’lık daralmanın ardından ekimde %3,5 oranında daraldı. Detaylara bakıldığında, ekimde aylık bazda yatırım harcamalarının göstergesi olan sermaye malları üretimi ve ara mal üretimi %1 oranında düşerken, tüketim malları üretimi %0,4 oranında ve enerji üretimi ise %7,1 oranında artış kaydetti.

Bunun yanında, Euro Bölgesi’nde bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi nihai verileri açıklandı. Euro Bölgesi ekonomisinin ikinci çeyrekte çeyreklik bazda büyüme hızı %0,2’den %0,1 seviyesine aşağı yönlü revize edilirken, üçüncü çeyrekte ise revize veriyle uyumlu olarak %0,1 oranında daralma sergiledi, yıllık bazda ise büyüme hızı ikinci çeyrekte %0,5’ten %0,6 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edilirken, üçüncü çeyrekte ise büyüme hızı %0,1’den %0 seviyesine aşağı yönlü revize edilerek ekonomide durağan seyre işaret etti.

Yurt içinde ise, kasım ayı Hazine nakit dengesi verisi yayınlandı. Hazine nakit dengesi, kasım ayında 95,3 milyar TL fazla verdi, ekim ayında ise 82,2 milyar TL açık vermişti, 12 aylık kümülatif nakit açığı ise kasımda 532,6 milyar TL’den 536,8 milyar TL’ye, GSYH’a oranı ise %2,35’ten %2,37’ye yükseldi (GSYH verisi olarak 3. çeyrek kümülatif verisi kullanıldı). Alt detaylara bakıldığında gelirlerde aylık %56,2 oranında artış gözlenirken, giderler ise faiz giderlerindeki aylık %45,3 oranındaki belirgin artışa karşın faiz dışı giderlerdeki aylık %13,2 oranındaki daha sınırlı artışın etkisiyle %16,5 oranında artış sergiledi ve böylece gelirlerdeki artış giderlerdeki artışın üzerinde kaydedildi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, TSİ 16.30’da kasım ayı tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri izlenecek. Ekim ayında tarım dışı istihdam artışı, 297 bin kişi seviyesinden 150 bin kişi seviyesine gerileyerek beklentilerin (180 bin) üzerinde düşüş kaydetmişti ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. İşsizlik oranı ise, ekim ayında %3,8’den %3,9 seviyesine yükselmişti ve böylece ocak ayından bu yana en yüksek seviyede kaydedilmişti, beklentiler ise %3,8 seviyesinde seyretmesi yönündeydi. Ekimde işsiz sayısı 146 bin kişi artışla 6,51 milyon kişi seviyesine yükselirken, istihdam edilenlerin sayısı ise 348 bin kişi azalışla 161,2 milyon kişi seviyesine gerilemişti. Enflasyonun seyri açısından bakılan ortalama saatlik kazançlar, yani ücretlerdeki artış hızı ise ekim ayında aylık bazda %0,3’ten %0,2 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,3) altında gelmişti, yıllık bazda artış hızı da %4,3’ten %4,1 seviyesine gerilemişti ve böylece Haziran 2021’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü. Bu kapsamda ortalama saatlik kazançlar verileri, ücretler kaynaklı enflasyonist baskıların kısmi yavaşladığına işaret etmişti. Kasımda ise tarım dışı istihdam artışının 150 bin kişi seviyesinden 185 bin kişi seviyesine hafif yükselmesi, işsizlik oranının bir önceki aya benzer şekilde %3,9 seviyesinde seyretmesi ve saatlik kazançların aylık bazda artış hızının %0,2’den %0,3’e yükselmesi ve yıllık bazda ise %4,1’den %4 seviyesine hafif yavaşlaması bekleniyor.

Öte yandan, ABD’de aralık ayına ilişkin Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi takip edilecek. Kasımda Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, 63,8’den 61,3’e gerilemişti. Detaylara bakıldığında, kasımda cari koşullar alt endeksi 70,6’dan 68,3’e gerilerken, beklentiler alt endeksi ise 59,3’ten 56,8’e gerilemişti. Kasımda ise tüketici güven endeksinin 62 seviyesine hafif yükselmesi bekleniyor.

