SABAH STRATEJİSİ
Dün yaşanan pozitif hava bu sabah yerini nötr bir görüntüye bırakmış durumda. ABD vadelileri ve Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yatay. Bu arada tatilden dönen Çin’de Şanghay endeksi pozitif bölgede seyrediyor. Diğer taraftan, ABD’de borçlanma tavanı ve doğal gaz fiyatları kısa vadeli rahatlama yaratsa da piyasalarda kırılganlık devam ediyor. Brent petrol 80 USD’nin üzerinde. ABD on yıllık tahvil faizi de günün önemli verisi olan ABD tarım dışı istihdam verisi (Beklenti: 500bin) öncesinde %1,60 sınırında. İyi bir veri Fed’in kasım ayında tahvil alımını azaltmaya başlayacağı beklentilerini beraberinde getireceği için ABD on yıllık tahvil faizinde yükseliş sürebilir ki bu da Dolar güçlenmesine ve kırılgan olan borsalarda satışa neden olabilir. Veriye kadar ise yatay hareketler sürebilir. Küresel piyasalarla yön bulan BIST100 endeksi de gün içerisinde yurtdışı borsalarla birlikte hareket etmeye devam edebilir. Endeksin güne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.
MAKROEKONOMİ
Global tedarik zincirindeki sıkıntıların yansımasını gördüğümüz bir başka veri de Almanya’nın ağustos ayına ilişkin sanayi üretimi verisi oldu. Ağustosta sanayi üretimi %4 düşerken, yıllık büyüme hızı da %6’dan %1,7’ye geriledi. Otomobil üretimi aylık %17 düştü. Raporda üreticiler ara malı arzındaki sıkıntıların üretimi sınırlandırdığını belirtti. Bundan sonraki süreçte enerji fiyatlarındaki artışın tedarik zincirindeki sıkıntıları daha da derinleştirmesi olası gözükmekte.
Dün ECB toplantı tutanakları yayınlandı. Tutanaklara göre varlık alım hızındaki ılımlı azalmada üyelerin enflasyona ilişkin endişeleri rol oynadı. Fakat bazı üyeler, varlık alım azaltımının daha hızlı olması gerektiğini savundu. Tutanaklara göre bazı üyeler piyasanın zaten 2022 Mart sonuna kadar PEPP kapsamındaki net alımların son ermesini beklediğini ve PEPP hariç de para politikasının oldukça destekleyici olduğunu belirtti. Ayrıca tutanaklarda enflasyon görünümünde risklerin yukarı yönlü olduğu belirtildi.
Dün TCMB tarafından 1 Ekim haftasına ilişkin banka ve kredi kartı harcama istatistikleri yayınlandı. Banka ve kredi kartı harcamaları haftalık %7,3 ile belirgin arttı. Veride haftalık bazda özellikle kamu/vergi ödemeleri kalemi toplam artışın %60,7’sini oluşturdu. Son zamanlardaki trende baktığımızda iç talepte belirgin yavaşlama görülmemekte.
Öte yandan, Hazine nakit dengesi eylül ayında 32,9 milyar TL açık verdi. 12 aylık kümülatif nakit açığı, 114 milyar TL’den 116 milyar TL’ye sınırlı yükseldi. Yıla başlarken %4 seviyelerinde olan Hazine nakit açığı/GSYH oranı da eylülde bir önceki aya göre yatay kalarak %1,96 seviyelerinde gerçekleşti. Gelirler aylık %36,6 düştü, fakat temmuz ayında ödenmesi gereken vergi kalemlerinin yaklaşık 27 milyar TL’lik kısmı ağustos ayında Hazine hesaplarına girmişti. Bu durumun yarattığı baz etkisi de aylık düşüşü artırmakta. Giderler de tamamına yakını faiz dışı harcamalar kaynaklı ve %30 arttı.
Haftanın son iş gününde dikkatler eylül ayına ilişkin ABD tarım dışı istihdam verisinde olacak ve varlık alım azaltımının zamanlamasına yönelik daha net resim oluşturmak için veri piyasanın merceğinde olacaktır.
- Geçen ay Delta varyant yayılımının kısmi etkisiyle tarım dışı istihdam 235 bin kişi artarak beklentileri karşılayamamıştı. Bu hafta açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi konaklama ve eğlence sektörü kaynaklı eylül ayında 568 bin kişi arttı. Beklentilerden iyi gelen ADP özel sektör verisi sonrası, haftalık işsizlik maaşı başvuruları da olumlu geldi. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları 2 Ekim’le sona eren haftada 362 binden 326 bin kişiye geriledi. Son haftalarda veride Federal yardımların sona ermesine rağmen artış görüyorduk. Verideki azalışa Delta varyant vaka sayısındaki azalmanın ve Ida kasırgasının istihdam piyasasında yarattığı olumsuz durumun ortadan kalkmasının katkı sunduğu düşünülmekte. Neticede beklentiler, istihdam piyasasına yönelik ek yardımların sona ermesiyle tarım dışı istihdam artış hızının artması ve eylülde 500 bin kişi gerçekleşmesi yönünde. Bir yandan da emek arzının yeterli olmadığı yönünde firmaların bildirimleri raporlara yansımaya devam etmekte. Dolayısıyla ücretlerdeki seyir de hem bu açıdan hem de enflasyonist baskılar açısından önemli olacaktır.
Bugün yurt içinde eylül ayına ilişkin İŞKUR işgücü piyasası istatistikleri açıklanacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Enerjisa, Brisa (ENJSA, BRISA, Nötr): Enerjisa Enerji’nin çoğunluk hissesine sahip olduğu, Eşarj ile Brisa arasında 2019’da imzalanan anlaşma kapsamında İstanbul, Bursa, Denizli, Antalya, Tekirdağ, Trabzon ve Adana’daki Brisa’nın seçili Otopratik mağazalarında şu ana kadar toplam 8 hızlı elektrikli şarj istasyonu devreye alındı. Enerjisa Enerji, Brisa iş birliğiyle hızlı elektrikli şarj istasyonu sayısını yılsonuna kadar 17’ye çıkaracak. (Kaynak: AA)
Karsan (KARSN, Nötr): Şirketin ürün çeşitlendirme kapsamında planladığı yatırımın Yatırım Teşvik Belgesi’ne bağlanması amacıyla T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’ne yapılan “Yatırım Teşvik Belgesi” başvurusu 6 Ekim 2021 tarihinde onaylanmıştır. Teşvik belgesine bağlanan yatırım tutarı 240,8mn TL’dir. “Bölgesel Teşvik Uygulamaları” kapsamında değerlendirilmiş olan yatırım için sağlanan 4. Bölge’ye ilişkin destek unsurları şunlardır: Sigorta Primi İşveren Hissesi, Vergi İndirimi, Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV İstisnası ve Faiz Desteği.
Koç Holding (KCHOL, Nötr): T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından ilan edilen Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi’ne ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanının, yatırım dönemi dahil 40 yıl süre ile İşletme Hakkının Verilmesi yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesi kapsamında gerçekleştirilen açık artırma sonucunda, şirketin bağlı ortaklığı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş. tarafından verilen 2.531mn TL tutarındaki teklif, en yüksek teklif olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu İhale sonucunun kesinleşmesi Rekabet Kurulu ve Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun nihai onayına tabidir.
SEKTÖR HABERLERİ
Akaryakıt: Motorinin litre fiyatına gece yarısından geçerli olmak üzere 35, benzinin litre fiyatına ise 26 kuruş zam geldi. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre, motorin zammı pompa fiyatına ortalama 23 kuruş olarak yansıyacak. Kalan 12 kuruşluk kısım ise devrede olan eşel mobil sistemi gereği ÖTV gelirinden karşılanacak. Benzine gelen 26 kuruş zammın tamamı ise eşel mobil sisteminden karşılanacağından pompa fiyatlarına yansımayacak.
Halka Arz: Sermaye Piyasası Kurulu, Hedef Holding AŞ’nin 1,96 liradan, Gelecek Varlık Yönetimi AŞ’nin 13,65 liradan, Anatolia Tanı ve Biyoteknoloji Ürünleri Araştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret AŞ’nin ise 21,00-22,50 lira fiyat aralığından halka arz başvurusunu onayladı.
Savunma: Reuters’ın haberine göre, F-35 programından çıkarılan Türkiye, hava kuvvetlerini moderize etmek için ABD’den Lockheed Martin yapımı 40 F-16 savaş uçağı ve mevcut savaş uçaklarını için yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın almak istiyor. Konuya yakın kaynaklara dayandırılan haberde, henüz Yabancı Ordu Satış (FMS) sürecinde olan satış anlaşmasının, ABD Dışişleri Bakanlığı ile anlaşmaları bloke etme yetkisi bulunan ABD Kongresi’nin de onayına tabi olduğu belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü Reuters’a, “Politikası gereği Dışişleri Bakanlığı, resmi olarak Kongre tarafından onaylanana kadar, teklif aşamasındaki savunma satış veya transferlerini teyit etmez” dedi.
Telekomünikasyon: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, “(Operatörlerin fiberde ortak altyapı şirketi talebi) Ortak altyapı şirketi kurulması yönünde somut bir adım için ilerleniyor.” dedi. Somut bir adım atılması noktasında, bir ortak altyapı şirketi kurulmasıyla ilgili bir çalışma yürüyor şeklinde konuştu. (Kaynak: AA)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
İzmir Fırça (IZFAS): Şirketin 07.10.2021 tarihindeki Yönetim Kurulu kararı ile, %51 oranında bağlı ortaklığı olan İzmir Rulo San.Tic.A.Ş.’ nin sermayesinin %15’ine karşılık gelen 150bin TL nominal değerli hissesi 1mn TL’ye satın alınmış olup söz konusu bağlı ortaklıktaki pay %66 oranına yükselmiştir.
Kontrolmatik (KONTR): Şirket ile yabancı bir müşterisi arasında; Irak Kalar çelik fabrikası 132/33 kV 2×50 MVA trafo merkezi yapımı işi için toplam bedeli, 4,15mn USD tutarında bir yurt dışı satış sözleşmesi imzalanmıştır.
Türk İlaç (TRILC): Şirket yoğun bakım ünitelerinde akut böbrek yetmezliği tedavisinde kullanılan hemofiltrasyon solüsyon ürünleri için yurt dışı ve yurt içi satış dağıtımlarını yapmak üzere TMP Ekstrakorporeal firması ile410 bin torba satış kontratı imzalanmıştır. Söz konusu kontratın toplam değeri 14,35mn TL tutarındadır.
FAİZ PİYASALARI
Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %18 seviyesinde oluştu. TCMB dün 62 milyar TL’lik (%18’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 339 milyar TL oldu.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi