SABAH STRATEJİSİ
Küresel piyasalar önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısı ile kritik enflasyon verisi öncesinde yavaş yavaş bekleme moduna geçerken, borsalarda kısmi baskı gözleniyor. Dün S&P500 endeksi %0,4 oranında gerilerken, bu sabah vadelilerde %0,2 oranında düşüş görülüyor. Euro STOXX 50 vadelisi yaklaşık %0,5, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi de %0,4 civarında geriliyor. Dün Kanada Merkez Bankası’nın sürpriz faiz artırımı merkez bankalarının şahin duruşlarını koruyabileceğini hatırlattı. Önümüzdeki hafta Fed’in pas geçeceğine yönelik ihtimal %78’den %67’ye geriledi. Tahvil faizlerinde de yükseliş gözlendi. Fed’den temmuz ayında ise 25 baz puan faiz artışı bekleniyor. Yurtiçi tarafa bakıldığında, döviz kurlarının daha yukarıda denge arayışı devam ederken, dün BIST100 de dövizdeki yükselişi yakalamaya çalıştı. Dövizi geliri veya fazlası olan şirketlerin ön plana çıktığı ve 85 hissenin artıda kapattığı günde BIST100 endeksi %3,2 oranında primle günü tamamladı. Bu sabaha bakıldığında dünkü gibi olmasa da kurlarda kısmi yükseliş gözleniyor. BIST100 de güne hafif artıda başlamak isteyebilir. Bugünkü veri takvimine bakıldığında; yurtdışında ABD’de haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi ve Euro Bölgesi’nde bu yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyümesinin nihai verileri öne çıkarken, yurtiçinde TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayımlanacak.
MAKROEKONOMİ
Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından Ekonomik Görünüm Raporu yayınlandı. Raporda, küresel ekonominin büyüme tahmini, bu yıl için enflasyonda gözlenen iyileşme ve Çin yönetiminin Covid-19 kısıtlamalarını kaldırmasının etkisiyle %2,6’dan %2,7 seviyesine hafif yükseltilirken, 2024 yılı büyüme tahmini ise %2,9 seviyesinde korundu.
- ABD’nin bu yıla ilişkin büyüme tahmini %1,5’ten %1,6’ya ve 2024 yılı büyüme tahmini %0,9’dan %1 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edildi. Euro Bölgesi’nin bu yıla ilişkin büyüme tahmini %0,8’den %0,9’a hafif yükseltilirken, 2024 yılı büyüme tahmini %1,5 seviyesinde korundu. Çin’in ise bu yıla ilişkin büyüme tahmini %5,3’ten %5,4’e ve 2024 yılı büyüme tahmini %4,9’dan %5,1 seviyesine hafif yukarı yönlü revize edildi.
- Gerileyen enerji fiyatlarının ve enflasyon oranlarının, arz darboğazlarının hafiflemesinin, Çin ekonomisinin Covid-19 sonrası yeniden açılmasının ve güçlü istihdamın ekonomik toparlanmaya katkıda bulunduğu, bunun yanında söz konusu toparlanmanın geçmiş yıllara göre zayıf olacağı belirtildi.
- Ayrıca küresel ekonominin güçlü ve sürdürülebilir büyümede uzun bir yolu olduğu belirtilerek, küresel ekonomik gelişmelerin iyileşmeye başlamakla birlikte kırılganlıkların devam ettiği vurgulandı.
- Özellikle, yüksek enflasyon ve küresel merkez bankalarının, fiyat baskılarını kontrol altına almak amacıyla uyguladığı kısıtlayıcı politikalar nedeniyle küresel ekonomide zayıf bir toparlanma olmasının beklendiği ifade edildi.
- Raporda, küresel çapta enerji ve gıda fiyatları hariç çekirdek enflasyonun beklenenden daha yüksek olduğu ve yüksek faiz oranlarının, özellikle konut ve finans piyasalarında giderek hissedildiği ifade edildi.
- Bunun yanında, yatırımcıların riskleri yeniden değerlendirmeleri ve finansal koşulların sıkılaşmasıyla bazı finansal piyasalarda stres belirtilerinin görülmeye başlandığı belirtildi.
- Ayrıca hükümetlerin destekleyici mali politikalarının, Covid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının şoklarına karşı küresel ekonomiyi desteklemede hayati rol oynadığı belirtilerek, bugün birçok ülkenin daha yüksek bütçe açıkları ve daha yüksek kamu borcu ile karşı karşıya kaldığı vurgulandı.
- Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahmini ise, bu yıl için %2,8’den %3,6 seviyesine yükseltilirken, 2024 yılına ilişkin büyüme tahmini ise %3,8’den %3,7’ye çekildi. Özellikle, 2023 yılı büyümesinde zayıf ihracatın etkisinin görüleceği, buna karşın iç talebin Türkiye’nin ekonomik büyümesinin ana itici gücü olmaya devam edeceği vurgulandı.