Avrupa tarafında, ECB’nin para politikasına yön verecek olan enflasyon verilerinden, Almanya’da kasım ayı nihai TÜFE verileri TSİ10’da takip edilecek. Öncü verilere göre Almanya’da manşet TÜFE, aylık bazda ekimde %0 oranında gerçekleşerek yatay seyretmesinin ardından kasımda %0,4 oranında düşüşle beklentilerin (%0,1 düşüş) üzerinde gerilemişti ve böylece aralık ayından bu yana en sert düşüş kaydedilmişti, yıllık bazda ise %3,8’ten %3,2 seviyesine gerilemişti ve böylece Haziran 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti, beklentiler ise %3,5 seviyesine gerilemesi yönündeydi. Ayrıca yıllık bazda çekirdek TÜFE ise kasım ayında %4,3’ten %3,8’e gerileyerek Ağustos 2022’den bu yana en düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü.

ŞİRKET HABERLERİ

Galata Wind Enerji (GWIND, Sınırlı Pozitif): Şirkete ait, Bursa Nilüfer’de inşaatı devam eden “Taşpınar Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi Projesi”nin 42,6 MW’lık Yardımcı Kaynak kurulu gücünün (Hibrit GES) 9,4 MW’lık kısmı bakanlık kabulü yapılarak devreye alınmıştır.

Tav Havalimanları Holding (TAVHL, Sınırlı Pozitif): TAV Havalimanları’nın Kasım ayında hizmet verilen yolcu sayısı 5,85mn olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam 2022 yılı aynı ayına göre %15 oranında artışa işaret ederken, salgın öncesi dönem olan 2019 yılı Kasım ayına göre de %22 oranında daha yüksek seviyededir. Ekim ayında ise Şirket’in hizmet verdiği yolcu sayısı 9,46mn idi. Kasım ayı yolcu sayıları ile birlikte TAV Havalimanları’nın 2023 yılının ilk 11 ayında toplam hizmet verilen yolcu sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %22 oranında, 2019 yılının aynı dönemine göre ise %6 oranında artarak 89,93mn’a ulaşmıştır.

SEKTÖR HABERLERİ

Halka Arz: Sermaye Piyasası Kurulu, Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’nin halka arzını onaylamıştır. 1 TL nominal değerli paylar 55,08 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacaktır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

Atakey Patates (ATAKP): Şirket, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından düzenlenen “2024 Yılı Altınova, Gözlü ve Konuklar Tarım İşletmeleri Sulu Sahalarda Patates Tohumluğu Üretimi Arazi Kiralama” ihalesinde, patates tohumu üretimi amacıyla gerçekleştirilen açık artırma usulü sunduğu teklif ile, Altinova ve Gözlü bölgelerinde toplamda 3.768 dekar arazi kiralama hakkı kazanmıştır.

DAP Gayrimenkul (DAPGM): Şirket ortaklarından Ziya Yılmaz’ın Şirkete 05/12/2023 tarihinde iletilen açıklamalarında yer alan beyanı doğrultusunda; toplam 631,4mn TL Şirket hesaplarına sermaye avansı olarak aktarılmıştır.

Ebebek Mağazacılık (EBEBK): Kasım 2023’te Türkiye’de ebebek mağazaları ve e-ticaret kanalından satılan toplam ürün adedi 6,7mn olarak gerçekleşmişken, bu sayı Kasım 2022’de 5,3mn adettir. Kasım 2023’te sona eren 11 aylık dönemde Türkiye’de ebebek mağazaları ve e-ticaret kanalından satılan toplam ürün adedi 74,7mn olarak gerçekleşmişken, bu sayı 2022’nin aynı döneminde 63,5mn adettir.

Meka Beton Santralleri (MEKAG): Şirket, yurt içi yerleşik bir şirketten kırma eleme tesisi siparişi almıştır. Sipariş bedeli KDV Dahil 1,5mn EUR’dur. Sözleşme bedelinin %30’u oranında avans ödemesi alınacaktır.

Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi