SABAH STRATEJİSİ
Güne yükselişle başlayan BIST100 endeksi en yüksek 8.940 seviyesini gördükten sonra öğleden sonra satışlarla karşılaştı ve günü %0,3 kayıpla 8.843 noktasından kapattı. Teknoloji sektörü yine pozitif ayrışırken, iletişim endeksi en çok düşen sektör oldu. Sanayi endeksi hafif artıda kapatırken, Bankacılık endeksi ise %1,2 oranında geriledi. Diğer yandan, 58 hissenin negatif kapattığı günde; endekse puan bazlı en fazla baskı yapan ilk üç hisse sırasıyla THYAO, BIMAS ve AKBNK oldu. SAHOL ise endekste en fazla destek veren hisse olarak öne çıktı. Bu arada işlem hacmi de artmaya devam etti ve gün sonundaki işlem hacmi 134milyar TL olarak gerçekleşti. BIST100’ün güne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Günün önemli gelişmesi TSİ 10.30’da TCMB tarafından yayımlanacak yılın ilk Enflasyon Raporu olacak. Yeni Başkan Fatih Karahan’ın sunumda vereceği mesajlar takip edilecek olup, yıl sonu enflasyon tahmininde revizyon yapılıp yapılmayacağı izlenecek. Son Enflasyon Raporu’nda enflasyonun 2024 yıl sonu için %36 olacağı öngörülmüştü. Yurtdışında ise ABD borsalarında yükseliş devam etti. Önümüzdeki birkaç toplantıda Fed’e yönelik azalan faiz indirim beklentilerine karşın sıkılaşma döngüsünün son bulduğu düşüncesi ve güçlü gelen son çeyrek finansallarının ekonomideki olumlu görüntüyle devam edebileceği düşüncesi borsaları destekliyor. Küresel risk endeksi S&P500 dün %0,8 yükselerek 5bin psikolojik seviyesine dayandı. Bu sabah ise ABD vadelileri ve Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yatay. Diğer yandan, Japonya Merkez Bankası’na yönelik beklentilerle Nikkei endeksi %2’nin üzerinde primli. Otoritelerin borsaya yönelik destekleyici aksiyonlar alacağı beklentileriyle Çin Şanghay endeksi de yükselişte. Bugün ABD’de haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilecek.
MAKROEKONOMİ
ABD tarafında, aralık ayı dış ticaret dengesi verisi takip edildi. Aralık ayında aylık bazda dış ticaret açığı, 61,9 milyar USD’den 62,2 milyar USD seviyesine beklentilerle uyumlu olarak hafif yükseldi. Aralıkta aylık bazda ithalat %1,3 artışla 320,4 milyar USD seviyesine yükselirken, ihracat da %1,5 artışla 258,2 milyar USD seviyesine yükseldi.
- 2023 yılı geneline bakıldığında ise, bir önceki yıla göre ihracat, sermaye ve tüketim malları ihracatı ve özellikle rekor kıran motorlu taşıtlar ihracatının etkisiyle %1,2 artışla 3,1 trilyon USD’ye yükselirken, ithalat ise petrol fiyatlarının gerilemesiyle enerji ithalatının düşmesi ve mal talebindeki yavaşlamanın etkisiyle %3,6 oranında gerileyerek 3,8 trilyon USD’ye düştü.
Avrupa tarafında ise, Almanya’da üretimin seyrine ilişkin olarak aralık ayı sanayi üretimi verisi takip edildi. Almanya’da sanayi üretimi aylık bazda kasımda %0,2 oranına düşüşün ardından aralıkta %1,6 oranında gerileyerek düşüşünü hızlandırdı ve beklentilerin (%0,5 düşüş) üzerinde düşüş kaydetti. Böylece sanayi üretimi aylık bazda düşüşünü yedinci aya taşıdı, yıllık bazda ise daralma hızı %4,3’ten %3 seviyesine yavaşladı. Detaylara bakıldığında, aralıkta aylık bazda ara malları üretimi %5,2 oranında ve tüketim malları üretimi ise %0,9 oranında gerilerken, buna karşın yatırım harcamalarının göstergesi olan sermaye malları üretimi %1,3 oranında ve enerji üretimi ise %4,1 oranında artış kaydetti.
Yurt içinde ise, bütçe dengesi öncesi izlenen Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ocak ayı Hazine nakit dengesi verisi yayınlandı. Hazine nakit dengesi, ocak ayında 206,8 milyar TL belirgin açık verdi, aralık ayında da 197,3 milyar TL açık vermişti, böylece son iki ayda verilen açık 404,1 milyar seviyesine ulaştı. Ocak ayında da nakit dengesinde belirgin açık verilmesi, ocak ayında bütçe dengesinin de belirgin şekilde açık verebileceğine işaret etti.
- 12 aylık kümülatif bazda nakit açığı ise aralık ayındaki 625,8 milyar TL’den 778,3 milyar TL’ye, GSYH’a oranı ise %2,77’den %3,44’e yükseldi (GSYH verisi olarak 3. çeyrek kümülatif verisi kullanıldı).
- Alt detaylara bakıldığında gelirlerde ocakta aylık %13,8 oranında artış gözlenirken, giderler ise faiz dışı giderlerdeki aylık %0,8 oranındaki sınırlı artışla yataya yakın seyre karşın faiz giderlerindeki aylık %218,6 oranındaki sert artışın etkisiyle %10,6 oranında artış sergiledi.
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
ABD tarafında, istihdam piyasası verilerinden, 3 Şubat haftasına ilişkin haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi TSİ 16.30’da izlenecek. Son açıklanan haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, hafif düşüş beklentilerine karşın 215 bin kişi seviyesinden 224 bin kişi seviyesine yükselerek kasım ayının ortasından bu yana en yüksek seviyede kaydedilmekle birlikte tarihsel ortalamaların altında düşük seviyelerde seyretmişti ve iş gücü piyasasında sıkı görünüme işaret etmeyi sürdürmüştü.
Yurt içinde ise, TSİ 10.30’da TCMB tarafından yılın ilk Enflasyon Raporu yayınlanacak. Yılın ilk Enflasyon Raporu’nda TCMB’nin yıl sonu TÜFE tahmini ve enflasyon patikası takip edilecek ve TCMB Başkanı Karahan’ın sunumunda vereceği mesajlar izlenecek.
ŞİRKET HABERLERİ
Ege Endüstri (EGEEN, Pozitif): Şirket ile ABD Merkezli faaliyet gösteren bir ticari araç ana sanayi firması grup şirketi arasında hali hazırda devam eden ve 31.12.2026 tarihinde sona erecek olan uzun dönemli anlaşmamızın 01.01.2027 ile 31.12.2035 arası dönemini kapsayacak şekilde uzatılmasına yönelik görüşmelere başlanılmıştır.
SEKTÖR HABERLERİ
Gıda: Türkiye’nin temel gıda ürünlerini kapsayan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı ocakta geçen yılın aynı dönemine göre %5,4 artarak 1,03 milyar USD oldu. (Kaynak AA)
Petrol: ABD Enerji Enformasyon Ajansı (EIA), küresel petrol stoklarındaki artışı gerekçe göstererek bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti. Brent ham petrolün varil fiyatının bu yıl ortalama 82,42 USD, Batı Teksas Türü (WTI) ham petrolün ortalama varil fiyatının da 77,68 USD olacağı öngörülüyor. (Kaynak: Bloomberght)
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Anadolu Sigorta (ANSGR): Şirket’in 4Ç2023’teki konsolide olmayan net dönem karı yıllık %23,4 oranında azalarak 486,3mn TL’ye gerilemiştir. Ortalama piyasa beklentisi 1.919mn TL kar idi. Şirket’in genel teknik bölüm dengesi 183,9mn TL, net yatırım gelirleri ise 56,5mn TL gerçekleşmiş yıllık sırasıyla %67,8 ve %52,3 oranında düşüş kaydetmiştir.
Son çeyrek karı sonrasında Şirket’in 2023’teki net dönem karı 5.909mn TL olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki yılda 1.133mn TL kar yazılmıştı.
CVK Maden (CVKMD): Şirket’in 29.12.2023 tarihli Yönetim Kurulu Kararı ile başlatılan Pay Geri Alım Programının 07.02.2024 itibarı ile sonlandırılmasına karar verilmiştir.
Ebebek Mağazacılık (EBEBK): Ocak 2024’te Türkiye’de ebebek mağazaları ve e-ticaret kanalından satılan toplam ürün adedi 6,8mn olarak gerçekleşmişken, bu sayı Ocak 2023’te 6,3mn’dur.
Gıpta Ofis Kırtasiye (GIPTA): Şirket ile yurtiçi merkezli bir firma arasında 07.02.2024 tarihinde KDV hariç 5mn USD (TL karşılığı: 153,3mn TL) tutarında sipariş sözleşmesi imzalanmış olup üretim tesisleri yüksek kapasite ile çalışmaya devam etmektedir.
Pasifik GYO (PSGYO): Beşiktaş İlçesi- Nisbetiye Mahallesi’ndeki (Next Level Projesi) A Blok için 25.01. 2023 tarihli Yapı Ruhsatlı; B Blok için 25.01.2023 tarihli Yapı Ruhsatlı; C Blok için 25.01.2023 tarihli Yapı Ruhsatlı projeleri dolaylı yoldan etkileyen, dava konusu işlemlerin iptaline yönelik kararının, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin 06/02/2024 tarihli kararı ile “Yürütmeyi Durdurma Kararı da dahil olmak üzere Yerel Mahkeme kararının bütünüyle esastan kaldırılmasına” karar verildiği bilgisi alınmıştır. Karar sonrasında proje inşaat faaliyetleri devam etmektedir.
Say Yenilenebilir Enerji (SAYAS): Şirketin, Chengxi Shipyard Co Ltd. ticaret unvanlı müşterisine verdiği teklifler onaylanmış bulunmaktadır. Tekliflerin toplam tutarı 1,4mn EUR olup teslimlerin 2024 yılı ikinci çeyreği içerisinde tamamlanması beklenmektedir.
Kaynak: Ziraat Yatırım Sabah Stratejisi