- Türkiye’de meydana gelen yıkıcı depremlerin neden olduğu geniş çaplı hasarın ardından başlatılan yeniden yapılanma sürecinden kaynaklanan desteğin, ekonomik faaliyetlerdeki kesintinin olumsuz etkisini büyük ölçüde telafi edeceği belirtildi.
- Raporda, Türkiye’de yıllık ortalama TÜFE tahmini bu yıl %44,6’dan %44,8’e yükseltilirken, gelecek yıl için %41,4’ten %40,8 seviyesine gerilemesi beklenmekte, işsizlik oranının bu yıl %10 ve gelecek yıl %9,9 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülmekte.
ABD tarafında, nisan ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisi açıklandı. Aylık bazda ihracat nisan ayında %3,6 düşüşle 249 milyar USD’ye gerilerken, ithalat ise nisanda aylık bazda %1,5 artışla 323,6 milyar USD seviyesine yükseldi. Böylece nisanda dış ticaret açığı aylık bazda ihracatın düşüşü ve ithalatın artışıyla 60,6 milyar USD’den 74,6 milyar USD seviyesine yükselerek son altı ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti.
Almanya’da sanayi üretimi, martta aylık %2,1 oranında düşüşün ardından nisanda aylık %0,3 oranında artışla kısmi toparlanma kaydetti, bunun yanında beklentilerin (%0,6 artış) altında kaldı. Detaylara bakıldığında, nisanda sermaye malları üretiminde (%0,3 düşüş), ara mal üretiminde (%0,2 düşüş) ve enerji üretiminde (%1,5 düşüş) düşüşler gözlenirken, tüketim malları üretiminde (%1,5 artış) ve inşaat üretiminde (%2 artış) kaydedildi. Ayrıca bölgede enerji krizine yönelik endişelerin yatışmasına karşın nisanda enerji yoğun sanayi kollarında üretim %1,1 gerilemeyle düşüşünü yavaşlayarak sürdürdü.
Bunun yanında, Kanada Merkez Bankası, önceki son iki toplantısında politika faiz oranını sabit tutmasının ardından dünkü toplantısında 25 baz puan artışla %4,75 seviyesine yükseltti ve böylece politika faizi 2001’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı, beklentiler ise %4,50 seviyesinde sabit tutulması yönündeydi. Ayrıca Banka, ülke ekonomisinde aşırı talebin beklenenden daha kalıcı olduğunu belirtirken, para politikasının, arz ve talebi dengelemesi ve enflasyonun sürdürülebilir biçimde %2’lik hedefe dönmesi açısından yeterince kısıtlayıcı olmadığını vurguladı.
Yurt içinde ise, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından mayıs ayı Hazine nakit dengesi verisi yayınlandı. Hazine nakit dengesi, mayısta 169,8 milyar TL fazla verdi, nisanda 159,1 milyar TL açık vermişti, 12 aylık kümülatif nakit açığı ise mayısta 519,6 milyar TL’den 499 milyar TL’ye, GSYH’a oranı ise %3’ten %2,9’a geriledi (GSYH verisi olarak 1. çeyrek kümülatif verisi kullanıldı). Alt detaylara bakıldığında gelirlerde aylık %149,8 oranında güçlü artış gözlenirken, giderler ise faiz dışı giderlerdeki aylık %8,5 oranındaki düşüşe karşın faiz giderlerindeki aylık %255 oranındaki artışın etkisiyle aylık %9,1 oranında artış kaydetti. Dipnotlara bakıldığında, nisan ayının son iş gününde bankalar aracılığıyla tahsil edilen vergilerin yaklaşık 70 milyar TL’lik kısmının, tahsilat protokolleri gereğince mayıs ayında Hazine hesaplarına yansıdığı belirtilmekte, bu kapsamda mayısta gelirlerdeki güçlü artışın önemli bir kısmının buradan kaynaklığı görülmekte. Bunun yanında mayıs ayında aylık bazda faiz giderleri, geçen yılın aylık ortalamasının belirgin şekilde üzerinde gerçekleşti.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 3 Haziran haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 15.30’da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, 230 bin kişi seviyesinden 232 bin kişi seviyesine hafif yükselişle iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmekle birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüştü.
Ayrıca Euro Bölgesi’nde bu yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi nihai verileri TSİ 12’de açıklanacak. Euro Bölgesi ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde %0 büyüme sergileyerek durağan seyre geçmenin ardından revize verilere göre bu yılın ilk çeyreğinde öncü verilerle uyumlu olarak %0,1 oranı ile beklentilerin (%0,2 büyüme) altında büyüme kaydetmişti.
Diğer yandan, bugün TCMB tarafından haftalık DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayınlanacak.
- Yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon hareketine BDDK’nın yayınladığı günlük verilerden de bakıyoruz. 2 Haziran haftasında toplam DTH miktarı 0,26 milyar USD (bireysel 0,37 milyar USD düşüş ve kurumsal 0,11 milyar USD artış) azaldı. Toplam YP mevduatın toplam mevduat içerisindeki oranı %39,4’ten %40,6’ya yükseldi. TL kredilerde haftalık %0,32 artış, YP kredilerde %0,10 düşüş, toplam kredilerde ise kur etkisinden arındırılmış bazda baktığımızda %0,20 artış görmekteyiz.
- TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 2 Haziran haftasında toplam ve net rezervin arttığını hesaplamaktayız. İlgili haftada toplam rezervin 1,9 milyar USD artışla 100,4 milyar USD seviyesine yükseldiğini, net uluslararası rezervin ise 1,6 milyar USD artışla -2,8 milyar USD’ye geldiğini ve son üç haftada negatif bölgede seyrettiğini öngörmekteyiz.
SEKTÖR HABERLERİ
Lojistik: Yılın ilk 4 ayında Türkiye’nin ihracatının %57’si deniz yoluyla gerçekleştirildi. Dış ticarette deniz yolundan sonra en çok kara yolu kullanıldı. Hava yolu taşımacılığında %11,3’lük artış kaydedildi. Demir yolu taşımacılığında ise toplam ihracattaki düşüşe paralel olarak azalış yaşandı. Kaynak: AA
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Duran Doğan Basım ve Ambalaj (DURDO): Şirket ile Atlas Ofset Matbaacılık ve Ambalaj’ın (“Hedef Şirket”) hissedarları arasında, Hedef Şirket’in sermayesini temsil eden hisselerinin tamamının satın alınmasına yönelik bir niyet mektubu imzalanmıştır.
Emek Elektrik (EMKEL): Şirket, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından 04/05/2023 tarihinde gerçekleştirilen, ”Toplam 1.150 Adet Ayırıcı, Toprak Bıçağı ve Yedek Malzemeleri Alım İşi” konulu ihaleye katılmış ve ”300 Adet 170KV Ayırıcı ve Yedek Malzemeleri ” kısmında en avantajlı fiyatı vererek 1. olmuştur. İhale baz bedeli 78mn TL olup (Emek Elektrik & Set Elektromekanik Ortaklığı) 07.06.2023 tarihinde TEİAŞ ile tedarik sözleşmesini karşılıklı olarak imzalamıştır. İhale bedelinin ortaklık payına düşen kısmı 66,3mn TL’dir. Projenin 2023 sonuna kadar tamamlanması ve sonuçlarının finansal tablolara 2023 sonu itibariyle yansıması beklenmektedir.
Ensari Deri (ENSRI): Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Nuri Ensari sahip olduğu 23,4mn TL’lik nominal hisseyi borsada işlem gören tipe dönüşüm için MKK’ya kaydettirdi. Şirketin ödenmiş sermayesi 116,8mn TL seviyesinde bulunuyor. Buna göre MKK’ya kaydettirilen söz konusu hisseler, ödenmiş sermayenin %20’sini oluşturuyor.
Gezinomi (GZNMI): Q Yatırım Bankası Yönetim Kurulunun 01.06.2023 tarihli kararı ile, bankanın tamamı nakden ödenmiş durumda olan 500mn TL’lik sermayesinin ortakların payları nispetinde nakden ve muvazaadan ari şekilde ödenmek suretiyle 100mn TL artırılarak 600mn TL’ye yükseltilmesine karar verilmiş olduğu 07.06.2023 tarihinde Şirkete bildirilmiş olup, yapılacak bedelli sermaye artırımına iştirak edilmesine ve %10 oranındaki paylara isabet eden 10mn TL tutarındaki yeni pay alma haklarının tamamının kullanılmasına karar verilmiştir.
Gedik Yatırım (GEDIK): Şirketin %56,2’sine sahip olduğu HiVC GSYO AŞ (hiVC) 125mn TL kayıtlı sermaye tavanı içinde kalacak şekilde 37,9mn TL olan çıkarılmış sermayesini 62,1mnTL tahsisli bedelli sermaye artırımı yaparak 100mn TL’ye çıkarılmasına karar vermiştir. Bu kapsamda, söz konusu tahsisli sermaye artırımına ilişkin yapılacak başvuru sonucunda SPK onayını takiben, Şirket tarafından 29,7mn TL katılım sağlanarak doğrudan %51 oranında dolaylı olarak ise %55,86 oranında ortak olunmasına, ilgili işlemlerin yürütülmesi konusunda Şirket Genel Müdürlüğü’nün yetkili kılınmasına karar verilmiştir.
Inveo Yatırım Holding (INVEO): Şirketin doğrudan %9,8’ine, dolaylı olarak ise %47,9’una sahip olduğu HİVC GSYO AŞ (hiVC) 125mn TL kayıtlı sermaye tavanı içinde kalacak şekilde 37,9mn TL olan çıkarılmış sermayesini 62,1mn TL tahsisli bedelli sermaye artırımı yaparak 100mn TL’ye çıkarılmasına karar vermiştir. Bu kapsamda Yönetim Kurulu tarafından yapılacak sermaye artırımına katılım sağlanmamasına, dolayısıyla sermaye artırımı işlemleri tamamlandıktan sonra Şirketin hiVC’deki doğrudan payının %3,71 ve dolaylı payının %74,62 olmasına karar verilmiştir.
Katmerciler Araç Üstü Ekipman (KATMR): Şirket yurtdışı kaynaklı 2,7mn USD tutarında havaalanı yer hizmetleri için muhtelif araç üstü ekipman siparişi almıştır. Teslimatlar 2023-2024 yılı içerisinde tamamlanacaktır.
Kervansaray Yatırım Holding (KERVN): Denizbank tarafından, şirket ve diğer dosya borçlu şirketler aleyhine başlatılan icra takip dosyasında Kervansaray Marmaris Oteli satışa çıkartılmıştır. Yapılan icra ihalesinde, alacağa mahsuben ihaleye katılan Denizbank, şirkete ait Marmaris’teki 3.142 parsel sayılı taşınmazı 20,6mn TL bedel ile 3.143 parsel sayılı taşınmazı ise 110,3mn TL bedel ile satın almıştır. İhale kesinleşmemiş olup, şirket tarafından ihalenin feshine dair başvurular yapılacaktır.
Körfez GYO (KRGYO): Şirketin portföyünde yer alan, İstanbul Kartal’daki konut satışı, KDV hariç 13,1mn TL bedelle gerçekleşmiştir. Söz konusu taşınmazın 2022 yıl sonu değerleme raporunda yer alan ekspertiz değeri KDV hariç 8,7mn TL olup satış bedelinin en son kamuya açıklanan finansal tablolardaki aktif büyüklüğe olan oranı %4,22’dir.
Özak GYO (OZKGY): Yönetim Kurulunun 07.06.2023 tarihli kararı ile, Şirketin 16.05.2023 tarihinde aldığı 2.000mn TL olan Kayıtlı Sermaye Tavanı içerisinde ödenmiş 728mn TL sermayesinin, 728mn TL artırılarak 1.456mn TL’ye tamamı 2022 Yılı Karından karşılanacak şekilde yapılacak olan bedelsiz sermaye artırımına ilişkin alınan yönetim kurulu kararına istinaden sermayeyi temsil eden A grubu nama yazılı 4,6mn TL’lik payın 9,3mn TL olarak; B grubu hamiline yazılı 723,4mn TL’lik payın 1.447mn TL olarak oluşmasına karar verilmiştir.
Sanifoam Endüstri (SANFM): Şirketin kapasite artışına yönelik hedeflerini gerçekleştirebilmek, yurtiçi ve yurtdışı müşterilerin artan taleplerini karşılayabilmek ve ana hammaddenin şirket bünyesinde üretilmesine yönelik olarak orta – uzun vadeli stratejik yatırım düşüncesi kapsamında yeni fabrika yatırımı için daha önce Sakarya Hendek Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduğu bildirilmişti. Arsa tahsisine ilişkin olarak, kamulaştırma süreci tamamlanmış olup şirkete 18.148,93 m2 olarak kesin tahsis yapılmıştır. Tahsis bedeli 21,2mn TL’dir. Ön ödeme sonrası kalan bedel 16,4mn TL 10.08.2023 tarihinden başlamak üzere 6 eşit taksitte ödenecektir. Ödemelerin tamamlanmasına müteakip tapu tahsis işlemi yapılacak olup, tapu tahsisi sonrasında fabrika yatırımına 2 yıl içerisinde başlanması planlanmaktadır.
FAİZ PİYASALARI
Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %9,07’den %9,04 seviyesine geriledi. TCMB dün 103,7 milyar TL’lik (%8,50’den, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Ayrıca BİST’te kotasyon yoluyla 226,3 milyar TL (%10’dan, 1 gün vadeli) kullandırdı. Toplam fonlama tutarı ise 408 milyar TL oldu.
Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde faizlerde kısa ve orta vadeli tarafta düşüşler gözlenirken, uzun vadeli tarafta yükselişler görüldü. Buna göre, kısa ve orta vadeli tarafta 160 baz puana yaklaşan düşüşler görülürken, uzun vadeli tarafta 110 baz puana yaklaşan yükselişler gözlendi.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi